10 интериорни тенденции за кухнята и хола

Спонсорирано съдържание | Обновена: 28 юли 2023 16:06 | 28 юли 2023 16:05, Александър Попов
10 интериорни тенденции за кухнята и хола
Снимка: Мебели "Виденов"

Кухнята вече не е отделно помещение, в което някой се "забива" да готви. Това е място за разговори, за релакс, където семейството може да се събере заедно след края на работния ден, заедно да приготви вкусна храна, една прелюдия към всекидневната. Тя е сърцето на един дом. Мястото, което в най-голяма степен отразява нашия вкус, където тенденциите се преплитат с личните ни желания и нужди.

На пазара се предлагат хиляди модели кухнеско обзавеждане като изборът е безкраен както по отношение на материалите, така и цветово. За разлика от другите помещения в дома ни, обзавеждането на кухнята е с една идея по-трудно и артистично. То зависи от големината в дома ни, разположението и най-вече желанието ни. Затова и най-често те се правят по поръчка, макар удачен вариант за креативност да са модулните кухни.

Какви са тенденциите при кухните?

1. Комбинирайте материалите

И през тази година, ако искате да сте в крак с интериорните тенденции, смело комбинирайте както материалите, така и цветово. Дори дизайнерите препоръчват да бъдем по-смели и да експериментираме с повече и по-ярки цветове. Екологията навлиза и в това помещение на нашия дом. Все по-често използваните материали са дърво, камък и висококачествена керамика. А аксесоари от импрегнирана дървесина и бамбук допълнително ще сложат "еко печат".

2. Функционалност

Изчистеният дизайн винаги е актуален. Забравете за уреди на плота, тенденциите са в умните решения всички уреди да бъдат "скрити", линията да е изчистена. Ако разполагате с достатъчно място, все така актуален си остава и допълнителния "остров". С него се постига допълнителна оптимизация на пространството. Той може да се използва за работен плот, да се вградят шкафове, които сме "спестили", дори е удачно да се използва и като място за хранене.

3. Цветовете

Изборът на цвят е свързан най-вече с нашето усещане за стил. Тенденцията за тази година е те да бъдат съчетавани, като дизайнерите съветват да заложите поне на два цвята. Може да звучи изненадващо, но не отхвърляйте черното. Няма дори намек за старомодност, с която черното традиционно се свързва. Обърнете внимание на кранове, мивки и други устройства, направени в черно, в модерните кухненски мебели. Такава модна тенденция в дизайна на кухнята не само изглежда много необичайно, но и създава усещане за стил.

Вариант си остава и бялото. Но изцяло белият декор отстъпва и вече не е сред тенденции през 2023 г. Важно е да добавите контраст, за да не се чувствате твърде стерилно.

4. Завръщането на малките кухни

Ако разлистите интериорните списания, ще останете с усещането, че кухнята трябва да няколко десетки квадрата, с остров, с много шкафове и уреди. Малките кухни обаче се превръщат в хит и могат да се впишат чудесно в модерния интериор. Можете да заложите на отделни модули, които да сложите според вашия вкус и визия.

5. Правите линии все още доминират

Все повече дизайнери залагат на комбинация от на пръв поглед несъчетаеми форми на мебелите в кухнята. Можете да видите шкафове с меки извивки, които са съчетани с остри геометрични фигури. Винаги може да се експериментира, но при кухните правите линии продължават да доминират и през 2023 г.

Във все повече домове кухнята е част от дневната и затова винаги трябва да се съчетават шкафовете да си отиват с трапезната маса, дори със секциите и мебелите на двете помещения, включително и цветово. За да не попадне домът ни в категория "кич".

Кои са тенденциите при дневните?

1. Екото е на мода

Експертите слагат на преден план елегантни и семпли силуети от естествени материали като вълна, памук, бамбук и корк в дизайнерски елементи като подови настилки, мебели, текстил.

2. Инимност и многофункционалност на дневната

След трудните години на пандемия, в които прекарвахме повече време в дома, се промениха и нагласите на голяма част от нас. Затова и дневните вече не приличат на място, на което да правим парти с много гости, а придобиват по-интимен характер. Все по-често се обособяват и ъгли, в които освен да изпием сутрешното си кафе, могат да послужат и за работно място.

3. Декоративни елементи по стените

Декоративните елементи по стените се завръщат сред тенденциите през 2023 година. Класическите печатни стенописи и щамповането стават отново актуални. Големите лампи също са актуални и със сигурност ще приковат вниманието към интериора ви.

4. Минималистичен подход

Модерния хол е просторен, без излишни вещи и декорации. Това означава да се разделите с всичко ненужно и преминаването през дневната да става свободно. Мебелите са компактни, с ясни и прави форми и изчистен дизайн. В "Мебели Виденов" можете да откриете десетки решения за вашето обзавеждане, както и да се консултирате със специалисти.

5. Диванът - центърът на всяка дневна

В центъра на всяка дневна е диванът, затова е особено важно той да е в крак с модата. Най-удобни са ъгловите дивани, които се вписват хармонично както в големи така и в малки стаи. Разбира се, формата и размерът на дивана, зависят от големината на помещението, разположението на останалите мебели, вратите и прозорците, както и от интериорния стил.


Още от