Пионерчета и чавдарчета крачат бодро по Славейков

Българо-съветски-кубински. Соцът се завръща в жив музей
Обновена: 30 ное 2010 13:52 | 30 ное 2010 13:52,
61
Пионерчета и чавдарчета крачат бодро по Славейков
Плакат: living museum

След (Х)амстердам, който видяхме през есента, living museum са готови с новата си тридневна инсталация с живи експонати.

Този път, вместо в пространството, пътуването ще е във времето и ще се състои в няколко поредни дни (от 16 до 20 декември) на ъгъла на столичните улици Г. С. Раковски и Ив. Вазов, в сградата на БДЖ.

Там авторът на живия музей Васил Тучков и екипът му са приготвили машина на времето, която ще ни пренесе в тяхната представа за миналото.

Ще видим соца през очите на тези, които не са живели пряко в него, но са израснали в епицентъра му.

Косвено засегнато, младото поколение днес има различни мнения по въпросите за режима у нас; а именно образ, построен от разкази, оплаквания, хвалебствия, приказки за скъпоценни шоколадови яйца и дънки, липсващи банани, бригадирски лета, вечерни часове и забранени думи.

Всички тези съставки забъркват рецепта за пълна обърквация у младия „европейски” българин и отдават фантастично значение на заобикалящите го надгробни паметници и тотеми, все гигантски, строги и често въоръжени.

Затова living museum ще покаже СОЦ-а срещу СТРИЙТ-а и заедно.

Събитието ще продължи няколко дни и ще бъде разделено на български, съветски, кубински и китайски соц.
Ще има и дизайн биенале, в духа на конструктивистите – Родченко и Попова.

Включена е и изложба на архивни и днешни фотографии, диктатори на кокили, инсталации, Кореком, мултимедия, творчески работилници и други.

В продължение на час ул. „Г.С. Раковски” ще бъде затворена в отсечката си от пл. „Славейков” до сградата на БДЖ за преминаването на манифестация от пионери, чавдари, жонгльори и огнен пърформънс.

Всяка от инсталациите е интерактивна, като целта е посетителите да са и участници.

На музикалната сцена са канени да звучат „заслужилите народни артисти” Милена, Уикеда, Скилър и други.
Часът на откриване – 19,00.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Работа - там където те разпредели държавата, да не мислиш че са искали родителите ми да живеят в Пазарджик? Заплати - да, 140 лв. на човек, а благодарим. Премии - само ако си член на БКП, майка ми така и не доживя. Почивки - да, в картонени бунгала и хранене на стол по-скапан и от работническия. Ред - без значение искаш или не. Сигурност - да, ако не си инакомислещ. Възпитание - бой с колана, ако вашите не те бият, те бият учителите. Изкуство, култура - соц реализъм, пълна помия..да продължавам?
37
5
 
3
 
! Отговори
20 преди 13 години
още не си видял на какво е режим на тока
36
6
 
11
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
Имаше, но дали нещо беше нормално то това имане?! Имаше ли нещо нормално въобще?! Да помислим!За работата и заплатите се казваше, че ние ги лажем че бачкаме, они ни лажат, че ни плащат... Възпитанието беше, да бъдем всички като Павлик Морозов, който предава баща си, т.е. Партията трябваше да е по важна за нас дори от семейството! Реда го имаше само за определените, редовите другари! Ония другите получаваха всичко без ред! Изкуството - Социалистически реализъм и филми като "Човек от народа". Здравеопазването - по стандарти от преди 40 години. Производството - само Кремиквоци ще спомена и нищо повече! Въобще, целият ни живот беше един фалш, една измама! Живяхме сред едни догми, в които никой не вярва и всячески се опитва да заобиколи! Това е истината! А днес какво имаме?!Имаме свобода и отговорност! Имаме право, имам възможност да градим сами живота си, да печелим, да развиваме бизнес, да бъдем богати...но това определено не ни харесва! Друго си е, някой Вожд или Партия да мисли и да решава вместо нас! Ей това е, акъл, инициативност и собствена отговорност нямаме! И това е най тежкото поражение, което нанесе върху нас соца!
35
9
 
8
 
! Отговори
Сталин преди 13 години
Диктатурата на пролетарията е най-доброто за един народ, което светът познава. Всичко друго са манипулации на единици, за да ограбват труда на всички други.
34
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Капитализъмът е жалко подобие на комунизъма. Имаше ли тогава бой за банани по зарзаватчийниците - имаше. Имали сега бой за банани по немските магазини - има. Изплащаше ли се тогава колата 10 години - изплащаше се. Изплаща ли се сега потребителския кредит 10 години - ако успееш изплащаш го. До тук с приликите. Тогава имаше работа, образование, отбрана, здравеопазване, пътища, сигурност, обществен ред, чистота, 9 000 000 население, БДС вместо Стара Сланина и т.н.
33
5
 
12
 
! Отговори
ИТ преди 13 години
Пазя си пионерската връзка,като скъп спомен не толкова за ония времена,а че съм бил малък и щастлив.По онова време за да си щастлив не беше нужно много.
32
3
 
1
 
! Отговори
azz преди 13 години
Ще се радвам ако има възтановка ама реална /всякя издънка и отрпка там /
31
5
 
12
 
! Отговори
помня преди 13 години
имаше и едни дъъъъъълги, пре дълги опашки за какво ли не! Като почнеш от тоалетната хартия, та свършиш с ладите и москвичите. За последните на "опашката" се чакаше 10-15-20 години, а в същото време държавата работеше с "вноските" на хората от по 1300 лева! Имаше внос-износ, ама за "братския" СССР. Изчезва СССР и не се намери друг да купува продукцията ни.... Прав си, че ИМАШЕ, за това сега сърбаме попарата на плановата икономика и сме крепостни на децата и внуците на ДРУГАРИТЕ....
30
2
 
10
 
! Отговори
azz преди 13 години
Ето каде вие проблема и на сегашното и на миналото поколение само се оплакваме .Нищо не правим по вапроса и натресваме вината на комунистите и на всички окло нас ! Сега като си в демокрация да не живееш по добре българино или се бъхташ като луд за да покриеш всички сметки и да приживееш до следваща заплата !
29
2
 
9
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
*** неграмотнико.ЧАВДАРЧЕ идва от ЧАВДАР ВОЙВОДА.АМА МАЙ ТИ СИ ***
28
4
 
7
 
! Отговори
Fant0maS преди 13 години
съгласен.. а сега, пак има партийна върхушка (даже наколно)ама останалите неща ги няма. Тогава идва въпроса , к'во му е по - хубавото на сега?
27
2
 
10
 
! Отговори
емигрант !!! преди 13 години
РЕД имаше РЕД, ЗАКОНИ И ДОСТА СПРАВЕДЛИВОСТ да, имаше и доста несправедливост но то идеални държави няма !
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Възстановка на концлагерите в БГ ще има ли? Тия съвсем изпростяха...
25
5
 
15
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Слава на социализма - Имаше работа,заплати,премии,отпуски,почивки,ред,сигурност,възпитание,изкуство,култура,образование,здравеопазване,спокойствие,бригади,лагерикина,театри,читалища,библиотеки,спортни бази, производство, търговия,внос, износ, лека и тежка промишленост и много други неща ----- Какво имаме днес / не е за приказки/
24
0
 
10
 
! Отговори
Messi преди 13 години
Ти изпитваш носталгиА по соца,колкото аз за времето преди 9-ти септември 1944!!!Преди 1989 поне нямаше толкова неграмотни колкото сега!!!
23
7
 
2
 
! Отговори
чавдарче преди 13 години
Думата "чавдар" произлиза от "***" и "дар". Да живее сичкото чавдарче по цялата земя!
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само нашите нагли ***, които между другото са най-добри в краденето, лъженето и убиванет, не се извиниха официално на народа си!Без коментар!!!
21
2
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 13 години
Какви са тия "чавдари",които ще преминават? Автобуси от Ботевград ли? Ако не друго,по времето на соца се учеше български език и граматика в училище.
20
1
 
11
 
! Отговори
Хейтър преди 13 години
В ивента ще вземат партисипейшън на немалко селебъртис от кръга на арта.***, осъзнайте се.
19
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 13 години
хахах "и огнен пърформънс" и бавно, полека езика се разрушава, но не за няколко века, а има-няма 20 години...