Пионерчета и чавдарчета крачат бодро по Славейков

Българо-съветски-кубински. Соцът се завръща в жив музей
Обновена: 30 ное 2010 13:52 | 30 ное 2010 13:52,
61
Пионерчета и чавдарчета крачат бодро по Славейков
Плакат: living museum

След (Х)амстердам, който видяхме през есента, living museum са готови с новата си тридневна инсталация с живи експонати.

Този път, вместо в пространството, пътуването ще е във времето и ще се състои в няколко поредни дни (от 16 до 20 декември) на ъгъла на столичните улици Г. С. Раковски и Ив. Вазов, в сградата на БДЖ.

Там авторът на живия музей Васил Тучков и екипът му са приготвили машина на времето, която ще ни пренесе в тяхната представа за миналото.

Ще видим соца през очите на тези, които не са живели пряко в него, но са израснали в епицентъра му.

Косвено засегнато, младото поколение днес има различни мнения по въпросите за режима у нас; а именно образ, построен от разкази, оплаквания, хвалебствия, приказки за скъпоценни шоколадови яйца и дънки, липсващи банани, бригадирски лета, вечерни часове и забранени думи.

Всички тези съставки забъркват рецепта за пълна обърквация у младия „европейски” българин и отдават фантастично значение на заобикалящите го надгробни паметници и тотеми, все гигантски, строги и често въоръжени.

Затова living museum ще покаже СОЦ-а срещу СТРИЙТ-а и заедно.

Събитието ще продължи няколко дни и ще бъде разделено на български, съветски, кубински и китайски соц.
Ще има и дизайн биенале, в духа на конструктивистите – Родченко и Попова.

Включена е и изложба на архивни и днешни фотографии, диктатори на кокили, инсталации, Кореком, мултимедия, творчески работилници и други.

В продължение на час ул. „Г.С. Раковски” ще бъде затворена в отсечката си от пл. „Славейков” до сградата на БДЖ за преминаването на манифестация от пионери, чавдари, жонгльори и огнен пърформънс.

Всяка от инсталациите е интерактивна, като целта е посетителите да са и участници.

На музикалната сцена са канени да звучат „заслужилите народни артисти” Милена, Уикеда, Скилър и други.
Часът на откриване – 19,00.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега да те светна, че младите са на запад, защото тук *** окрадоха всичко и че *** се увеличиха по времето на Тошко, защото приехме хиляди *** от Гърция. Естествено, някой другар от БКП е получил куфарче с долари, за да приютим *** си гръцки другари !
17
8
 
8
 
! Отговори
Стига глупости ! преди 13 години
16, Почти нищо не произвеждаме, защото твоите приятели *** опоскаха държавата. Но пък ПОТРЕБЯВАМЕ качествени стоки !!! Поне тези, които си дават труда да поработят нещо. Вие какво искате? Да си лежите като през соца и да харчите като капиталисти :) Не става, малки патенеца ! Хващайте се на работа, вместо да подсмърчате за Правешкия селянин, опашките за банани и режима на тока ! И направете услуга на децата си, спрете да гласувате !!!
16
4
 
16
 
! Отговори
Нубиеца преди 13 години
спомням си малко материялче във вестник от 91-2 година. авторката казваше, че е изморително да се слуша как соца е виновен за всичко, че се е превърнал в събирателно на всичко неудовлетворително (включително и несподелени любови, грешни кариерни решения, неправилния съпруг/а и пр. още изредени). реалноста е че соца е живота на много българи и не може да бъде отричан тотално. не знам дали успявам да кажа това дето искам да каже, просто трябва да сме внимателни какво отричаме си мисля..
15
4
 
12
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Виж, аз не отричам новите технологии? Но ние си имахем баби, дядовци, на село, имахме си къщи. А в града се стичахме, защото се централизираха предприятията. Но пак имаше много хубави неща. А, след като се разрушиха предпирятията, малдите ни драснаха зад граница, старците измират, останаха *** и правят като албанците по десет деца, а преди може да е имало грешки, но като система си беше правилна. Но грешките са дело и на ръководството и на нас самите, защото я объркахме, с компромиссите.
14
5
 
4
 
! Отговори
Молба преди 13 години
5, Мой човек, викни някой от лудницата. Опасен си за себе си и околните. Направи добро на обществото, извикай санитари !
13
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 13 години
Народ който не знае и не си почита Историята - той няма Бъдеще! Постепенно и съвсем целенасочено на хората се втълпяват какви ли не простотии.. даже в един момент се опитаха да изкарат нещата така, че едвали не - не е имало турско робство!?.. Има хора със собствено мислене, питайте тях, тези, които са изживяли по-голямата част от съзнателният си живот по онова време...
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че какво му е било на начина на "живот и работа". Не работиш, но получаваш заплата,живееш си в панелката, ако си тежкар може и в тухлен блок, кеф голям, а?
11
17
 
8
 
! Отговори
Стига глупости ! преди 13 години
Що не се застреляш? Дънките ни не били Левис? То това не бяха дънки, другарю, а някакви парцали. Изобщо НИЩО качествено не се произвеждаше през социализЪма, освен храните. Коли от СССР, телевизори - *** от Търново, панелки... моля ви спрете да хвалите комунистите ! Преди 1989 беше ГАДНО !!!!
10
4
 
8
 
! Отговори
например преди 13 години
Дънките Панака}}} и маратонките Ромика
9
2
 
16
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Васил Тучков ще разказва за соц-а от висината на 24-те си години. Грубо пресметнато падането на същия тоя соц го е заварило на преклонната 3 годишна възраст, та от него впечатления приемам само за лелките в яслата.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я изброй някой и друг "плюс", освен дънките "Рила".
7
7
 
11
 
! Отговори
въпрос преди 13 години
Абе, кой спонсорира подобни безумия?
6
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво си имал пък ти - знаеш ли, че държавата е била пред фалит 3 пъти заради тия ***, които между другото не са падали от власт, само имената им са други. А знаеш ли, че българският суверенитет за малко да бъде предаден на руснаците от вашият любимец живков???
5
12
 
13
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
Ех,сега *** като ги изтрещи една носталгия....
4
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЗ ИЗПИТВАМ НОСТАЛГИА ПО СОЦА.
3
18
 
13
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Тия хора друга работа нямат ли си, та са се захванали с някакви безумни глупости?
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ъъъъ! Уот да фак ис "пърформънс" !?
1
14
 
26
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Някои хора, може да оплюват всичко предишно, но вярно е, че имаше и негативи, но и много положителни неща. във всеки случай носехме дънки-БГ, които вярно е не бяха като Левис, по име, но не бяха и втора употреба, каквато се пръкна напоследък като мода? И съдейки по личен опит, много от изделията ни бяха много по-добри от доста сегашни масови приложения. но прогреса не бива дас е отрича и сега си има много хубави неща. Но е факт, че в ония времена си имаше и плюсове, като начин на живот и работа.