У-лицата: Да издадеш сам романа си

Димитър Запрянов споделя за фентъзито си "Кръстопът"
Обновена: 26 авг 2016 00:21 | 22 авг 2016 17:07, Петя Славова
20

Снимка: Личен архив

12

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Димитър Запрянов
 
Във време, в което светът се е захласнал по романи като „Хари Потър” или „Властелинът на пръстените” се появява и едно българско фентъзи „Кръстопът”. Негов автор е Димитър Запрянов, който е едва на 25 години и също се вълнува от автори като Толкин, Дан Браун, Джо Абъркромби, Артър Конан Дойл, Майкъл Скот, а в момента чете „Хрониките на Амбър” от Роджър Зелазни и много съжалява, че се запознава едва сега с него.

„Ако сте чели Хари Потър (Дж. К. Роулинг), Пърси Джаксън (Рик Риърдън), Реликвите на смъртните (Касандра Клеар) и "Тайните на безсмъртния Никола Фламел" (Майкъл Скот) то „Кръстопът” е книгата за вас.”, казва Димитър.
В романа става въпрос за личностното израстване, промяната и вътрешната борба, които провокират всеки. Главният герой Гарет е в началото на 20-те. Макар и млад, съдбата не е била благосклонна към него. Не познава родителите си, а единственият близък от семейството му, е починал, докато е бил все още в училище.
Днес младежът си има работа, приятели и привидно се чувства щастлив. Единственото му притеснение е свързано с негов кошмар, който го мъчи от около 2 години. В съня странни светещи силуети го придърпват към себе си, но в момента, в който се доближи до тях, се събужда.

Една нощ обаче тези силуети му се явяват, докато той е буден и по някакъв начин Гарет се озовава на странно пустинно място, осветено  от три слънца. Там бива нападнат от летящи създания и спасен от мистериозен воин, който му показва и мястото, наречено „Кръстопът”. Гарет тръгва с воина към онзи, който го е призовал на Кръстопътя с цел да научи отговори на всичките си въпроси и по възможност да бъде върнат обратно при приятелите си, дома си и скучната си работа.

Димитър разказва, че за написването на книгата е използвал части от християнството, от Средновековието и от заобикалящото го в собственото му всекидневие.

А защо не с издателство...

И въпреки че романът е готов преди няколко години, Димитър така и не успява да намери издателство, което да го издаде. Причината, според него, е, че издателствата нямат желание да рискуват с публикуването на творби на български млади и непознати автори.

„Истината е, че книгата ми беше завършена през 2013 година и оттогава насам съм се свързал с всяко издателство, което успях да намеря. Някой ми отговаряха на момента, че или не се интересуват да издават български автори, или не се интересуват от фентъзи литература. Други ми казваха, че ще се свържат с мен до две седмици с отговор дали имат интерес към книгата и така и не го правеха. За мен израза „ще се свържем с вас до две седмици” е станал синоним на „разкарай се, не ни интересуваш”. От икономическа гледна точка ги разбирам, но с такова отношение към българските автори литературата ни малко по малко замира.”

Така Димитър се спира на единствения му вариант: самоиздаването. По думите му, много автори вече правят така и ако човек започне да търси книги от български писатели, би могъл да се сдобие с много добри неща. За жалост обаче, съвсем малка част от тях се намират в книжарниците.”

„Кръстопът” също не е там. Поне засега. Може да се поръча на страницата на книгата във Facebook.

Началото

Идеята за сюжета, естествено идва от лично преживяване на автора. „Една нощ в общежитията сънувах как към мен се спуска същество, което е наполовина ангел, наполовина демон. Събудих се стреснат, но реших да си запиша преживяното. След като описах въпросното същество и му дадох име още тогава, започнах да добавям други различни герои.”

В началото събира десетина персонажи на гърба на една тетрадка. И историята замира там в продължение на няколко месеца, докато постепенно не го увлича идеята да я напише. За първи път усеща, че му е любопитно да „драска” на хартия различни сюжети, които така и остават незавършени. Пише ги във влака от Свищов до Димитровград. "Пътят е дълъг и трябваше по някакъв начин да си уплътня времето. След като пристигнех, изхвърлях хартийката и така до следващото пътуване”, спомня си Димитър.

А сега накъде...

Но след издаването на първия си роман Димитър е убеден, че няма да се спре да продължи да създава истории. Вече има в главата си планове за поне още два фентъзи сюжета, които ще се развиват във вселената на „Кръстопът”, но ще бъдат и самостоятелни романи. Подготвя още една книга, която ще отвежда читателя в напълно сътворен от него свят и има амбицията да я превърне в поредица.

И да е ясно: не пише за пари. Просто иска да разказва истории на хората. "Голяма част от българските автори пишат, защото им харесва. Те не го правят заради парите, аз също не го правя заради тях. Парите (ако изобщо има някакви) са приятен бонус, който допринася още повече за удовлетворението от създаването на един свой свят, в който си поканил други хора на разходка.”

Според Димитър мечтите са това, което отличава хората едни от други и същевременно сближава тези с еднакви идеи. "В един по-добър свят хората биха изкарвали пари, за да могат да следват мечтите си и да бъдат себе си.”, допълва още той. А силата, която му помага да се бори за разпространението на първия си роман, се крие в мисълта, че след двеста години някой някъде ще се натъкне случайно на него и ще го прочете. Или ще хареса, или няма да хареса историята, но ще знае, че преди двеста години е живял човек на име Димитър Запрянов, който е написал книга, на която читателя е отделил известно време от живота си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Димитър Запрянов преди 7 години
До АнонименЗдравейте.Книгата за момента може да бъде намерена в книжарница Знание в Димитровград и книжарница Приятели в Хасково, където правих и премиера на книгата. В близко бъдеще ще я пусна и по книжарниците в Стара Загора и Пловдив, но нещата стават малко по-бавно, когато всичко правиш сам.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
продължение Аз ти писах също, че само през фейсбук не става, разпространението на книгата чрез каналите на книгоразпространителите дава отлични резултати. Факт е, че книгата на този автор я имаше дори в книжарницата в едно малко градче, направо ме изуми. Все пак и там живеят хора, които биха оценили написаното от него.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време преди да се публикуват книгите се четяха не от един а от няколко редактора. Момчето явно не е имало възможност да го направи чисто финансово. Но всеки се учи, нали така? Освен това по БНТ имаше едно предаване, където се изявяваха писатели, беше много интересно. Примерно за един ден трябваше да напишат и представят разказ, ами да ви кажа честно не съм чела какво е написало това момче, но нивото там беше потресаващо, липса на елементарен изказ.
15
0
 
3
 
! Отговори
Галя преди 7 години
До ДобронамереноМисля, че гледате на писателския труд като на бизнес. Той може някъде и да е, но у нас - съмнявам се. "Да изисква за труда си най-доброто", у нас го могат шепа "интелектуалци", захитрели и обиграни като във всеки друг бранш, нямащ нищо общо с изкуството. Те създават индустрия. Те са "професионалисти".Оставете човека да изпита чиста радост от живота на фантазията си! Така поне ще запомни младостта си с нещо хубаво, вместо с горчилката на една безсмислено унищожително критика.
14
1
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 7 години
Ще бъда деликатен. Трябва да рафинираш стила. Пълен е с паразитни изрази, с излишни думи, с думи вън от контекста или с лошо звучене. Повествованието е тромаво. Не е въпроса да се използват "префърцунени сравнение", а да се пише гладко, елегантно, "леко", както сам каза. Натоварващ е. е. Не, защото е елитарен, а защото не е обработен, не е литературен. Трябва му много работа. Един кадърен редактор би пренаписал книгата. Не говоря за сюжет, а за стил. История може да разкаже всеки.
13
0
 
6
 
! Отговори
Добронамерено преди 7 години
Галя, всъщност Димитър е един талантлив млад писател, който трябва да изисква за труда си най-доброто - това иде да рече моят коментар. И в този ред на мисли Вашата подкрепа е просто едно празноговорене, от което той, като писател, вярвайте ми, няма нужда. Той има нужда от адекватна редакция на книгата, от адекватни ревюта и адекватно разпространение, така че произведението му да не бъде просто осъществяване на една младежка хрумка, а реална реализация.
12
0
 
2
 
! Отговори
Димитър Запрянов преди 7 години
До ГаляБлагодаря ви за подкрепата и милите думи.Нямам претенциите с книгата си да променям възгледите на хората или да печеля награди.Имах история, която ми се стори интересна и увлекателна и я разказах това е. За в бъдеще имам планове да разкажа и други истории, някои ще ги харесат други не. Това си е лично предпочитание.Стилът ми на писане е лек и не е натоварващ, защото искам да разкажа историята, а не да ви удавя в сложни изрази и главоблъскащи и префърцунени сравнения.
11
0
 
3
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Разбира се, че става дума за непрофесионализъм. Но според мен би трябвало да има място за всички под слънцето (или под трите слънца), щом те си имат своята публика. А за "труда" и "вятъра" - в живота има време за мечти и вятър, има време за проекти и икономическо поведение. Т.нар. "професионалисти" често пъти също не оставят кой знае какво след себе си, освен горчивия вкус на претенциите си. А гении рядко се раждат и още по-рядко оцеляват. Включително и заради "професионалистите"...
10
0
 
3
 
! Отговори
Добронамерено преди 7 години
Адмирации за младия човек, който следва мечтите си. Важно е човек да знае какво иска и последователно да върви по пътя на осъществяването. Но има и друго важно нещо - да не го прави като самоцел, а като проект, защото в противен случай рискува да хвърли труда си на вятъра. Текстът, който прочетох не презентира книгата в добра светлина. Моля, вместо да изписвате вежди, не вадете очи! Не е геройство да издадеш сам книгата си, а граничи с непрофесионализъм.
9
1
 
2
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Що за отношение към млад, пишещ и мечтаещ човек? Нещо май сме загубили от човещината си към нормалните хора? В текста по-горе не е казано, но Митко е дипломиран икономист и медалист по карате киокушин. Аз не обичам жанра, в който той се опитва, но се радвам, че има хора като него.
8
3
 
3
 
! Отговори
Азъ преди 7 години
Прочетох част от книгата - не цялата, така че няма да се изказвам за сюжета. Стилът на автора обаче, е много слаб. Книгата трябва да се преработи цялостно от човек с талант в писането. Пълно е с повторения, излишни думи, паразитни изрази, нетипични думи, грешки. Речта на героите е неестествена. Книгата не трябва да е самоцел. Трябва да се работи над нея още много. Мисля, че на Запрянов му липсва талант или не е обработил своя. Има да изяде още много хляб.
7
0
 
3
 
! Отговори
Димитър Запрянов преди 7 години
До Анониментака е, до една, две седмици ще е готова допечатката
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го беше пуснал за платено сваляне. В ФБ страницата пише, че е изчерпана книгата.
5
0
 
8
 
! Отговори
вера преди 7 години
Анонимен1 не си прав. Рей Бредбъри, например пише един от емблематичните си романи "Вино от глухарчета" преди да навърши 30 години, а продължението "Сбогом, лято" в края на живота си. Разликата е осезаема и не в полза на втория роман, който наистина е много добър, но според мен липсва именно свежестта и възторжеността на младия ум. Айнщайн също е създал Теорията за относителността преди да навърши 30.
4
0
 
1
 
! Отговори
Димитър Запрянов преди 7 години
До ивоБлагодаря за подкрепата
3
0
 
9
 
! Отговори
иво преди 7 години
До АнонименПропускай, от такива всезнайковци за живота и всичко останало ми е писнало. Аз пък ще се закача, ще купя книгата и ще я прочета. За да дам на тоя човек моята подкрепа. Аз самият ще издам скоро нещо, във съвсем различен стил и тема, но подкрепям такива хора. Знаеш ли колко е процентното съотношение издател- писател? 80 на 20, и не в полза на писателя?!? А за анонимния с фейсбук-а- грешиш, анонимен.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На това момче искам да кажа, ако начина да се сдобият хората ти с книгата е само фейсбук до никъде няма да стигнеш, опитай се да се свържеш с книгоразпространители, не издатели. Те имат мрежа из цялата страна и така книгата ти ще стигне до големите книжарници, от опит ти го казвам, това е начина. Така книга на български автор, само за няколко месеца беше изчерпана.
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""по някакъв начин Гарет се озовава на странно пустинно място, осветено от три слънца.""..................Нищо против това момче ... желая му успех, но ... защо ли ми се струва, че за да напишеш нещо стойностно ... първо трябва да си видял нещо в тоя живот, трябва да си скитал по тоя свят, да си се борил и да си падал и ставал.А то само в библиотеката с очилцата и - детски фантазии ... не ми се четат ... смятам да ги пропусна