Поредната глупост: Мъж залепи главата си за "Момичето с перлената обица"

Това е поредната акция на Just Stop Oil
28 окт 2022 08:30, Нели Христова
62
Поредната глупост: Мъж залепи главата си за "Момичето с перлената обица"
Снимка: БГНЕС

Холандската полиция арестува трима души в музея Mauritshuis в Хага, след като шедьовърът от златния век на Йоханес Вермеер "Момиче с перлена обица" стана последната цел на протестиращите срещу добива на изкопаеми горива.

Видео, публикувано в социалните медии, показва двама мъже, облечени с тениски Just Stop Oil пред картината, единият от които се опитва да залепи бръснатата си глава върху произведението, докато другият изпразва нещо, което изглеждаше като консерва с доматена супа.

Още по темата

В изявление на музея се казва, че творбата, която е била зад стъкло, е прегледана от реставраторите и не е повредена. "Изкуството е беззащитно и Mauritshuis категорично отхвърля опитите да го наранят с каквато и да е цел", казват от музея.

Протестиращият в Маурицхейс в Хага казва, че картината на Вермеер е защитена и фина за разлика от "бъдещето на нашите деца".

Това се случи, след като членове на германска екологична група, Letzte Generation (Последно поколение), хвърлиха картофено пюре върху Les Meules (Копи сено) на Клод Моне в музея Барберини в Потсдам, извън Берлин, в неделя.

Десет дни преди това активисти Just Stop Oil заляха с доматена супа Слънчогледите на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон, преди да се залепят на стената под произведението на изкуството, едно от най-важните съкровища на галерията. Les Meules и Sunflowers също бяха зад стъкло.

"Как се чувстваш, когато видиш нещо красиво и безценно да се унищожава пред очите ти?" попита един от протестиращите в Хага. "Чувстваш ли се възмутен? Добре. Къде е това чувство, когато видиш как планетата е унищожена?"

На виковете "Засрамете се!", "Нецензурно", "Глупаво" и "Махнете се оттам" от страна на посетителите на галерията, той каза, че картината е "защитена със стъкло и е съвсем наред", но че "бъдещето на нашите деца" не е. Полицията в Хага съобщи, че трима души са арестувани за "публично насилие срещу стоки".

Mauritshuis е дом на множество произведения на холандски майстори. "Момичето с перлена обица" се смятана за най-голямото му съкровище, както и "Урокът по анатомия на д-р Николас Тулп" на Рембранд.

Говорител на музея, Рене Тимерманс, каза пред вестник AD в сряда, че е подготвен възможно най-добре за подобни инциденти. "Вътрешно имаше много консултации за това какви допълнителни мерки можем да предприемем", каза той.

Тимерманс отказа да каже какви може да са тези мерки, но каза, че въпреки че на посетителите е разрешено да носят само "малка ръчна чанта" в музея, претърсването им би стигнало твърде далеч. "Никога не можете на 100% да предотвратите протестни действия", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
5
 
! Отговори
Голям праз преди 1 година
Тия картини по музеите са копия. Оригиналите са на сигурно място. Повечето са откраднати отдавана и се пазят в частни колекции.
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинските агенти работят нвуморно! Лyд yмopa няма!
49
7
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А и нищо чудно от Брюксел да им плащат да отклоняват вниманието....
48
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Е па да ги оставят да висят една седмица там... или да махнат картината и тоя да си ходи доживот със стъклото и рамката на главата. Лошо няма.
47
4
 
3
 
! Отговори
Идея за ИЗЯВА преди 1 година
Трябва да се тренират и за следващият АКТ да правят секс пред и със картината.
46
5
 
4
 
! Отговори
Може е друго залепи преди 1 година
Що не си залепи направо члена си върху картината - така ще стане супер мега известен с това че просто е известен някой си вандал.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотията е агресивна, няма спиране. Не и в демократични времена. Най-важното е да се издемонстрира. И естествено при значими неща, иначе няма да бъде забелязана.
44
2
 
5
 
! Отговори
марги преди 1 година
***...така компрометират протестите за каквото и да било....
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре,гей група намазаха *** сещате се снимката на мона лиза
42
11
 
2
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Не е глупост. Това е протест. Справедлив протест срещу нам кво си :)
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупаците ще постигнат следното. На изложбата ще се показват снимки а картините ще стоят заключени в сейф. Хайде лепете си ръцете и главите сега.
40
0
 
15
 
! Отговори
Гледам някой тук е преди 1 година
написал "Комунизма унищожава всичко". Ако този акт беше извършен по времето на соца у нас, тия двамата щяха да изчезнат безследно и до края на дните си щяха да чукат камъни за баласт. Не бъркай модните течения с политически идеологии, защото на този свят вече няма истински комунисти, истински капиталисти - също.
39
0
 
10
 
! Отговори
хе хе преди 1 година
Някои обърнат ли се кръгом, задните им мисли излизат на преден план.
38
0
 
7
 
! Отговори
hmn преди 1 година
До Софияда наказвали финансово зелените... че 80% от тях са на социал бе, какво наказване.. а да им спрат социала в западна Европа ще се смята за нехуманно.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Just Stop Oil" - Какво искат тея? Ок - всички коли и камиони, да минат на ток. Супер - Сега ще трябва да увеличим добия на литий с поне 2000% ... после, ще трбява да произвеждаме 3-4 пъти повече ток, па ако вкараме трактори и кораби ... въглища, газ и уран, ама ще имаме ли толкав?! Но защо се ограничаме само до горива? А пастмаси? А дрехи? Обувки? "Джаджи"? Бои, лепила, лекарства?
36
0
 
3
 
! Отговори
L. преди 1 година
Коя глава?
35
0
 
7
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Колко трябва да си ***, за да се излагаш по този начин??? Тия картини са по защитени и от теб самия в собствения ти дом, той тръгнал да си лепи простата тиква...
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 - Ами ... внимание! А нали е модерно, да се посяга на ценности, традиции и прочие. Кое по-добре от изкуството? В САЩ си изкараха всичките президенти саратници на Хитлер, едва ли не. "Патриархалният строй", дето обил отговорен за проблемите им, го събориха. Пребориха расизма ... ама пак нищо не помага.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е, ако се бориха против "биг фарма" и поодобни, олко ли бързо щяха да ги секнат. Сега се взеха да се борят против петрола, ама баш когато Сауситкса Арабия и останалите от ОПЕК даоха назад. Баш, когато Иран, страната с третите по гоемина залежи на "черно залто", ще влизат в БРИКС.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера какво е виновно изкуството за климат, глобално затопляне и как доразвива добива на петрол? Когато не можеш да направиш нищо читаво, може да блеснеш като се правиш на ...... пред чуждото произведение. Нарисувай нещо по-ценно, продай го и дари парите за природата, примерно. Ама не се събират лайкове така, друго си е да се из..реш на метеното, веднага се забелязва.