Николета вече в чужбина. Полското посолство: България така реши!

Бащата: Ники е изведена зад граница от майка си през нощта
29 май 2009 18:58,
300
Николета вече в чужбина. Полското посолство: България така реши!
Според бащата, Николета е изкарана от България със самолет, през нощта, без документи. Снимка: Булфото

Драмата с насилственото отнемане на две деца от баща им - 7-годишния Павел и 8-годишната Николета, предизвика неописуем обществен отзвук.

Случаят се разви буквално за един ден, след като снощи цяла България видя как полякинята Барбара, подкрепена от полиция и съдия-изпълнител, се опита да отведе двете деца от баща им Тодор Василев, с когото те живеят в Асеновград през последната година и половина.

Надали има човек, който да е останал безучастен към потресаващите писъци на децата, които молят баба си за помощ, докато майка им се опитва да ги натика в колата.

В цялата суматоха по-малкото дете - Павел, успя да избяга, и Барбара отпътува само с дъщеричката си. 

Репортажите в медиите взривиха обществото.

Вече има създадена Петиция за връщане на двете деца при баща им, в социалните мрежи за споделяне вече има създадени групи от хора, които настояват за същото, а основните въпроси, които се разискват в интернет форумите, са за това кой е отговорен за безумната ситуация.

Очевидно обществената реакция е накарала полското посолство в София да излезе с официално съобщение във връзка със станалото. Ето какво казват оттам:

Причините за връщането на децата на майката са вследствие на две решения на българския съд. Това се казва в официално изявление на полския посланик в София - Анджей Папиеж.

От посолството заявяват, че са съдействали на майката само при изпълнението на решение на българския съд.

По думите им, две инстанции на българския съд са решили, че децата трябва да се върнат на мястото, от което са били отвлечени против волята и в отсъствие на един от родителите.

„Решението на българския съд съответства на предписанията на "Хагската конвенция за гражданските аспекти на международните отвличания на децата'', която e ратифицирана от Република България”, казва Папиеж.

„Посолството на Република Полша в София, което не е страна в спора, изразява мнение, че в името на спазване на закона, второто отвлечено дете трябва да бъде върнато на майката”, допълва той.

Междувременно бащата на двете дечица – Тодор Василев, заяви за Дарик радио, че 8-годишната Николета, която снощи бе отнета от него насила, вече е извън страната.

Момиченцето вероятно е било изведена от страната през нощта, със самолет.

По думите на бащата, Николета е изведена зад граница от майка й Барбара без необходимите за това документи и неясно как е преминала граничния контрол.

Бащата допуска, че това е станало със съдействието на полските дипломати у нас.

В момента той е пред посолството на Полша у нас и ще иска обяснение от полския консул.

По рано днес Тодор Василев се е срещнал с министър Гергана Паси, където е видял снимки на дъщеря си. По думите му, момиченцето е било видимо упоено. Бащата не е наясно как тези снимки са попаднали у министър Паси.

Днес прокуратурата в Асеновград и Окръжна прокуратура в Пловдив са образували проверка за това дали действията на длъжностните лица са били правомерни и дали те не са превишили правата си при отвеждането на децата. 

Прокуратурата ще разследва дали по време на инцидента в сряда, 27 май, когато Николета Василева е била насила взета от баща си Тодор Василев, а братчето й е успяло да се скрие, не са били замесени трети лица, чиито действия са били опасни и са могли да наранят децата.

В момента тече проверка и в регионалната служба на Националната агенция за защита на детето. Очаква се тя да приключи до събота. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
0
 
! Отговори
ZAR FERDINAND преди 14 години
Takova nesto ne moze da se sluchi v ZARSTVO BALGARIA,samo v Lainanata KGB-republika...
298
0
 
0
 
! Отговори
punisher86 преди 14 години
Наистина са за смърт копелетата гадни.И докато има такива дето си дават задниците за пари така ще се *** с нас балгарите разните ***.Това си е чисто отвличане,тая тяхната заповед ли там квото е става само да я ползвам за ***.
297
0
 
0
 
! Отговори
Altassar преди 14 години
Децата ни изнасят вече, без държавата да се намеси... просто няма държава. Заслужават смърт! 100% заслужават смърт. Всички, до един!
296
0
 
0
 
! Отговори
Altassar преди 14 години
Хора няма друг начин освен да вземем нещата в свои ръце... няма. Ще ни лъжат и ще ни обират, ще ни продават и разпродават докато им позволяваме. Алчните *** не им дреме за родината, за народа. Отидете на нос Емине ако искате... вижте какво ще ви каже типчето с английският акцент. Отидете на рилските езера и се зачудете защо се строи там... достойни са тия хора 240 човека, и останалите псевдо олигарски, богаташи "бизнесмени", достойни са за разфасоване... незнам как ше я караме.
295
0
 
0
 
! Отговори
Altassar преди 14 години
Искам да Ви кажа уважаеми люде дето ги четете тия работи, че принципно е крайно време вече да ги избиеме тия *** до крак! Всичките! Да ги дереме живи, да им избиеме семействата, роднините, до последно коляно, за да нема после отмъщения ***... Вижте в какъв кофтор живееме.. навсякъде смрат, ***, ***, дупки, ***, не роми, а ***, престпност, мутри, корумпирани куки, скапани политиц, *** народ, малоумно общество, *** образователна система, нулева здравна система... ***
294
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 14 години
Ето линк към видеото: http://vbox7.com/play:92b999a6
293
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Някой може ли да даде линк с видео от тази случка?
292
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Нищо не се случи. Около 200 души.Бащата по едно време излезе и каза, че няма смисъл, благодари на събралите се и отиде нанякъде...Ако някой знае какво става - да каже.
291
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
помощ! българин съм :(
290
0
 
0
 
! Отговори
яаьа преди 14 години
вместо да коментирате, отивайте на протест, аз съм сигурен какво ще се случи и с него днеска - отново полицаи, отново хулигани подкупени от тях за да провокират към биене с полицаи и отново нищо няма да постигнете!
289
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Parvanov-ne prezident ami lovddgija...........Stani6ev -- pe-de-ras negenen i bez deza...................Ta4eva--lez-bii-ka i bez deza ...............Mikov-edni polizai gledat kogato deteto vika za pomo6t, a drugi polizai igrajat kju4ek na ludo parti vav denja na traura.....heide sega ,balgari, idete na izborite i si gi izberete pak !!! HA Ha !!
288
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Kade e Prezidenta da otgovori na vaprosi....pak li na lov beeeee, ama nali negovite deza sa pazeni ot bodigardove.....pratil edna bezdetna lezbiika-ministarka da ni zapla6va i da mu bere srama...kade e Stani6ev--i toi e edin bezdeten .t !!Kak o4akvate ot takiva hora da misljat za vas ,be balgari !?!?!?
287
0
 
0
 
! Отговори
azzzz преди 14 години
няма сини,червени,жълти и зелени има Българи и АНТИбългари...на фона на циркаджийските КАУЗИ за БГ деца ,оркестъра засвири ТУШ с финално "Пооомоооощ.....
286
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Izvinjavai , no mojata ma6ina pi6e samo taka..ami nali e vagno mnenieto mi a ne kak sam go pisal !!
285
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Blagodarq na typyte polqci za udowolstwieto da se izgawrq nad prostotiqta im! Беше ми приятно! Те винаги са били к*урвата на Европа. И сега са такива. колкото и да бягат от това. Ако не са такива - защо са пратили такъв дипломат тук? ... а питам аз... Не, че искам отговор... то работата е ясна...
284
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Да не си мислите, че като пишете неграмотно с 4-ки и 6-ци изглеждате умни и цивилизовани - *** сте на фафли! Да ви. таковам в онаковато!Умния може да се държи като ***! На простия му е прблем да се държи по друг начин!
283
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
А пишете на БЪЛГСАРСКИ бе юроди!
282
0
 
0
 
! Отговори
NQKOI преди 14 години
KADE BE6E DOSEGA TAZI ''MAIKA'' DESATA TRQBVA DA SE VARNAT NA BA6TATA . A POSLANIKA I '' SOSIALNATA''RABOTNI4KA DA SE POKAJAT PRED POSOLSVOTO NA 1 . 06
281
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Sumata za delo pred Strasburg ne e goljama ..2-3000 evro..kato spe4eli i Balgarija 6te mu ja varne....zaedno sas dezata ..njakoi znae li dali ve4e e otkrita bankova smetka..az iskam da sam parvata prevela pari za kauzata ....!!!!!!!
280
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Znae li nqkoj kolko e tarifata, za da se specheli edno takowa delo?