Коткопер за начинаещи

Няколко съвета как да оперете котката си, ако вече е доста мръсна
18 авг 2008 09:22,
98
Коткопер за начинаещи
Снимка: Dnes.bg

Мечката се мие, чисти,
във потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка
да постъпваш като мечка?

Детско стихче от времето на социализма,
пропагандирано най-вече в детските градини

Мечките може и да се мият, чистят в потоците сребристи, но котките не са мечки и не правят така.

Да не говорим, че те обикновено рядко виреят около водоеми, така че вероятността котка да се озове в сребрист поток по собствено желание е твърде проблематична.

По тази причина домашните котки биват изпирани насилствено. Процесът е дълъг, мъчителен и по нещо прилича на изтезанията през двете световни войни.

За тези от вас, които от скоро имат котка и се чудят дали да я набутат в пералнята на ръчен режим, или да я изправят до стената с градинския маркуч, ще опиша в стъпки акцията, наречена коткопер.

В началото бе прах. Домашната котка обича да се въргаля – по черджетата, двора, етажната площадка, да се завира в саксии, да рови пръстта с лапи и да я хвърля наоколо.

По тази причина козината бързо се изпълва с прахоляк и акари и колкото и да се ближе, котката остава далеч под санитарния минимум, определен от ХЕИ и Националната ветеринарно-медицинска служба.

С две думи – кирлива е.

Как да разберем, че й е време за пране? Когато, потупана по задника, от котката започват да излизат облаци прах /трохи, бълхи, парчета котешки бисквитки и пр./

Как да я изперем? Котките мразят вода. Освен това са хитри.

Ако се заразкарвате пред жертвата с леген в едната ръка и котешки шампоан – в другата, и й се изхилите в лицето с думите „Кой ще го къпят сега, а?“, вероятността диването да се завре зад хладилника и да живее там в следващите три години е голяма.

Затова скришно подгответе тепиха. Вземете голям леген и в него смесете в равни части: шампоан, топла вода и накрая – котка.

Преди това се снабдете с ръкавици, тип скиорски, или още по-добре – направени от сезал. Защото ще падне дране и това е гарантирано.

Борбата в легена е безмилостна и жестока и ако си мислите, че малкият хищник ще се отпусне безжизнено /освен ако не го удушите в пяната/ и ще се остави да го перете на воля, значи нищо не знаете.

Котка, къпана насилствено, се бие. Тя дере, хапе и най-вече – вие. Воят извира дълбоко от диафрагмата и се носи с такова ехо из къщата ви, че няма да е учудващо, ако съседите повикат конна полиция, жандармерия и ГДБОП.

Номерът е да не се хващате на стенанията, а да търкате и миете /лекичко!/, и да внимавате да не ви извади очите.

Когато обектът е покрит с пяна и добре изтъркан, го пооплакнете с подвижния душ. По това време стенанията ще са още по-големи, погледът ще е изцъклен, а атмосферата в банята ще наподобява сценка от „Гладиаторът“.

Следва увиване с предварително подготвени хавлии. За котковъдите-новобранци: не се плашете, но това е моментът, в който осъзнавате, че котката внезапно се е свила и поразително прилича на плъх или хомяк.

Лапите мязат на клечки за зъби, опашката – на изпран чорап и въобще целият вид на животинчето е покъртителен.

Гледката обаче е измамна. Козината има уникалното свойство да си възвръща обема почти веднага, така че веднъж пообърсан и оставен да се ближе на спокойствие, плъхът успешно ще заприлича отново на котка, но чиста.

Противопоказания: Ще ви мрази. Дълго и напоително. Възможно е и да се стигне до грозни сценки, като препикани обувки и изгризани мебели. Освен това веднъж изкъпана, котката веднагически ще се пльосне на най-мръсното място, където ще се ближе в продължение на часове.

И ще ви мрази, нали разбирате.


Положителен ефект. Поне за известно време ще изглежда прилично, няма да ръси прах и буболечки и ще е извънредно мекичка на пипане, което си е достатъчно.

Така че – ако имате котка, достигнала предела на възгледите ви за хигиена, бухвайте я смело в легена, проверено е и действа.

Ако ли пък имате друг тип домашно животно, като кон, гъска или крокодил - съвет не мога да ви дам.

Най-добре се обърнете към Столичния зоопарк или направо ги водете в автомивката.

Само предупредете момчетата да не ги мият отвътре.

Е така се пере котка!

Още от мен

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
8
 
! Отговори
Божидар преди 11 години
- Защо си тъй издраскан? - попитах с весел глас.А Петьо ми отвърна - Котака къпах аз.- И аз го къпах също, не съм издраскан, виж!- Но ти не го изстиска, преди да го сушиш!(стихче от далечното детство...)
102
1
 
5
 
! Отговори
78 преди 12 години
Моето коте обича вода.Порода пикси боб.....те обожават водата :)
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VSI4KI TUK STE UMRETE V PEDOPHILSKI MA4ENIQ V ZATVORA-PROKURORA IDVA
100
14
 
4
 
! Отговори
човек преди 12 години
и тази статия я е писала ЖЕНА???? затова е пълно с гаменчета и лайента по улиците.моля раждайте деца,гледайте котки когато израснете ментално.ако котка се пере много бих желала да те перна и теб дрскачке
99
1
 
9
 
! Отговори
мррр преди 12 години
имам котка на 5г. просто доато беше малка на 1-2м я свикнах с водата първо като и пускам чучура и тя там го пипа,после я изкъпах лекичко и така-ПОСТЕПЕННО. сега всяка сутрин като вляза да се купя котката е пред вратата.също временно гледах и куче(голяма бездомна маъстийка) и ги къпех двамата.котката седи на кофата докато свърша с кучето и после кучето седи в кофата :) важно е да обичаш животното си и нещата които то не харесва да се случват постепенно и самото животно ще откликне
98
1
 
7
 
! Отговори
мяу преди 13 години
Имах котка която се къпеше без проблем мирна и кротка иначе по характер редовно хапеше и не се разбираше с никакви котки всички ги гонеше,беше много злобна и хитра за храна. Нейното първо коте сега е голям котарак моят любимец,той наистина мрази водата,още като го взема в банята вие ужасно без да съм пуснала водата все още,после с едната ръка го държа и поливам с слушалката на душ и му се карам да слуша,но не го натискам и не обръщам вниманието му на виене,бързичко след къпането го овивам в х.
97
2
 
6
 
! Отговори
мим преди 14 години
ако имате котка и искате тя да е чиста, вземете си още една коткае трябва да е изпълнено условието и да не излизат навънвзаимното почистване на двете ви спестява боричкането, мокренето, дрането, воевете и в бонус една много мила гледка как двете се мият ;)
96
1
 
5
 
! Отговори
sweety_angel преди 14 години
;D хах моята я къпя и без ръкавици..
95
1
 
4
 
! Отговори
blq_blqqq преди 15 години
Jistokata statiq,imam kotka istinsko predizvikatelstvo e da q izkupa,vednaj mi se ka4i na gurba i vzaimno se kupahme (rofl) golqma zabava be6e ama i qka borba padna....vob6te da ima6 kotka ne e 6ega rabota :Daide priqten den na si4ki :D:D:D:D:D:D:D:D
94
1
 
6
 
! Отговори
На Санчо Магарето преди 15 години
Моят котарак - чисто бял дългокосмест мачо, е перфектната бърсалка за под. И ако някой твърди, че дългокосмести породи могат без къпане да си вземе една истинска дългокосместа котарана пък ще му гледам сеира. За дългокосместите породи не само къпането е задължително, но и внимателното подрязване на козинката в задния крей и на лигавчето. А къпането - водата трябва да е малко по - топла то ръката ви, защото котките имат една идея по - висока телесна температура от човешката и кърпа на земята, за да има къде да стъпи и да не се паникьосва. А сушенето - у нас продължава около 6 часа в затоплена стая /през зимата/ и то след некоркократно сушене с хавлиена кърпа. А и на сутринта още е влажен по коремчето ако е заспал от умора в поза "пльос". И най - важното подгответе лакомство за награда!
93
1
 
4
 
! Отговори
tsu преди 15 години
hahaha smqh se mnogooo i si predstavqh si4ko tova da se slu4i s moqta kotka makar 4e ne sam q kupala do sega.. :D a neinite kosmaci ne sam kusi ! :D i nqma da e mokur 4orap mi napravo 4oropoga6nik :D
92
1
 
4
 
! Отговори
k2 преди 15 години
moia mario pak obi4a6e vodata , kato mi pisne6e ot belite mu, vsi4ko koeto moje da pomesti otiva neznaino kade, osobeno cigarite sutrin, mu puskah leko vodata i toi sede6e hipnotiziran v mivkata s 4asove.
91
1
 
5
 
! Отговори
Красьо преди 15 години
абсолютно го подкрепям котката не е кукла,някои хора нямат никаква представа как да се отнасят с животните.Едно искам да разберете ЖИВОТНИТЕ НЕ СА ИГРАЧКИ това са живи същества и изискват същото отношение като към дете трябва да сте мили внимателни и честни с тях.Грубиянството доказва само що за варварски *** сте!
90
1
 
4
 
! Отговори
коткостопанин преди 15 години
За набавянето на вещества от козината е вярно, но за "2-3 години" - не. 1-2 пъти на година не са проблем.
89
1
 
4
 
! Отговори
graograman преди 15 години
poznata bitka.. na zhivot i smyrt.. a kogato sa v nalichnost 2 podobni syzdaniq v doma... e prosto pokyrtitelno. :)
88
1
 
5
 
! Отговори
Kate преди 15 години
С изключение на една не съм виждала коте да мрази чак водата. Начина на къпане е както го е описал 75. Ако си бавен и внимателен и водата е точно както трябва на темпаретура ,като бие на ръката ти , а не на тялото на котето - няма проблем къпането изобщо. Единниственното коте дето ми се е опънало беше взето от улицата и предполагам е бил правен опит да бъде давено. Само от звук на вода изпитваше ужас, камо ли да го намокря. Рабира се котето не бива да се къпе често и само си поддържа чистотата. Имах като дете норвежка котка. Те обичат водата и само да видеше някъде леген с накиснато пране или даже чаша с вода , гледаше да се топне. Сума ти бели правеше от мерак да се мокри :D
87
1
 
4
 
! Отговори
преди 15 години
Чудесна статия! Благодаря! Моето коте живееше в двора ни и обожаваше да се въргаля в прахта. Опитах да го изкърпя. Държа се достойно:) Е, мяукането се чуваше и в съседната махала...
86
1
 
4
 
! Отговори
mortisha89 преди 15 години
Statiikata e mnogo dobra :) li4no s moqta kotka neshtata stoqt to4no taka i e mnogo zabavno da q kupq ( e ne i go pri4inqvam tolkova 4esto).Bravo za statiikata!!! :)
85
1
 
3
 
! Отговори
ei преди 15 години
Iskah da kaja v d n e s bg
84
1
 
4
 
! Отговори
eu преди 15 години
Krasitta e свежия полъх в :) Целувки!