Полупълна или полупразна?

Dnes.bg започва Седмица на класациите, в която ще си припомним най-важното през годината
24 дек 2008 16:02,
Полупълна или полупразна?
Дзифт беше едно от най-хубавите събития на годината.

Празниците, освен за баклава и подаръци, са време за развносметки.

Всичко те подтиква да извадиш големия тефтер, да теглиш чертата и в най-добрия случай - да видиш какво показва преброяването.

Ние в Dnes.bg направихме абсолютно същото. И не само.

Дори сме напълно решени да отворим отново тефтера, да оставим читателите си да надникнат зад гърба ни и заедно да си припомним най-важното през годината.

Така от днес до края на празничните дни започва нашата Седмица на класациите.

Ще си припомним най-доброто във всички области на културата – личностите на годината, дебютите, най-добрите концерти, най-доброто в музиката у нас и по света, най-слабите и най-добрите филми в различните жанрове, най-важните изложби и най-хубавите книги.

И понеже все още сме най-пълната културна рубрика в българския интернет, ще започнем малко по-нашироко – с най-хубавото и най-лошото, което се случваше у нас през годината.

Със сигурност най-горе стои тенденцията, която е забелязал дори най-незаинтересованият от култура. Разбира се, става дума за възхода на българското кино.

Той не е внезапен - след  "Маймуни през зимата", "Разследване", "Шивачки" и "Пазачът на мъртвите", 2008-ма се оказа годината на излизането на още 3 изключително силни заглавия с огромен фестивален успех.

Разбира се, става дума за "Дзифт", "Светът е голям и спасение дебне от всякъде", които обиколиха няколко континента, както и за адски забавния "Хиндемит".

Ще запомним 2008-ма с добро и заради появата на нещо ново и адски готино у нас – фестивал на световно ниво, който направи изключително първо издание и ни накара да вярваме, че "българска работа" означава добра и безпроблемна организация. Дами и господа, аплодисменти за Spirit of Burgas!

Накрая, но не на последно място, ще споменем множеството концерти на световни звезди, срещите с изключителни книги и художници и другите добри фестивали, които обогатиха културния ни живот и разшириха светогледа ни – документалния “Един свят”, силното издание на “Международен фестивал за късометражно кино “Двореца” в Балчик”, силното “Филмини” и всички други.

Тази година имаше и не толкова розови случки.

И изобщо няма да подхващаме културното министерство за липсата на културна стратегия и абсурдите в законите за културното наследство. Няма и да сме дребнави за абсурдите при условията за финансиране на кино-“дебюти”.

Но определено няма да мълчим за популизма около отразяването на селектирания за Златна роза “Баклава”, нито за поредните скандали около Евровизия.

Доста дразнещ бе слабият сезон на реалититата, както и поредната година, в която нито една телевизия не се отдалечи от модела за политика рано сутрин, а за сметка на това културните блокове бяха отрязани до 5 минутни репортажчета.

Сериозно ни омръзна да слушаме, четем и пишем за Led Zeppelin, които ту се събираха, ту се разделяха, ту се мразеха, ту се обичаха. Ако продължават в същия дух, ще трябва някой да забременее, иначе рейтингът им сериозно пада.

Радваме се че свърши и истерията около Chinese Democracy, защото 17 години наистина стигат.

И както сме се почнали, през новата година си пожелаваме Анджелина да спре да ражда, Мадона да спре да се омъжва и развежда, а Ейми да спре да друса.

Весели празници и нека Седмицата на класациите започне!

Класацията направиха Елена Пенева и Петя Славова

-------------------------------------------------

Виж най-добрите поп и рок концерти на 2008-ма!

Виж най-добрите джаз и уърлд мюзик концерти на 2008-ма!

Виж най-интересното в театрите през 2008-ма!

Виж тенденциите и имената в киното на 2008-ма!

Виж най-добрите екшъни, хоръри и филми за отвличане за 2008-ма!

Виж най-добрите комедии, анимации, романтики и европейски филми за 2008-ма!

Виж най-тъпите филми на 2008-ма!

Виж най-интересните изложби на 2008-ма!

Виж най-добрите дебюти на 2008-ма!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание