"Шивачки" в Ню Йорк

“Шивачки” ще открие шестото издание на фестивала на българското кино - “БГ – Ню Йорк 2008”
3 апр 2008 15:30, Петя Славова
"Шивачки" в Ню Йорк
Елен Колева в "Шивачки". Снимка: София Филм Фест

За шести път ще се състои вече превърналият се в традиция фестивал на българското кино - “БГ – Ню Йорк 2008”. 

Между 4 и 19 април програмата ще представи игрални и документални филми, снимани в България през последните две години. За първи път ще има и съпътстваща програма на кино от Балканите.

Фестивалът ще бъде открит с "Шивачки" на Людмил Тодоров.

Филмът повежда през живота на три момичета, дошли от провинцията в големия град. Съдбата и на трите е различна, всяка една се сблъсква с мечтите, които като че ли никога не са били нейни, а подхранвани от нещо външно (киното или далечния живот на Запада) и затова твърде бързо биват разгромени.

Подобно на предишния филм на Любомир Тодоров - “Емигранти”(2002), разказът в “Шивачки” представя съвремието, видяно през очите на младите.

Тези, които все още са останали в България и заради това - с осиротяло бъдеще. Всъщност режисьорът често отразява съвремието във филмите си именно чрез действията на новото поколение, както беше в “Любовното лято на един льохман”(1990).

Историята в “Шивачки” е разказана умерено и уж от дистанция, но без да загърбва истината и с това мъничко заробва надеждата.

Виж трейлър на филма:

Инициативата за дните на българското кино в Ню Йорк е на театралната ни и филмова актриса Жана Караиванова, която основава феста през 1999 г. Оттогава той израства като едно от най-престижните културни събития в Щатите.

Сред гостите ще са Рангел Вълчанов, Нона Йотова, Елен Колева, Виолета Марковска, Йоана Буковска, Георги Стоев, Стефания Колева и Стефан Китанов.

Фестивалът е под патронажа на президента Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание