Мечти във форма на балони

Димитър Петров изследва балона като начин да мечтаеш в изложбата "Мечтаем ли балони"
18 фев 2008 11:45,
Мечти във форма на балони
Снимка: Сариев

"Мечтаем ли балони" не е нито въпрос, нито отговор, а пресъздаване на диалогичното състояние между материята и идеята на балона като физически предмет и символ.

В новата изложба на любимата ни пловдивска галерия „Сариев“ „Мечтаем ли балони“ авторът Димитър Петров изследва тази граница провокиран от игрите на дъщеричката му Йована с балона, който за нея винаги е интересен обект, независимо състоянието и ситуацията, в която се намира.

Отговорът е отговор на творец, който борави умело с материала и мисли с него, но не и отговор на твореца, даващ мъдрите отговори на изкуството. Концепцията на Димитър Петров е да възприеме същата позиция, каквато и неговата дъщеричка – ще поиграя, за да науча живота.

За реализацията на порцелановите си балони Димитър Петров е използвал отливен метод. Всички обекти са формовани от един калъп. Балоните са N на брой нелимитирана серия, защото мечтите едва ли могат да имат граници.

Димитър Петров казва “Докато правих изложбата от еднаквите форми от калъпа винаги изваждах мечта, изпълнила формата, която в последствие запомня давлението оказано от моята ръка. Така от щастливия балон получавам: надут балон, спаднал балон или такъв, в който съм завързал мига с възел.

Тези пластични решения са подсилени от семантиката на цвета, матов или гланцов в отделния обект или съпоставени в полето от множеството балони.

Всичко това доразвито с рисунката, която се явява незаменима част от повърхностната декорация, подсилва посланието на всеки отделен балон поотделно и в съзвучие с другите.

Така неусетно в процеса на работа въпросът „Какво е за Йована балонът?” се трансформира в „Какво е за мен този обект?” Какво представлява тази форма?”

С творческия процес при правенето на изложбата авторът показва, че реализацията на мечтите е въпрос на лично действие.

В множеството от толкова портретирани действия в балоните без обозначен стадий и последователност всичко е възможно, бялото се редува от черно и спадналия балон от издут. Динамичността на изложбата е обнадеждаваща и позитивна.

Така „Мечтаем ли балони“ по адекватен начин се вписва в групата ежегодни изложби на Галерия Сариев – ФОН: млади автори, представяща най-младото поколение български творци, работещи в направлението съвременна керамика.

Изложбата продължава до 18 март. Галерия Сариев е в Пловдив, ул. Отец Паисий 40 и на www.sariev-art.com

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание