Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма

Полезна информация какво ще има днес - 12 март, в програмата на всички кина, които излъчват филмите на София филм фест. Вижте тук!
12 мар 2008 11:55,
Днес на София филм фест. Всеки ден - акценти и програма
Лого: 12 София Филм Фест

На 12 март в Кино Люмиер от 14:30 часа можете да гледате филма „Риза” на режисьора Тайфун Пирселимоглу.

Риза е шофьор на камион, чийто основен източник на доходи има опасност да пресъхне, когато камионът му се поврежда. Опитите му да намери пари в брой за ре-

монта стават все по-отчаяни, докато не става ясно, че единственият изход е да извърши убийство. Той избира идеалната жертва: бежанец с пари и без документи за самоличност. Но дори и перфектното престъпление изисква изкупление.

От 16:30 часа ще бъде показан “Отблъскващ град” на режисьора Балтазар Кормакур.

Детектив Ерлендур работи над случай, който смята за типично ”объркано и безсмислено” исландско престъпление – убийството на местен несретник. Не далеч в същия район баща оплаква дъщеря си, починала от генетично заболяване, и трескаво се опитва да открие повече информация за причините. Две наглед отделни истории драматично се преплитат около търговска база данни, където се съхранява генетична информация за всички жители на Исландия.

В 18:30 часа зрителите ще могат да видят филма на режисьора Кристоф Оноре„Любовни песни”.

Глуповатият, но красив Исмаел живее идилично с отдавнашната си приятелка Жюли. Те дори скоро са станали трима, приютявайки лесбийката Алис. Когато Жюли вне- запно умира, животът на Исмаел се срива. След като по странно стечение на обстоятелствата съкрушеният Исмаел се оказва задирян от Еруан – колежанин от Бре-

тан, той осъзнава, че все още е способен да обича.

От 20:30 часа гледайте специалната премиера на документалния филм „Срещу течението” представен лично от режисьорката Златина Русева и музикантите от филма.

Един ”музикален” кораб пътува по Дунава. Той тръгва от устието на реката и се отправя към Европа – символ на включването на страните от Източна Европа и

Балканите в голямото европейско семейство. На този необикновен кораб си дават среща културите и музикалните традиции на Изтока и Запада. В продължение на 10

дни той става дом и сцена на виртуозни музиканти от крайдунавските страни – уникални творци с различни житейски съдби.

Дом на киното

От 11:00 часа зрителите ще могат да гледат филма на режисьора Стефан Арсениевич - „Любов и други престъпления”.

Животът на 36-годишната Аница не върви никак добре. Решена да го промени, тя решава да обере букмейкърския пункт, в който работи, и с парите да избяга зад граница. Но макар планът да е премислен до последния детайл, едно неочаквано обяснение в любов поставя всичко на карта.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Заедно” на режисьорката Калина Дечева, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

В 13:30 часа гледайте филма „Брат ми Том” на режисьора Дом Родероу.

Когато Том връхлита в живота на Джесика от клоните на горящо дърво, тя е колкото паникьосана, толкова и заинтригувана от неговата мрачна натура. Близката гора е убежището на Том от неговия мъчителен живот у дома. Тя се превръща в убежище и за любовта, зародила се между двамата младежи.

От 16:00 часа зрителите ще могат да гледат „Седем дни неделя” на режисьора Нилс Лауперт.

15 януари 1996. Съвсем обикновен неделен ден. Тийней- джърите Адам и Томек се срещат с приятелите си на площадката между блоковете, където често се напиват

и прекарват времето си безцелно. Отдавна не ходят на училище. За тях всеки ден е ваканция. Този ден обаче ще завърши съвсем различно. След спречкване на скучен

купон на Адам внезапно му хрумва идея: за да накара приятеля си Томек да го уважава повече, той предлага облог. Залогът е човешки живот.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Семеен портрет” на режисьора Димитър Сарджев, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 18:30 часа можете да гледате „Русалка” на режисьорката Анна Меликян.

Имало едно време едно момиче на име Алиса, което живеело край морето. Тя оставяла живота да минава край нея, без да се бори. Единственото необичайно нещо при Алиса била дарбата й да сбъдва желания. Когато се озовала в метрополиса Москва, късметът й се усмихнал и тя срещнала човек с кръст на гърдите, на който пишело “спаси и закриляй“. Алиса погледнала мъжа и животът й се променил завинаги. Майсторски замислена и брилянтно заснета, Русалка е модерна вълшебна приказка за въображението на едно момиче, изпълнена със сюрреалистичен хумор.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Добре дошли на земята” на режисьора Къци Вапцаров, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

От 21:30 часа гледайте „Лудост посред лято” на режисьора Александър Хан.

Лудост посред лято” е необичайна романтична комедия, чието действие се развива в Латвия в най-късата нощ на годината. Младият американец Кърт пристига в Рига, за

да открие своята полусестра, латвийката Мая, и веднага намразва мястото. Но последвалите събития, както и един приказлив таксиметров шофьор го карат да погледне на нещата по друг начин. И когато на сутринта вижда как закарват кенгуру за лечение в болницата, окото му не мигва.

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм Happy in My Shoes” на режисьора Деян Русев, част от конкурсната програма за наградата на Jameson.

кино Одеон

От 18:30 часа гледайте световната премиера на „Кралете на времето” представен лично от режисьора Майт Лаас. Филмът е част от програмата „Поколение: Изгубени и намерени”. Документален филм с елементи на анимация, който разказва за 85-годишния Елберт Туганов и 80-годишния Хайно Парс – двама аниматори и художници, които въпреки променящите се времена са станали майстори в своята област...

След прожекцията ще бъде показан късометражният филм „Скрито” на режисьора Стефан Вълдобрев.

От 20:30 часа гледайте филма „Йохана”, част от програмата „Поколение: Изгубени и намерени”.

Младата наркоманка Йохана изпада в дълбока кома. Лекарите я спасяват по чудо. Като по знак, даден й от съдбата, Йохана започва да лекува пациентите, предлагайки им

тялото си. Когато обаче отхвърля лекарите, те, начело с началника на отделението, се съюзяват срещу нея. Болничните власти й обявяват война, но благодарните пациенти се обединяват, за да я спасят. Резултатът е филмирана музикална интерпретация на Страстите на Жана д’Арк.

Евро Синема

От 19:00 часа гледайте P.V.C.-1 на режисьора Спирос Статулопулос.

Някъде в Колумбия едно семейство става жертва на необичаен терористичен акт – те са неспособни да платят искания им откуп и майката е превърната в жива бомба. Заснет в един кадър, „P.V.C.-1” е вдъхновен от истинската история за борбата за оцеляване на невинна жена, на чиято шия е била закачена бомба.

 

От 21:00 часа можете да гледат „Улика А” на режисьора Дом Родероу.

Улика А” е видеозапис, разкриващ отрязъци от живота на едно наглед нормално семейство през последните няколко седмици преди ”инцидента”. През поредица от рождени дни, барбекюта и събирания видеозаписът ни повежда към една по-мрачна страна на привидно безоблачното съжителство на една съпружеска двойка.

Френски институт

От 19:00 часа гледайте филма от документалната поредица на HBO „Смърт с човешко лице” на режисьора Марчин Кошалка.

В Полша възниква нова услуга: следсмъртен туризъм. В Чехия, на границата между Полша и Германия, се намира крематориум. Това е едно изключително добре органи-

зирано предприятие с всички елементи на модерното управление. Смърт с човешко лице е кратка трагикомична история за това как свободният пазар прониква в най-интимните кътчета на човешкия живот, филм за безкрайното човешко любопитство.

Вторият филм от поредицата е „Йежи Новак: живот след смъртта” с режисьор и сценарист Марчин Кошалка, който хвърля реалистичен и смел поглед върху неизбежността на смъртта, стареенето и безмилостния ход на времето

От 21:30 часа гледайте XXY на режисьорката Лусия Пуенсо.

Алекс е едва на 15 години, но крие строго пазена тайна, която кара семейството й да напусне Буенос Айрес. Внезапната поява на пластичен хирург, съпругата му и техния син заплашва да взвриви спокойното съществуване на семейството.

Чешки център

От 19:00 часа можете да гледате документалния филм на режисьора Мирослав Янек„Битка за живот”.

Трима изявени чешки документалисти ни потапят в колорита на живота в село Бистра в Орлицките планини, чиито жители всяка година разиграват отново и отново битката от Втората световна война за съседното село Янов. Но това е само една от многото колоритни истории, свързани с Бистра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание