Фестивални отличници

Или кой какво взе на награждаването на София Филм Фест
17 мар 2008 10:47,
Фестивални отличници
Невроятните приключения на главната героиня - Алиса в "Русалка" очароваха жури и публика. Снимка: СФФ

На 9 март се състоя официалното награждаване на 12-тото издание на София Филм Фест. На него бяха представени 190 игрални, късометражни и документални филма от цял свят.

Затова изобщо не е нужно, че за много от тях имаше награди. Кой какво отнесе, четете по-надолу...

Международното жури присъди Голямата награда за най-добър филм от състезателната програма в Международния конкурс да бъде присъдена на филма „Русалка” (Русия) с режисьор Ана Меликян.

Наградата (диплом, статуетка и премия от 5000 евро) се дава за постиженията на филма в режисьорското майсторство, кинематографията, разкадровката, актьорската игра и заиграването с енергията и измислицата.

Специалната награда на международното жури присъди на на филма „Птицата не може да лети” (Холандия-Южна Африка-Великобритания) на режисьора Трийс Ана за създаването на един уникален и магичен свят.

Наградата за режисура на Кадилак бе присъдена на Стефан Арсениевич за филма му „Любов и други престъпления (Сърбия-Германия-Австрия-Словения) - за поетиката в режисьорския му стил.

Наградата Джеймисън за български късометражен филм (диплом, статуетка и парична премия от 6000 евро) отнесе филмът „Семейна терапия” (България) на режисьора Петър Вълчанов.

От 12-те късометражни филми, които журито изгледа, се спря на три филма, които според членовете му еднакво заслужават наградата - „Третия етаж” , „Посредникът” и победителят – „Семейна терапия”, който е избран заради особената комбинация на черния хумор и драматичната наситеност.

Победителят в онлайн конкурса на Jameson ( който се провежда за първи път у нас) е филмът История” на Горан Гънчев, събрал най-висок рейтинг и общо 361 точки от гласуването на онлайн публиката. Наградата ще бъде връчена в края на месец март на специална церемония в Дома на киното.

Наградата „No Man's Land“ за най-добър балкански филм, присъдена от Гилдията на българските кинокритици е за режисьора Кристиан Мунджиу и филма му „4 месеца, 3 седмици и 2 дни” (Румъния).

Наградата Кодак за най-добър български игрален филм се връчва режисьора на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”Стефан Командарев. Той ще получи филмов негатив на стойност 2000 долара и лабораторни услуги отново за 2000 долара.

Журито на ФИПРЕССИ в състав: Лео Соесанто (Франция), Керем Акча (Турция), Антония Ковачева (България) присъди Наградата на ФИПРЕССИ на филма „Шивачки” ( България) на режисьора Людмил Тодоров.

Това е една честна и освежаваща история за несбъднатите мечти и красотата на надеждата в съвременна България, заснета по класически и скромен начин.

Изборът на публиката тази година беше филмът „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев ( България). Наградата, осигурена от Столичната община (диплом и парична премия от 1000 лв) бе връчена на българския разпространител и копродуцент на филма - АРТ ФЕСТ.

Наградата „Горчивата чаша“ на Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския университет „Св. Климент Охридски” за принос в развитието на съвременната кинематография на 12-ия София Филм Фест се присъжда на сценариста, режисьора, оператора и копродуцента Спирос Статулопулос за неговия дебютен авторски филм “P.V.C.-1” (Колумбия-Гърция-САЩ). Тя ще бъде връчена на лауреатите на специална прожекция и среща с екипа, създал филма.

Наградата се присъжда за талантливото и изобретателно използване на естетиката на „предварително осведомената камера” и вътрешно-кадровия монтаж, за да разкаже в един единствен кадър и в реално екранно време поредния епизод от кошмара на съвременния тероризъм.

На 12-то издание на София Филм Фест бяха раздадени наградите на Столичната община за цялостен принос към световното кино на: Владислав Икономов, Никита Михалков, Милчо Левиев, Мики Манойлович, Жан-Клод Кариер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание