Турция: Забрадките се завръщат

В турските университети съвсем скоро ще може да се следва и със забрадка
25 яну 2008 13:27,
68
Турция: Забрадките се завръщат
В турските университети съвсем скоро ще може да се следва и със забрадка. Снимка: DPA

Управляващата консервативно-ислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и опозиционната Партия за националистическо действие (ПНД) се разбраха за отпадането на забраната за носене на забрадки в турските университети.

В обща декларация на двете партии се казва, че засега техническите подробности все още се доуточняват, но има принципно съгласие по въпроса.

Местните медии информираха, че за да се премахне забраната ще бъдат променени някои текстове в две глави на турската конституция – глава №10: „Равенство пред закона“ и глава № 42 „Право и задължение на възпитание и образование“.

Забраната за носене на забрадки, в очите на секуларно настроената опозиция, е символ на разделението на държавата и религията в Турция.

Опозицията отдавна обвинява ПСР на премиера Реджеп Тайип Ердоган, че се опитва постепенно да ислямизира страната. Отмяната на забраната за нея ще бъде още едно доказателство на това твърдение.

В Турция забрадка носят 2/3 от жените, а обещанието че ще премахне забраната беше едно от политическите обещания на ПСР на последните парламентарни избори в южната ни съседка.

Водещи политици на ПСР се аргументират в полза на носенето на забрадки, като заявяват, че то е част от основните права на човека. Критиците на едно подобно виждане са на мнение, че след отпадането на забраната жените, които не желаят да носят забрадка ще бъдат подложени на обществен и семеен натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 15 години
Çabuk yemek Ördek.хахахаха
66
0
 
0
 
! Отговори
dirvo преди 16 години
mn e tipo tuka
65
0
 
0
 
! Отговори
mehmet преди 16 години
ami yadosa ha me...kakvo da na napravq...damarima basiyorlar o...... cocuklari...kusura bakma,biraz sinirlari ashtim ama.hak ediyorlar
64
0
 
0
 
! Отговори
emilia преди 16 години
MNogo e grozno da jiweem w 21 wek i da sme sys syznanieto na krepostnite - TOLERANTNOST ZA BOGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
63
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм. преди 16 години
Емилия не ни хвърляй в канавката.Не е важно....но е важно в мислите си пред самият себе си, какъв се наричаш.Фанатиците да продължават да се учат да пеят на куклата,тя идеално ги чува.Само за тяхна информ.,тръгнат ли срещу нея-тя никога не бяга,не губи,винаги напред продължава.Какво да се прави-порода Българска.Седи си мирно у домът,чудо няма да видиш.
62
0
 
0
 
! Отговори
emilia преди 16 години
Чакайте бе хора, кой къде да си ходи, какви са тези неща, не съм мясюлманка католичка съм не се плаша да си го призная, но мен са ме учили д ауважавам другия такъв какъвто е, независимо в какво вярва, атук се начетох на изродени обиди. Кой какъв бил? какво пише на паспортите ни??????????? А от къде да сте сигурни,че като пише на паспортите ни българи сме наистина такива, ами само на хартия, да ви доказвам ли защо?????????????Ами то не били ппрабългари, авари,хазари,власи,османци,кръстоносци и какви ли още не народи са минали през Българсите земи -де да знаемкакви сме. За да съдиш трябва добре да познаваш. Аз също немога да си представя да ходиш забулен не само със забрадка а изцяло, но това са законите на шериата на религиозния закон,забрадката е уважение към религията. разбира се не казвам фанатичното следване, при което заради едно косъмче на главата което се вижда мъжът ти може да те пребие- това не.Просто всеки има право да избира какъв да бъде. Престанете с това ние храним някой си да си ходят, Нас цяла Европа ни кърми 15 години и пак нищо не казва?????????????????? Но религиозната нетърпимост от ваша страна е нещо много грозно. поздрави!!!!!!
61
0
 
0
 
! Отговори
Melisa преди 16 години
glupako po imeto li4i - jensko .hahaha ako i tova ne moje6 da razli4ih - UHHHHHHHHHHHHHH
60
0
 
0
 
! Отговори
Tunaboylu преди 16 години
Май нещо сти в грешка. 130 г. гонихте *** към Анадола. И сига дойде време да се завръщат. И аз тука с цветя ще ги посрещам, ама *** страх такива патриоти като вас ша *** изпреварят. Както са тръгнали Шиптарите от запад, да видим къде ша сасрещнат с ***.
59
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм Българче преди 16 години
Ти пък какво си бе - женско мъжко или по средата???
58
0
 
0
 
! Отговори
Melisa преди 16 години
Mehmet ako obi4a6 ne im pi6i takiva komentara,ot roda na jena ti ,maika ti,za6toto taka sliza6 na tqhnoto nivo samo.
57
0
 
0
 
! Отговори
ebacha na Mehmed преди 16 години
да го е...а и естествено си плаща за това кат поп!Това е!
56
0
 
0
 
! Отговори
Mehmet.(ebach kato p преди 16 години
Nie TURTSİTE znaem ot koy huy sme padnali...a vasheto minalo e sporimo...to se znae che i vie imate TURSKİ gen...
55
0
 
0
 
! Отговори
питанка преди 16 години
Докато се насъскваме българи срещу турци, доникъде няма да го докараме. Най - много да си навлечен някой етнически конфликт. Дано повече хора се слушат в съевета ми - турци, уважавайте България и Българите и не хапете ръката, коята ви храни. Българи, престанете с криворазбранияпатриотизъм и свикнете да живеете с друговерци. Колкото повече се покачва напрежението м/у двата етноса, толкова повече се приближава катастрофата.На турците са им даде вс права и сводоби като бг граждани. Затова моля да се намери поне един, достатъчно културен и образован дами обясни какво повече искат, по каква причина, защо, гласувайки за ДПС си мислят, че ще го постигнат и защо, ако толкова ги дразни България и Българите не се върнат в Анадола.Благодаря предварително
54
0
 
0
 
! Отговори
Аз шефа преди 16 години
Мразя турците *** албанците помачагите и всяка подобна *** - това е закон при мене и се гордея с това!
53
0
 
0
 
! Отговори
И аз там бях преди 16 години
Как си го обяснихте тоя прав път,като по други не сте минавали.То невежеството ,вярно,само един път следва-неотклонно.На ***-прав му път.Само да не ми говорят за хигиена,защото не те са открили скалпелът,само бяха стигнали до там,отново от хигиената си да им го приложат.Научете се да се вглеждате поне малко -по човечно в пътищата и на другите.Защото тяхните грешки ги има и във вашият двор,а на сила хубост не става.Тия ,които са го измислили,го направиха за добро,за здраве.Не ги принуждавайте с нетолерантност и насилие да съжалят.
52
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
След като сме прости българи защо живеете сред нас , ами не си отидете в родината Турция , там ще сложите по едно фередже на жените си и целият ви живот ще е райски и както вие сте си мечтали.
51
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed - Haskovo- TY преди 16 години
predpolagam, 4e ni si polzvam smazva6ti ne6ta, i zatova ti se sardat jenite:)))
50
0
 
0
 
! Отговори
Mehmed - Haskovo- TY преди 16 години
ot *** sex, po hubav nqma! pitai jenati ako ne vqrva6:))))
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
смърт за мюсюлманите!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Паша ли си тумбак ли си не знам ама ти кво търсиш в нашия *** ходи си при вонящите на лой правоверни и си гледай пашалъка или те е страх да не вземат да обръщат голямо внимание на дебелото ти пашовско дупе.Всеизвестни са южните ни съседи с култа си култа си към човешките анални отвори даже и се гордеят че си врат наполовина отрязаните гаги в *** на ближния си.Така че ходи там бе ходжа вмирисан.