ООН: Бързо със законите, че клонингите идат!

Възможността да бъде клониран човек в най-близко бъдеще поставя пред обединените нации изискването да се наложи мораториум върху клонирането
13 ное 2007 11:08,
9
ООН: Бързо със законите, че клонингите идат!
Съвсем скоро учените ще създадат клонинг на човек, а международната общност не е готова с конвенция за защита на клонингите. Снимка: Булфото
Възможността да бъде клониран човек в най-близко бъдеще поставя пред обединените нации изискването да се наложи мораториум върху клонирането до разработването на международна конвенция.

Това е становището на група експерти от Университета на ООН, подготвящи технически доклад за държавните лидери.
„Смятаме, че при сегашните условия трябва да се въведе временен мораториум на всички научни разработки, свързани с клониране на човек“, цитира руската агенция „Новости“ един от авторите на доклада.

Университетът на ООН е аналитичен и експертен център, който привлича за своите проекти учени със световна известност.

Подготвеният доклад бе обнародван в деня, когато стана известно, че група американски учени за пръв път са успели да създадат десетки жизнеспособни клонирани ембриони от тъкани на възрастен примат – 10-годишен самец макак-резуз.

Новият метод, разработен от тях, обещава да повиши ефективността на превръщането на човешки яйцеклетки в клонирани ембриони, макар пред клонирането на човек да има не само технически, но и морални препятствия.

Учените на ООН се осланят на прогнози на американски и италиански генетици, които очакват, че клонинг на човек може да се възпроизведе през следващите една-две години.

Призоваваме държавите да се заемат с проблема за законодателните рамки на клонирането, които трябва да се определят под егидата на ООН.

Предстои държавите да направят избор между пълната забрана на разработките, отнасящи се до клониране на човек или да ограничат сферата до терапевтично клониране – за възстановяване на отделни органи на човека.

В противен случай ще се наложи скоро да приемем конвенция за защита на правата на клонингите, категорични са учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
equinox преди 16 години
i vse pak ima o6te tolkova mnogo Veliki vaprosi..zatova na horata im e po lesno da si obiasniavat vsi4ko sas bog sled kato o6te nie nemojem da im gi dadem.
7
0
 
0
 
! Отговори
debnadaviebna преди 16 години
думи на човек без въображение:дори и най-обикновеният, най-елементарният човек да се позагледа в природата, в небето, в звездите ще остане удивен от невероятната гениалност, с която е създадено всяко творениеза съвсем малко време мога да ти опиша точно как се е появила която и да е материя без божествена намеса, която би била "очевидна" само за суеверните ни предцивремето,в което хората бяха наивни и податливи на лъжи за омнипотентно същество отмина преди 500 годинипрост пример:според църквата земята и цялата вселена е на не повече от 7000 години, когато господ е казал нека бъде светлинапървоизточници на всичката светлина във вселената са звездитесамо нашата галактика е 100000 светлинни години в диаметър, галактиката Андромеда е на 2 МИЛИОНА светлинни години от тук, но сме способни да я наблюдаваме, защото светлината от нея е достигнала до тук, а за това са нужни доста повече от 6000 годинихора, не е известно по-могъщо съзнание от човешкото, не се поддавайте на суеверието
6
0
 
0
 
! Отговори
ЕСТИР преди 16 години
Скъпа Ина, не е наложително да си Айнщайн за да разбереш, че има Бог, че има Създател - дори и най-обикновеният, най-елементарният човек да се позагледа в природата, в небето, в звездите ще остане удивен от невероятната гениалност, с която е създадено всяко творение. Безмислено е да се обсъжда и да се питаме днес дали има Бог или няма - фактът, че ние съществуваме като невероятни отворени биосистеми е достатъчен! Проблемът е другаде - след като ние сме Божи творения, доколко се интересуваме от волята на своя Създател, от Неговата непроменима същност, от Законите Му, които са валидни както за цялата Вселена, така и за нас, като част от нея. Защото както съществуват непоклатими закони в математиката, физиката, биологията и всички природни науки, така има и морални закони, изразяващи Божията воля за хармония и ред в човешкото общество, закони определящи и нашето отношение към Него, закони непроменими и вечно съществуващи. Най-трагичното е, че точно тези Божии повеления се загърбват и в безкрайната си гордост и самовлюбеност, човекът сам е решил да се провъзгласи за Бог - да създава себеподобни не по разрешения от Висшестоящия начин. Да се провъзгласиш за Бог, макар и от пиедестала на науката е не по-малък грях, от този, който някога е извършил Луцифер, а споменът за Вавилонската кула като открит бунт срещу Създателя, недвусмислено напомня на поколенията, че всичко е в Господните ръце, и всичко е под Неговата юрисдикция. И макар, че на глед историята на човечеството да представлява един безкраен низ от хаотични възходи и падения, това не е така. Когато Бог прецени, ще дръпне невидимите нишки на създанията си и няма да позволи някой да отнеме Неговите абсолютни правомощия в Световния унивърс. Така, че това е поредната кула, последния паметник на суетата, която ще бъде съборена!Четете Божието слово! Това е най-великата книга, най-голямата истина за нас, хората. Никакъв "Хари Потър " няма да надхвърли любовта, мъдростта, прозорливостта и надеждата на цялото измъчено човечество, фокусирано в образа на Божия син. Така, че търсете мъдростта, мира, любовта и надеждата в Библията!
5
0
 
0
 
! Отговори
Dedo Liben преди 16 години
Имаше един много сладък виц... Бай Иван умрял, но след 3 дни възкръснал. Веднага го отвлекли от КГБ, скрили го в една килия и го попитали: Кажи сега ти си първия възкръснал от 2000 години на сам има ли Бог или не.... Бай Иван им казал - Има Бог!Скрили го те в Сибир, обаче агентите на Ватикана тайно го отвлекли и го скрили в килиите на Папата, дошли от Инквизицията и попитали Бай Иван,- Знаем какво си казал на Руснаците, но на нас ще ни кажеш още повече за Бог. Бай Иван отговорил: Да видях Бог и той е жена!!! Тогава папските хора се шашнали и скрили бай Иван в една килия. Американците подочули и те и за Бай Иван и намерели начин да го отвлекат от папата и го изпратили в в САЩ. И там му казали - абе знем како каза на Руснаците, знаем, какво каза на папата, сега на нас Цялата истина!Бай Иван казал: Абе цялата истина е, че има Бог, той е жена и е ***!.....Та така, да знаете,ИМА БОГ, ТОЙ е ЖЕНА и е ***!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
нео преди 16 години
Както винаги хората бързат да сътворят нещо, а после да се чудят какво е станало.На природата и са били нужни милиони години еволюция да сътвори живота в сегашната му форма, а сега човек иска за няколко години да направи това. Какви ще се последиците никой не знае.Мисля че и учените не знаят. Но заради пари на всичко са готови.Нека припомня, че първото приложение на атомната енергия е била бомба, която не 1 път , а 2 пъти беше пусната да се види какво ще стане.Да видим какво ще бъде 1 то приложение на тези технологии.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
кво толкова ги е страх да се клонират хора. кво от това
2
0
 
0
 
! Отговори
do Inna преди 16 години
Онзи, в Когото вярваш не е ли такава сила ;)
1
0
 
0
 
! Отговори
Inna преди 16 години
При набраните досега факти срещу дарвиновата теория за произхода на видовете и еволюцията им, не остава друго, освен да се мисли за "идеалистичната" теория за сътворението. Аз, за себе си, съм сигурна в това, че има Създател. Не, че се съизмервам с този велик учен - Айнщайн, но за него знам, че преди смъртта си е споделил, че е убеден в това, че има Бог. Ако разсъждаваме в тази посока, това което не е създадено от човек, не бива човек да променя! Мисля, че хората не знаят дали въобще могат да контролират този Франкенщайн, който ще създадат. ...Но се чудя, каква ли е тази сила, която може да възпре човеците да работят за клонирането на себеподобните си! Иначе бих ги възпряла.