Бащата на овцата Доли заряза клонирането

Иън Уилмът, един от създателите на първия клонинг, реши да се занимава със създаване на ембрионални клетки без ембрион
17 ное 2007 13:08,
Бащата на овцата Доли заряза клонирането
Овцата Доли вече не е интересна. На ред са стволовите клетки. Снимка: СВ
Британският учен Иън Уилмът, създателят на овцата Доли, първото клонирано млекопитаещо, получено от клетка на възрастно животно, изоставя изследванията си в клонирането в полза на производството на стволови клетки без ембрион, пише „Дейли Телеграф“.

Проф. Уилмът от института Рослин в Единбург, Шотландия, е в основата на раждането на 5 юли 1996 г. на овцата Доли, клонинг на зряло животно.

Успехът, обявен през февруари 1997 г., му донесе остри критики, по-специално от страна на религиозните среди.

Сега ученият сменя посоката: той се отказва от използването на лиценза, получен преди две години за клониране на човешки ембриони, за да върви по стъпките на японеца Шиния Яманака от университета в Киото, който създава стволови клетки на базата на парченца кожа от мишка, без ембрион.

Вестникът твърди, че японският изследовател успял да направи същото с човешки клетки. Според британския учен изследванията върху стволови клетки е техника, която по-лесно се приема от обществото и е вълнуваща и пълна с изненади.

Учени изтъкват, че процентът на успеваемост на метода, използван за овцата Доли, не е особено висок, за да бъде приложен върху човека.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание