Децата до 4 години и 3 месеца вече няма да могат да „ползват“ запалки

На пазара вече ще се пускат само запалки, безопасни за деца, предвижда приетата днес от Правителството Наредба за безопасност на запалките
22 фев 2007 13:19,
Децата до 4 години и 3 месеца вече няма да могат да „ползват“ запалки
Обезопасена запалка е тази, която не може да се задейства от дете на възраст до 4 години и 3 месеца. Снимка: Булфото

На пазара вече ще се пускат само запалки, безопасни за деца, предвижда приетата днес от Правителството Наредба за безопасност на запалките, предаде БГНЕС.

Забранява се вноса, съхранението и продажбата на всички запалки с необичаен външен вид, за еднократна или многократна употреба, които не са обезопасени.

Обезопасена запалка е тази, която не може да се задейства от дете на възраст до 4 години и 3 месеца.

Счита се, че поради нейното проектиране и защита на запалителния механизъм, за запалването й ще е необходима сила, която децата не притежават, а сложността и последователността на действията, които трябва да се извършат, няма да позволят на децата да я включат.

Запалка с необичаен вид е тази, която прилича на предмет, привлекателен за деца до 4 години и 3 месеца., или ги развлича със звук или светлина.

Извън разпоредбите остават запалките с многократна употреба - обикновено луксозни - за които лицата, отговарящи за пускането им на пазара, могат да представят необходимите документи с гаранция, че са произведени и пуснати на пазара по начин, гарантиращ безопасната им употреба за срок минимум 5 години.

Наредбата влиза в сила от 11 май 2007 г. Разпоредбите й няма да се прилагат за запалките, пуснати в обръщение преди влизането в сила на Наредбата, но не по-късно от 11 март 2008 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание