Станишев е новият ни премиер

Юристи обясняват дали и защо Станишев има право, след като вече се закле като премиер, да гласува за кабинета
27 юли 2005 19:34,
Станишев е новият ни премиер
Сергей Дмитриевич Станишев. Снимка: Булфото

Сергей Дмитриевич Станишев е избран за премиер на България със 120 гласа срещу 119 против. Той се закле официално пред депутатите от 40-то Народно събрание.

Председателят на изборната комисия Димитър Абаджиев от ДСБ официално обяви, че общият брой на гласувалите е 239, от тях "за" - 120, "против" - 119, "въздържали се" - няма.

Въз основа на резултатите от гласуването Народното събрание реши: избира Сергей Дмитриевич Станишев за министър-председател на република България.

Депутати твърдят, че Станишев няма право да участва във вота за проектокабинета, тъй като вече се е заклел като министър-председател. Юристи разясниха, че новият премиер всъщност има право да гласува.  Според Огнян Герджиков и Надежда Михайлова обаче Станишев не може да гласува за кабинета. 

В отговор на журналистически въпрос дали ще гласува за структура и състав на кабинет, Сергей Станишев каза: "Сега ще изясним този юридически казус, защото той е двоен, касае и действащите министри в оставка".

Новият премиер представи проектосъстава на кабинета си, който трябва да бъде гласуван.

Малко по-рано депутатът от "Атака" Павел Шопов обяви, че един глас за кабинета на Станишев струва 300 хиляди лева.

Йордан Величков, Христо Величков и Станчо Тодоров от "Атака" не са показали бюлетините си пред камера.

Лидерът на движението - Волен Сидеров, заплаши, че депутатите от "Атака", които не са показали как са гласували пред комисията, може да бъдат изключени от групата.

Той не изключи възможността някои депутати да бъдат изгонени от коалицията преди гласуването по предложените структура и състав на кабинет.

Още по темата:

Тайното гласуване стана явно

Таен вот благодарение на трима депутати от БНС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание