Протестиращите парижани достигнаха центъра на френската столица

Безредиците във Франция продължават вече десети ден, цялата страна е обхваната от протести
6 ное 2005 13:01,
Протестиращите парижани достигнаха центъра на френската столица
Протестиращите френски младежи и огнената стихия. Снимка:АФП
Протестиращите младежи във френската столица Париж са напуснали предградията и вече застрашават центъра на града, съобщиха европейските агенции АФП и ДПА. През изминалата нощ стотици младежи са се бунтували и са палили автомобили близо до Площада на Републиката - сърцето на френската столица.

Според информация в полицейски бюлетини, най-пострадали от безредиците през миналата нощ са 13-ти, 19-ти и 20-ти район в Париж. В цялата страна има данни за много нападнати административни сгради, училища и детски градини, съобщава се и за поне 1300 запалени автомобила и за 312 задържани протестиращи. Вчера задържаните бяха повече от 250, а повечето от тях са от фамилии на изселници от Африка.

През изминалата нощ най-сериозно е било положението в град Еврьо, разположен на 100 км западно от Париж. Там протестиращите са запалили повече от 50 автомобила, както и множество магазини, две училища, местния универсален магазин и пощата в града.

Палежи са регистрирани почти в цяла Франция – както в южните градове Авиньон, Ница, Кан и Нант, така и в северните региони около Лил и Сен-Дизиер. Само в Страсбург през първите няколко часа на нощта са запалени 18 автомобила.

Петима полицейски служители и трима пожарникари са пострадали след акциите. Борбата с протестиращите продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание