Роднините на Чората получиха лично министерско извинение

Новият директор на РДВР-Благоевград обяви, че е възможно да настъпят и някои други кадрови промени в дирекцията
8 дек 2005 17:27,
Роднините на Чората получиха лично министерско извинение
Чората почина по време на арест в Благоевград. Снимка: Булфото
Министърът на вътрешните работи Румен Петков се извини на роднините на починалия в Благоевград Ангел Димитров-Чората за действията на полицията.

Ангел Димитров почина по време на арест в рамките на операция "Респект".

Първоначалната информация бе, че Чората е починал от сърдечна недостатъчност, но на 7 декември експертиза, извършена от националния консултант по съдебна медицина, установи, че мъжът е починал  вследствие на кръвоизлив, причинен от удар в главата.

Същият ден от ДСБ излязоха с декларация, в която обявиха, че "в МВР има убийци и хора, които ги прикриват".

След срещата днес министърът заяви, че е запознал роднините с кадровите промени, които са станали в Регионалната дирекция на вътрешните работи в Благоевград и допълни, че МВР никога не е застрахована от подобни ситуации.

Той добави, че ще бъде безкомпромисен към служителите си в случаи като този с Ангел Димитров.Новият директор на РДВР - Благоевград подп. Кирил Георгиев трябва да направи оценка на състоянието на дирекцията и да предложи трайни решения, коментира Петков.

Георгиев ще трябва да отговори до каква степен са били подготвени полицаите за задачата, която са изпълнявали при ареста на Димитров, както и да направи разбор на действията им. Георгиев ще трябва да отговори и кое е налагало задържането на Чората, каза още министърът.

В политиката на МВР не се вписват действия на служители на реда, които преминават границите на закона, каза още Петков. По думите му полицаите в България 15 години са мачкани и унижавани.

Всеки се люлее на гърба на полицаите, всички неща се обясняват с бездействие на полицията. Искам българския полицай да има самочувствието на човек, който представлява държавата, добави министърът.

Петков заяви, че ако роднините на Чората не бяха настояли за повторна експертиза, той и главният секретар на МВР ген. Илиев са щяли да я поискат.

Няма да подам оставка след този случай, категоричен бе министърът на вътрешните работи. Той допълни, че когато служители на МВР си вършат работата не е нужно да се поема политическа отговорност.

С рапорта си за напускане ген. Богомил Янев ясно показа, че поема цялата професионална и морална отговорност за случилото се. Стремежът този въпрос да се политизира е полезен само на хората, които няма какво друго да кажат на обществото, коментира Петков.

Доволен съм от срещата с Румен Петков и приехме неговите извинения, каза чичото на Ангел Димитров Людмил Георгиев.

Вярвам, че той и неговият екип ще помогнат да се разкрие цялата истина, така както започна да се разкрива. В конкретния случаи обаче става дума за нещо, което няма нищо общо с операция "Респект", добави той.

Вчера рапорти за напускане на системата на МВР по собствено желание подадоха генерал-майор Богомил Янев, директор на РДВР- Благоевград, и началникът на РЗБОП полковник Александър Костов.

Освободен бе и началникът на РЗ "Полиция" полковник Димитър Балев. Рапортите за напускане са подписани от министър Румен Петков.

 

 

 

За нов директор на РДВР-Благоевград бе назначен 48-годишният подп. Кирил Георгиев.

Новите началници на РЗ БОП и на Регионално звено "Полиция" при РДВР-Благоевград са майор Пламен Мичев и майор Йордан Латинов.

Смея да твърдя, че след като се запозная най-внимателно и детайлно с резултатите от проверката, която тече в РДВР, е възможно да настъпят и някои други кадрови промени в дирекцията, обяви днес подп. Георгиев.

По думите му, сега най-важното е да се създадат условия за нормална работа на целия състав, за да излезе от ситуацията, в която е изпаднал, вследствие на инцидента с Ангел Димитров-Чората.

Пред МВР има много сериозни задачи, операция "Респект" ще продължи, въпреки инцидента, и то с неотслабващи темпове, заяви още Георгиев и използва случая да изрази също съболезнования на семейството на Димитров.

От тук въпросът отива във Военна прокуратура, добави Георгиев.

Нека оставим те да си свършат работата и съдът да се произнесе, защото той може да вземе решение. Всичко друго е местен фолклор и спекулации, каза още новият директор на РДВР- Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание