Френски вестник наля масло в огъня и пусна карикатурите на Мохамед

Под заглавие „Да, имаме право да окарикатуряваме Господ“, France Soir пусна на челна страница картинки с будитски, еврейски, мюсюлмански и християнски богове, които се носят върху един облак
1 фев 2006 15:15,
Френски вестник наля масло в огъня и пусна карикатурите на Мохамед
Карикатурите в датския вестник доведоха до масови протести в арабския свят. Снимка: АФП
Френски вестник препубликува серията карикатури на пророка Мохамед, които предизвикаха невиждан гняв в мюсюлманския свят, съобщи ВВС.

France Soir обяви, че е пуснал карикатурите, за да покаже, че „религиозната догма“ няма място в светското общество.

Първоначално картинките бяха публикувани в датски вестник и това доведе до тотален бойкот срещу Дания в няколко арабски страни.

Ислямската традиция категорично забранява изобразяването на пророка Мохамед или Аллах.

Под заглавие „Да, имаме право да окарикатуряваме Господ“, France Soir пусна на челна страница картинки с будитски, еврейски, мюсюлмански и християнски богове, които се носят върху един облак.

Под изображението на християнското божество дори се мъдри надписът: „Не се оплаквай, Мохамед, всички имаме карикатури тук“.

Пълната серия с датските изображения, на някои от които Мохамед е представен като терорист, бяха пуснати на вътрешните страници на France Soir.

Медиата обяви, че се решила на този ход, защото „никоя религиозна догма не може да се налага в демократичното и светско общество“.

Глобалните спорове, които карикатурите предизвикаха, „не направиха нищо, за да задържат баланса и взаимните граници в демокрацията, уважението към религиозните вярвания и свободата на изразяване“, допълва вестникът.

Засега няма реакция от страна на мюсюлманските лидери във Франция, която е дом на най-голямото ислямско малцинство в Европа.

В понеделник министрите от 17 арабски държави призоваха датското правителство да накаже вестник Jyllands-Posten заради „обидата срещу исляма“. Карикатурите предизвикаха дипломатически санкции и заплахи от ислямистки групировки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание