Посъветваха БГ медиите да не пускат карикатурите на Мохамед

Посланиците на арабските и ислямски страни в София призовават медиите ни да се отдалечат от подобни действия, които се отразяват отрицателно върху чувствата на мюсюлманите по целия свят
3 фев 2006 15:31,
Посъветваха БГ медиите да не пускат карикатурите на Мохамед
Дания отнесе яростта на мюсюлманите заради публикуваните в датски вестник карикатури. Снимка: АР
В декларация посланиците на арабските и ислямски страни в София призовават българските медиии да не участват в кампанията с карикатурите на пророка Мохамед, които бяха поместени в някои европейски вестници.

Декларацията беше приета от посланиците на среща днес в посолството на Ирак. Сред участниците в срещата бяха посланици на арабските страни, акредитирани у нас, както и посланиците на Иран, Афганистан, Турция, Индонезия.

В документа се потвърждава подкрепата за свободата на словото и в същото време остро се осъждат хулите против ислямската религия и пророка Мохамед, обяви пред журналисти след срещата иракският посланик Хайдeр ал-Барак.

Гледаме с учудване на факта, че някои средства за масова информация в България се въвлекоха в тази отрицателна кампания, като също публикуваха карикатурите, казват посланиците в декларацията си.

В нея се призовава българските медии да се отдалечат от подобни действия, които се отразяват отрицателно върху чувствата на мюсюлманите в целия свят и които не са в интерес на стабилизирането на диалога между различните религии и цивилизации.

Посланиците призовават към мъдрост, обективност и добра воля, както и към неучастие в подобни кампании, отразяващи мнения, които не са в услуга на толерантността.

Иракският посланик ал-Барак подчерта, че проблемът с карикатурите би могъл да бъде частен, ако те бяха публикувани само в един второстепенен местен вестник, но не и при положение, че са публикувани от вестници в девет страни.

Както искате ние да разберем свободата на словото, така искаме вие да разбререте принципите на ислямската религия, каза Хайдeр ал-Барак.

Пророкът не е обикновен човек, който може да бъде хулен и изобразяван по този начин, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание