Дания на нож с мюсюлманския свят

Страната обяви, че ще държи Иран отговорен, след като посолството й в Техеран бе нападнато от стотици протестиращи срещу карикатурите на Мохамед
7 фев 2006 10:28,
Дания на нож с мюсюлманския свят
Иранските протести срещу Дания набират сила. Снимка: Getty Images
Дания обяви, че ще държи Иран отговорен, след като посолството й в Техеран бе нападнато от стотици протестиращи срещу карикатурите на Мохамед, съобщи ВВС.

Няколкостотин разгневени иранци хвърляха камъни и запалителни бомби по сградата на посолството и се наложи полицията да ги разпръсне със сълзотворен газ.

Нападението стана след като Иран обяви, че прекъсва всичките си търговски отношения с Дания. Демонстрациите срещу кралството обхващат все по-големи части от мюсюлманския свят и доведоха до пет смъртни случая в Афганистан и един в Сомалия.

Стотици протестиращи се събраха във вторник в Котабато, южните части на Филипините, настоявайки Дания да накаже вестника Jyllands-Posten, който пръв публикува карикатурите.

Норвегия пък поиска компенсации от Сирия, след като посолството й в Дамаск бе подпалено в събота. Турският и испанският премиер излязоха със съвместен апел във вестник International Herald Tribune, в който призоваха за уважение и спокойствие.

В Индонезия имаше протести пред консулствата на Дания и САЩ в Сурабая – вторият най-голям град в страната. Демонстрации имаше и в столицата Джакарта.

В понеделник вечерта тълпа от около 400 демонстранти нападна датското посолство в Техеран, което страната бе затворила ден по-рано. Протестиращите изгориха датското знаме и крещяха „Смърт на Дания“.

Входът на сградата и две дървета бяха подпалени преди да се намеси иранската полиция, която разпръсна тълпата с газ. Поне деветима души бяха ранени в демонстрацията.

Датският външен министър Пер Стиг Мьолер обяви пред датско радио, че ще държи Иран отговорен за всяка щета върху посолството и поиска засилени мерки за сигурност за датчаните, които се намират в Иран.

Датските посолства в Дамаск и Бейрут бяха подпалени през уикенда. В понеделник пък протестиращи нападнаха австрийското посолство в Техеран и счупиха няколко прозореца.

Австрия е настоящият председател на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание