Посланикът ни в Техеран дава обяснения за карикатурите на Мохамед

Посланик Здравелин Георгиев е разговарял с представители на иранското Външно министерство за българската позиция по случая, от МВнР обявиха, че няма заплахи срещу родните посолства в ислямските страни
7 фев 2006 15:45,
Посланикът ни в Техеран дава обяснения за карикатурите на Мохамед
Снимка: Corbis
Българският посланик в Иран е бил викан на разговор в иранското Министерство на външните работи, съобщи агенция ИРНА.

Пред посланика ни в Техеран е била изразена загриженост заради публикуването на карикатурите у нас. Посланик Здравелин Георгиев е изразил българската позиция по случая, която вчера беше заявена от премиера Сергей Станишев, добави говорителят на МВнР.

В разпространеното вчера изявление на премиера се посочва, че е недопустимо накърняването на религиозните убеждения и разбирания на гражданите.

В изявлението премиерът изрази съжаление, че свободата на словото и на печата може да бъде използвана по начин, който се възприема като обида от вярващите, независимо от тяхната религиозна принадлежност.

В края на миналата седмица в декларация посланиците на арабските и ислямски страни в София призоваха българските медии да не участват в кампанията с карикатурите на пророка Мохамед. В декларацията посланиците потвърдиха подкрепата за свободата на словото и в същото време остро осъдиха хулите против ислямската религия и пророка Мохамед.

Няма конкретни сигнали за заплахи срещу българските посолства в ислямски страни, вземат се всички адекватни мерки за сигурността на дипломатическите ни мисии. Това е заявил говорителят на Министерството на външните работи /МВнР/ Димитър Цанчев, помолен да коментира какви са мерките за сигурност на посолствата ни в тези страни, след като поместените в европейския печат карикатури на пророка Мохамед бяха препечатани и от български вестници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание