Слънцето се скрива частично в 12.38

Частичното слънчево затъмнение ще може да бъде наблюдавано от цялата територия на България; за София началото му е в 12.38:42 часа, а краят – в 15.04:58 часа
29 мар 2006 09:10,
Слънцето се скрива частично в 12.38
Снимка: Корбис
Софиянци ще могат да наблюдават днес слънчево затъмнение от 12.38:42 часа до 15.04:58 часа.

Астрономическата обсерватория към Софийския университет "Св. Климент Охридски" дава възможност днес на столичани да наблюдават частично слънчево затъмнение, оповестиха от обсерваторията.

Всеки желаещ ще може безплатно да наблюдава природното явление чрез два малки телескопа и екран, които ще бъдат поставени навън пред обсерваторията.

Любителите на природния феномен трябва да носят и специалните защитни очила, които могат да се купят за около 4 лева в оптичните центрове.

Частичното слънчево затъмнение ще може да бъде наблюдавано от цялата територия на България. За София началото му е в 12.38:42 часа, а краят - в 15.04:58 часа.

Слънчево затъмнение се получава, когато дискът на Луната се намира пред диска на Слънцето. При пълното слънчево затъмнение Луната преминава по по-близката до Земята част от орбитата си. Частично затъмнение се наблюдава, когато Луната преминава по по-отдалечената от Земята част от орбитата си.

На 29 март пълното слънчево затъмнение ще бъде видимо от вътрешността на тесен коридор, който по дължина пресича приблизително половината от Земята.

Пътят на лунната сянка започва на 29 март в Бразилия в 8.36 часа по Гринуич, пресича Атлантика, Северна Африка и Централна Азия, където ще завърши в 11.48 часа по Гринуич - на северната граница на Монголия.

Преминавайки между островите Крит и Кипър, лунната сянка ще достигне южния бряг на Турция в 10.54 ч. по Гринуич. Централната линия на лунната сянка ще лежи на около 70 километра източно от град Анталия, откъдето затъмнението ще може да се наблюдава в продължение на 3 минути и 45 секунди.

Последното пълно слънчево затъмнение бе на 11 август 1999 г. То беше наблюдавано от Европа, Западна Азия и Северна Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание