Няма и едно доказателство за умишлено заразяване на либийските деца

Едно от децата, заразени с ХИВ, е родено след ареста на българките, обяви италианският вирусолог Виторио Колици
5 апр 2006 13:38,
Няма и едно доказателство за умишлено заразяване на либийските деца
Експертът обяви, че е готов да свидетелства по делото срещу нашите медици
Италианският вирусолог Виторио Колици заяви, че е готов отново да пътува до Либия, за да свидетелства в съда по делото срещу българските медицински сестри.

По време на пресконференцията си в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ Колици допълни, че има готовност да участва в изработването на нов и по-подробен доклад за причините, довели до епидемията от СПИН в Бенгази, стига да получи необходимото съдействие от либийските власти.

Той добави, че епидемията в Бенгази е първият случай на вътреболнична инфекция с ХИВ, доказан чрез технологии. По думите на Колици по време на възникване на епидемията в края на 90-те години на миналия век не е било възможно установяването на точните причини за нея, тъй като не са съществували необходимите за това технически способи, категорично заяви експертът.

На базата на данните, които имаме и изследванията, които сме провели, сме сигурни, че в случая няма дори едно доказателство за умишлено заразяване, допълни той.

За изготвянето на нов анализ е необходимо активно сътрудничество от страна на болничния персонал, работил по време на възникване на епидемията в болницата.

В "Ал-Фатах" не са спазвани елементарни правила за предпазване от зараза, предавана по кръвен път, продължава откриването на нови случаи на заразени, уточни изследователят.

Има 20 деца сред общия брой на заразените, които не са постъпвали за лечение в болница "Ал-Фатах" по време на работата на българските сестри там, каза вирусологът.

Едно от децата е родено след ареста на българките, допълни Колици, който заедно с откривателя на ХИВ Люк Монтание, бе съавтор на доклад за причините за епидемията в Либия.

Документът, изготвен по молба на либийските власти, стана част доказателствения материал по делото срещу българите. Монтание и Колици защитиха изводите на доклада си пред Наказателния съд в Бенгази през септември 2003 г.

Вирусологът, който се е запознал на място в Либия с документацията по случая, предоставена от местните здравни власти, посочи, че банките с плазма, за които обвинението твърди, че са открити в дома на сестра Кристияна Вълчева и са били източник на заразата, не са били изследвани по подходящ начин.

Ние много пъти поискахме да изготвим молекулярен анализ на съдържанието на тези банки, но никога не ги получихме, добави Колици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание