“Шифърът на Леонардо” на съд...

Теолози и специалисти по история на изкуството, ядосани на тези, които приемат теориите от книгата за думи от Евангелието, ще организират пародия на съдебен процес в родния град на Леонардо Да Винчи
22 фев 2005 14:11,
“Шифърът на Леонардо” на съд...
Според романа, в Тайната вечеря е скрит смисълът на християнството

Теолози и специалисти по история на изкуството, ядосани на тези, които приемат теориите от книгата за думи от Евангелието, ще организират пародия на съдебен процес в родния град на Леонардо Да Винчи. Целта им е да разграничат истината от лъжата в световния бестселър на Дан Браун “Шифърът на Леонардо” ( “The Da Vinci code”).

Директорът на музей за изкуства в Италия, Алесандро Везоси, ще открие процеса на площад Узиели в родния град на великия художник. Везоси е обявил, че ще представи 120 снимки на творби и документи, за да докаже неточностите и историческите неистини, които се съдържат, според него, в мистично-криминалния роман, в който са преплетени математически кодове, загадки, религиозни заговори, мистични вярвания и тайни общества.

Директорът на музея иска най-вече да бъде отдадена необходимата почит на Леонардо Да Винчи, който бил неправилно представен в романа. “Значението на Да Винчи не е представено добре. Той е бил мъж с много богата фантазия, с новаторски, гениални идеи”, споделя Везоси в телефонно интервю.

Везоси смята да сравни и Джокондата с портрет на Леонардо, за да докаже, че художникът не е пресъздал себе си в Мона Лиза, както се казва в романа.

Според организаторите никой няма да представлява защитата на романа и “присъдата” ще се съдържа в изказванията на гостите. Очаква се стотици фенове на книгата да присъстват на процеса.

Очаква се да има и представител на Опус Деи - религиозна организация, която, според романа, е икономически и политически център, скрил истината за Исус и Мария Магдалена, които са сключили брак. Опус Деи, според творбата, не е разкрил през вековете истинската роля на жената според Христовите слова и прикрива местонахождението на Граала.

Шифърът на Леонардо”, който скоро ще бъде филмиран, е продаден в повече от 7,5 милиона копия. Неговият успех привлече хиляди туристи в Париж (където основно се развива историята), които се тълпят пред Лувъра и църквата Saint-Sulpice, за да видят на живо местата от романа.

Във филма ще участват Софи Марсо, Том Ханкс и Жан Рено. Режисьор на филма е Рон Хауърд /Аполо 13, Гринч/ и се очаква световната му премиера да е на 19 май 2006.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание