Делото в Либия – поредният рунд започва

Около 11,00 ч. българско време се очаква да започне второто заседание на наказателния съд по делото срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар
13 юни 2006 08:50,
Делото в Либия – поредният рунд започва
Сестрите ни се явяват за незнайно кой път пред либийския съд.

Около 11,00 ч. българско време се очаква да започне второто заседание на наказателния съд по делото срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, съобщи Дарик радио.

На 11 май тази година Апелативният съд в Триполи отложи новото дело по процеса срещу българските медици, обвинени в умишлено заразяване на либийски деца с ХИВ за 13 юни.

На заседанието ще присъстват дипломати от повече от 20 държави. Само ден след пристигането си от Кайро в Триполи новият български посланик Александър Ушевски проведе серия от опознавателни срещи със свои колеги от Джамахирията. Днес в съда той ще види сестрите за първи път.

Наблюдатели на процеса очакват делото да започне по същество, което би дало надежда, че то може да приключи в рамките на няколко месеца, както неотдавна заяви зам.-министърът на външните работи Чаушев.

Вече над 30 пъти обвиняемите Кристияна , Нася, Валентина, Валя, Снежана и Ашраф се изправят срещу либийската Темида, а днес е особено важен ден за адвокатите ни.

За да очертаят своята защита, те трябва да чуят в какво конкретно Социалистическата народна либийска арабска джамахирия обвинява отново българските граждани и Ашраф, който преди арестуването си живее в Либия като човек без гражданство.

Предишният обвинителен акт от февруари 2000 г., който бе в основата на дългия и тежък процес в Бенгази и респективно смъртните присъди, не издържа пред Върховния касационен съд на Джамахирията.

Тогава обвиненията бяха групирани в три посоки – престъпление срещу здравеопазването, престъпление срещу обществения морал и престъпление срещу митническия и валутен режим. Положението им бе и допълнително усложнена от масираното предявяване на обвинение за действие срещу сигурността на държавата, които скоро след това бяха отхвърлени.

За да издържи пред Върховния съд, новият обвинителен акт трябва да бъде много по-прецизно дефиниран и по-подробно обоснован.

Разбира се, не се знае дали прокурорите са готови с изготвянето на акта и затова днес делото може да бъде отложено отново.

Процесуални възможности за това има много, коментират наблюдатели. Достатъчно е просто един от многобройните адвокати на либийската държава да не се яви в залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание