Депеш Мод – да пееш и да можеш

Снощният концерт на Депеш Мод на стадион "Локомотив" през очите на трима "различни" журналисти от Dnes.bg
22 юни 2006 13:48,
Депеш Мод – да пееш и да можеш
Дейвид Геън. Снимка: Булфото
Снощният концерт на Депеш Мод през очите на:
 
Незапознатата фенка (Христина):

„Депеш Мод – Да пееш и да не можеш“ обичаше да казва един мой познат винаги щом ставаше дума за Депеш Мод. Същият този познат коренно си промени мнението след вчерашния концерт на британската група. Всъщност едва ли някой е останал разочарован от концерта, с изключение на желаещите да си купят бира, които се налагаше да чакат минимум половин час. Поне бирата беше левче.

Лично аз, имайки предвид, че нямам много опит с концертите, останах меко казано впечатлена от грандиозността на събитието, светлинните ефекти, и добре де Дейв Геън, въпреки, че не е пръв красавец.

Но чувството да си част от тълпата, ръце и тела полюшващи се в унисон с хиляди други и китарите, ах тези китари отключващи струна от сърцето ти и каращи те да се чувстваш толкова специален и уникален. Всеки се е вглъбил в себе си и хората около теб нямат никакво значение (дори да са полуголи или правещи други там странни работи) освен това, че ги чувстваш близки, усмихвате се, говорите на един език, въпреки че не разбираш добре сръбски, руски, английски, и какъв ли още не.

Свърши. Много бързо. Много красиво и много внушително. Пак ще отида на концерт. Обещавам!

Запознатата фенка (Видка):
 
И тъй като всичките ми колеги, които бяха снощи на концерта, са луди фенове на Депеш, и тъй като всички те „нямат думи“, нито една дума нямат, затова аз, като най-малко фен на групата и с най-много думи, ще се опитам да напиша нещо.
 
То и моите думи са кът, щото то такова нещо няма как да се опише, трябва да се види, ама...

Да започнем от организацията – добра. Тоалетни – навсякъде и в изобилни количества. Полицаи – също. Храна и напитки (бири, де) – също. На стадиона – спокойно и приятно. Никакво блъскане. Хората наоколо – хора, не животни.

Не знам колко са били хората (тук казват, 35 хиляди, нищо, де, това може да се провери), аз очаквах стадионът да е фрашкан, ама не беше съвсем. Стоях към края на стадиона, но виждах перфектно всичко на екраните. Те бяха няколко, ама за това после.

Отпред е била голямата блъсканица, но подозирам, че там не се е виждало както отзад, защото там си нямат големи екрани.

Видях задника на Дейв! Да! Показаха го в близък план! Хе-хеее! Видях задника му!

Отначало малко се разочаровах и подразних. Нищо специално не се случи, нито се случваше. Депеш излязоха, и засвириха. Имах усещането, че искат просто да избутат този концерт – поредния. Дейв си правеше заучените движения и пози, отмяташе с едно такова заучено движение косите си назад.

Но към третото – четвъртото парче нещата се промениха, напрежението набра скорост и порасна, засили се, кулминира, пак кулминира. Това професионалистите музиканти го усещат, то им е много добре познато, те плуват в свои води, знаят какво да правят, знаят какво да направят, знаят как да държат и управляват публиката.

Те тогава усетих как те промениха решението си просто да избутат един концерт. Няма връщане назад, ти даваш себе си тук, сега на тази сцена, на тази публика. София! Сооофияяяя!

И те се дадоха...

Получи се точно така, както трябва да се получава на всеки концерт.

Нямам думи...

Когато засвириха "Personal Jesus", напрежението вече се натегна – напрегна – ескалира и се получи онази магия, която съм виждала не много пъти, и за която са ми разказвали музиканти.

Получи се онази магия, за която си мечтае всеки музикант. Магическият триъгълник: аз – публика – музиканти. Всички дават и вземат, поемаш, поглъщаш и даваш, отразяваш.

Видях го в очите на музикантите. Възбудата беше превъзбуда. Заразявянето беше масово и пълно. Нямаше човек, който да не пее с цяло гърло, нямаше невдигната нагоре ръка.

Всички ръце горе. Море от ръце: наляво – надясно – наляво – надясно. Камерите показваха това море от хиляди ръце. Аз съм там, ти си там... да откачиш! Всички откачиха.

Режисирано беше перфектно. Мониторите бяха няколко, тези, по средата, се движеха напред и назад, нагоре и надолу и по диагонал. Синхронно. И несинхронно. Респектиращо. Впечатляващо. Внушително.

Показваха ту музикантите, ту клипчета, които НЯМАШЕ КАК да не въздействат. Специални клипчета, с внушителни, внушаващи елементи – розата, която разцъфва точно в кулминационния момент; жената в близък план, жената, която се гримира бавно, мига, слага грим... спокойствието.

Жената гола и онези странни червени птици с извити клюнове, които крачат бавно. Осветление. Тъмнина. Червено. Синьо. Лудост. Всички пеят. Един глас. Един певец. Един китарист. Един барабанист.

О, солото на барабаниста беше гениално! Депеш СА! Няма какво да кажа. Депеш са гениални, Депеш са професионалисти.

Редуването на клипчетата и кадри от сцената... Точно премерено, добре аранжирано. Нямаше нищо излишно, нищо дразнещо, нищо вповече или в по-малко.

Поемаш, колкото ти дадат. А те дадоха всичко. То бе достатъчно. Бях заситена. Съм заситена. Не исках още, още, още, макар че крещях с всички след края на концерта.

Наситих се и не искам на друг концерт на Депеш да ходя, защото Депеш са ми ясни. Аз видях повече, отколкото допусках, предполагах и исках да видя. Видях музиката неподправена, музиката в мен. Видях задника на Дейв :))

И съм доволна. Много съм доволна! Браво!

Благодаря!

Критикът (Кирил):


Не знам дали на 1 януари ще ни приемат в Европейския съюз и честно казано въобще не ми пука. След вчерашния концерт на Депеш Мод аз разбрах, че България вече лежи на картата на Европа. Това със сигурност бе отбелязано от над 40 000 души, които бяха там, за да празнуват официалното ни излизане на световната сцена.

Перфектна сцена изградена разбира се от чуждестранен екип. Шест видеостени на самата сцена, 2 встрани от нея и още 2 по средата на стадиона, предназначена за хората назад. Неприятни типове не се забелязват. Това е може би първото масово събиране на което не можете да видите чоплещи семки тълпи.

Впечатление направи и шокиращата цена на бирата Tuborg: 1 лев.

Нова Генерация откриха лайфа, макар да ползваха едва половината от мощността на сцената. Кратък и стегнат лайф преди началото... точно в 21:15 Мартин Гор и Андрю Флечър, специалните гости муизканти за турнето и Дейв Геън излизат на сцената.
 
Както каза един приятел, Дейв можеше и да мине за сервитьор с това елече и при други обстоятелства, но в случая е центърът на погледите на повече от 40 000 фанатични фена.
 
Смайващи визии и уникални светлинни ефекти различни за абсолютно всяка песен, перфектно синхронизирано видео се сливаше с песните, като в музикален сюреалистичен филм.

Простете ми ако сгреша реда на песните. Едва ли ще бъда точен и изчерпателен, но споделям това, което си спомням:

A Pain That I'm Used To
A Question Of Time
Suffer Well
Precious
Walking In My Shoes
Stripped
Home
It Doesn't Matter Two
In Your Room
Nothing's Impossible
John The Revelator
I Feel You
Behind The Wheel
World In My Eyes
Personal Jesus
Enjoy The Silence
Shake the Desease
Photographic
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание