Вацлав Хавел става на 70, и в София празнуват юбилея му

За 70-годишнината на Вацлав Хавел Чешкият център представя спектакъла "Аудиенция" от видния драматург и дисидент
2 окт 2006 10:58,
Вацлав Хавел става на 70, и в София празнуват юбилея му
Хавел е водещата личност в политическите промени след "нежната революция" през ноември 1989 година. Снимка: festivalretz.at

За 70-годишнината на Вацлав Хавел Чешкият център в София ще представи тази вечер спектакъла "Аудиенция" от видния драматург и дисидент, бивш президент на Чехословакия и първи държавен глава на самостоятелната Чешка република.

В ролята на Ванек (младия Хавел) е Николай Павлов. Филип Трифонов играе майстора-пивовар и е режисьор на спектакъла по едноактната пиеса, представяна с успех в различни страни.

Действието се развива през 70-те години в социалистическа Чехословакия. Млад свободолюбив писател, който е далеч от стандарта на послушния "средностатистически гражданин", е изпратен на поправителен труд в пивоварен завод. Там един ден се случва "аудиенцията" с неговия началник-смяна, подписал декларация да служи на органите на ДС, т.е. да пише доноси за подчинения си. "Майсторът" обаче не е в състояние да го стори и в пиянско вдъхновение предлага на шпионирания Хавел сам да пише доносите срещу себе си.

Трагикомичната ситуация позволява на Филип Трифонов и Николай Павлов да импровизират, да правят ефектни преходи към българската действителност, да поднасят диалозите ту на български, ту на чешки език. Въпреки семплото сценично решение на този "театър на маса" майсторът и младият Хавел не само забавляват зрителите, но им дават и достатъчно поводи за размисъл, отбелязват организаторите.

Вацлав Хавел е роден на 5 октомври 1936 година в Прага. Израснал в заможно семейство, той понася немалко удари на съдбата в следвоенна Чехословакия. Изявява таланта си като писател и драматург и е един от първите говорители на "Харта'77". Заради активната си гражданска позиция срещу съществуващите порядки в страната няколко пъти е арестуван и хвърлян в затвора.

Хавел е водещата личност в политическите промени след "нежната революция" през ноември 1989 година. Няколко пъти последователно е избиран за президент на Чехословакия и е първият президент на самостоятелната Чешка република.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание