Работата - основната версия за убийството на Анна Политковская

Журналистката Анна Политковская, известна с публикациите си за правата на човека в Русия, в това число и за положението в Чечня, беше застреляна в събота вечерта във входа на дома си
9 окт 2006 13:39,
Работата - основната версия за убийството на Анна Политковская
Журналистката Анна Политковская беше застреляна в събота вечерта във входа на дома си. Снимка: BBC

Следствието по делото за убийството на известната журналистка Анна Политовская смята, че основната версия за престъплението е професионалната й дейност, съобщи BBC.

Сега се разглеждат вече публикувани или готови за публикуване журналистически материали, включително за чеченската проблематика, отбелязват правоохранителните органи.

По версията за битов или комерсиален конфликт няма никакви доказателства, а мотивът за ограбване е „практически изключен“, съобщи източник от следствената група.

По думите му се разглежда версията за убийството на журналистката с цел политическа провокация, във връзка с което се търсят „включително и следи на организаторите и зад граница“.

Журналистката Анна Политковская, известна с публикациите си за правата на човека в Русия, в това число и за положението в Чечня, беше застреляна в събота вечерта във входа на дома си.

Вестник "Новая газета", в който работеше Политковская, пусна в понеделник специално издание, посветено на гибелта на журналистката.

Депутатът Александър Лебедев, съсобственик на изданието, обяви награда от 25 млн. рубли за информация за изпълнителите и поръчителите на убийството.

У нас пък програма "Хоризонт" на БНР призовава медиите и гражданите за съпричастност към гибелта на убитата руска журналистка Анна Политковская.

 

Да запалим свещ в деня на погребението й - утре, 10 октомври, в 14 часа, в Руската църква в столицата, предлагат оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание