Тя е!

Меглена Кунева бе определена от правителството за член на Европейската комисия
26 окт 2006 15:21,
Тя е!
След много мислене и спекулиране Меглена Кунева бе избрана за еврокомисар. Снимка: Булфото

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева е определена за член на Европейската комисия /ЕК/, съобщи министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция след днешното заседание на правителството.  

Станишев посочи, че критериите за определяне на българските представители в европейските институции са свързани с професионализъм, лични качества и авторитет пред тези институции.

Смятам, че тя много достойно и ефективно ще представлява България в ЕК, коментира премиерът.

Меглена Кунева вече се намира в Брюксел и този следобед ще има среща с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Часове по-рано днес експресно проучване показа, че министърът по европейските въпроси Меглена Кунева е бeзспорният най-подходящ кандидат за еврокомисар на България в ЕС.

Премиерът заяви още, че в ръководството на коалицията предстои обсъждане за поста министър по европейските въпроси.

Напускането на Меглена Кунева от 1 януари 2007 г. не създава проблем от структурна гледна точна на МС, тъй като Народното събрание, когато гласува сегашното правителство, гласува първо структура на правителството, в която няма Министерство по европейските въпроси, а след това поименен състав, където вече Меглена Кунева е включена и гласувана като министър по европейските въпроси, каза Станишев.

В отговор на въпрос има ли министри, които са гласували против кандидатурата на Кунева, премиерът каза, че решенията в МС се вземат единодушно и дискусията е била добронамерена.   

От самото начало в хода на консултациите с лидерите на другите две партии не сме разглеждали този въпрос като квота ипозиция на една или друга партия. Става въпрос за българския представител в ЕК и сме търсили убедителна кандидатура, която заслужава и подкрепата от ЕК и Европейския парламент, каза премиерът. По думите му кандидатурата на Меглена Кунева е била много високо оценена от председателя на ЕК, получени са поздравления и от заместник-председателя на комисията Франко Фратини.

Смятам, че българската кандидатура се приема много положително, отбеляза министър-председателят. 

Меглена Кунева е номинирана за еврокомисар, не за да създава повод за преструктуриране на правителството, заяви още Станишев в отговор на журналистически въпрос.

Кандидат за съдия в Съда на Европейските общности е Александър Арабаджиев, който е бил конституционен съдия и представител на България в Европейския съд по правата на човека.   

За съдия в Първоинстанционния съд на Европейските общности кандидат е Теодор Чипев,  бивш конституционен съдия и юрист с високи професионални качества.   

За член на Сметната палата кандидат е Надежда Сандолова, която е била член на българската Сметна палата в периода 1995-2005 г., има богат международен опит в тази дейност и добри езикови познания, заяви Станишев.   

Предложени са и 12 членове на Европейския икономически и социален комитет, които са консултирани и обсъдени с българския Икономически и социален съвет /ИСС/.  За Комитета на регионите има 12 кандидатури на хора с богат опит в местната власт, каза премиерът.

Кандидатурите им са предложени на правителството от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, като по-голямата част от тях в момента са наблюдатели към Комитета. Заместващите членове също са 12.
   
Подходът на номинациите не е стъпвал на политически квоти или критерии или на разделение на влияние между партиите от коалицията, обясни премиерът.

Мисля, че това е естественият европейски подход, когато номинираме представителите на страната, добави той. 

По думите му решенията за българските кандидатури са взети след консултации в рамките на правителството, с НСОРБ, ИСС и други български институции и професионални кръгове, за да се постигнат най-добрите кандидатури, убедителни както за българското общество, така и за европейските партньори.
 
Взет е предвид и приносът на кандидатите за европейската интеграция на България, допълни премиерът. По думите му е наблегнато на професионализма, личните качества и авторитета на кандидатите във и пред европейските институции, както и на това да отговарят на съответните специфични критерии.
   
Предлагаме кандидатури, които са максимално убедителни, които имат свой значителен принос, авторитет, лични заслуги за европейската интеграция на България и които ще могат още от самото начало на своята работа в институциите да влязат буквално с летящ старт и ефективно да упражняват своите задължения, тъй като е много важно по какъв начин представителите на България ще се утвърдят в европейските институции и какъв образ на страната ще се утвърди в тези много важни структури, каза Сергей Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание