Ключов свидетел за отравянето на Литвиненко проговори

Главният заподозрян за отравянето на екс-агента от КГБ Александър Литвиненко Марио Скарамела неочаквано се появи в Рим и даде обширна пресконференция
22 ное 2006 13:27,
Ключов свидетел за отравянето на Литвиненко проговори
Литвиненко е отровен със смъртоносна доза талий, сипан в супа. Снимка: Reuters

Главният заподозрян за отравянето на екс-агента от КГБ Александър Литвиненко Марио Скарамела неочаквано се появи в Рим и даде обширна пресконференция, съобщи gazeta.ru.

Специалистът по въпроси на разузнаването Скарамела твърди, че той няма връзка със случая с Литвиненко и само едно щастливо стечение на обстоятелствата го е предпазило от подобна съдба.

Лекарите в британската столица са категорични, че Литвиненко е бил отровен със смъртоносна доза талий, сипан в супа.

Марио Скарамела разказа пред журналисти подробности от последната му среща с Александър Литвиненко. По думите му той се е срещнал с екс- агента на КГБ на 1 ноември около обяд в лондонски суши-бар.

Срещата се е състояла по инициатива на италианеца. Той носел на Литвиненко материали, съдържащи информация за убийството на журналистката Анна Политковская.

Материалите били получени по електронна поща от неназовани руски източници.

В материалите се споменава за “група наемни убийци от Санкт Петербург", която е убила Анна Политковская, а след това планирала убийството на Литвиненко и на самия Скарамела.

Документите, които ми попаднаха, съдържат тревожни факти, които ме карат да се страхувам за живота си, каза още Скарамела.

По думите на Марио Скарамела източнкът на информацията не бил напълно надежден и той имал намерение да обсъди ситуацията с Литвиненко.

На въпросите свързани с отравянето на Александър Литвиненко Скарамела отговори, че Литвиненко е поръчал в суши-бара супа, която е била сервирана от сервитьор.

Скарамела обаче не е ял нищо в бара, защото бил закусил преди това.

След обяда Литвиненко изглеждал и се е чувствал добре.

В интервю за британския телевизионен канал Channel 4, Скарамела изрази предположение, че Литвиненко е станал мишена на руските специални служби.

Причината за отравянето била сътрудничество на Литвиненко с италианската комисия по делото „Митрохин“ .

Припомняме, че бившият служител на КГБ Василий Митрохин, който почина през 2004 година в Лондон, избяга от Русия с голямо количество секретни документи.

През 1999 година в Рим документите бяха публикувани под името “Архивът на Митрохин“ и съдържаха имената на политици, журналисти, бизнесмени, които са сътрудничели със съветските специални служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание