ДПА: Оправдателна присъда за българките в Либия би била коледно чудо

За българските медици в либийския затвор се очертава поредна, осма мрачна Коледа, коментира агенцията
17 дек 2006 10:40,
ДПА: Оправдателна присъда за българките в Либия би била коледно чудо
Снимка: Корбис
Оправдателна присъда за петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия на предстоящото съдебно заседание във вторник би била почти коледно чудо, отбелязва ДПА в обширен материал по случая.

За българските медици в либийския затвор се очертава поредна, осма мрачна Коледа, предава агенция. Преди година смъртните присъди бяха отменени, но днес либийската страна продължава да настоява, че българките и палестинецът нарочно са заразили със СПИН деца в болницата в Бенгази.

"Не сме много оптимистични, че проблемът ще се разреши с една нова присъда. Апелационният съд не допусна чуждестранни експерти и не прие нови доказателства", цитира ДПА думите на западен професор, наблюдаващ делото в Либия.

Трагедията със СПИН делото е последната голяма пречка по пътя към нормализиране на отношенията между Либия и Запада, посочва друг европейски дипломат в Триполи.

От друга страна либийският режим е подложен и на вътрешнополитически натиск, добавя ДПА. Западната медицинска общност е убедена, че епидемията на СПИН е била причинена от катастрофалните условия на хигиената - неколкократна употреба на инжекции поради липса на материали и вливане на непроверена кръв. Близките на заразените деца искат компенсация и възмездие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание