Дойде ред и на французите!

След като англичаните се насладиха на българското кино от вчера до днес, в Париж ще имат двойно повече за гледане. Осемнайсет български филма, барабар с режисьори и продуценти ще заминат на мисия там.
25 яну 2007 16:11,
Дойде ред и на французите!
"Георги и пеперудите" ще представи документалното ни кино в Париж. Снимка: www.georgiandthebutterflies.com

След като англичаните се насладиха на българското кино от вчера до днес, идва ред и на французите. Те даже ще могато да гледат двойно повече български ленти - цели осемнайсет класически и нови филма ще представят нашата кинематография през Седмицата на българското кино в Париж от 31 януари до 5 февруари.

Избрани са емблематични за киното ни заглавия - игрални, документални и анимационни, с национални и международни награди, съобщи на пресконференция днес проф. Александър Грозев, директор на Националния филмов център.

Центърът е организатор на проявата с подкрепата на МВнР и Патрик Сандрен, управител на "Софилм", който повече от 10 години работи в България.

Прожекциите ще бъдат в интелектуалното сърце на Париж, близо до Сорбоната - в кино "Le Reflet Medicis". Главната цел е да се предизвика интерес към българското кино и у чуждестранните разпространители.

За чужбина ще пътуват и много наши кинематографисти, които лично ще представят своите филми.

Режисьорката Иглика Трифонова и продуцентът Росица Вълканова "ще прескочат" от Ротердам, където участват с новия си филм "Разследване", за да присъстват на прожекция на "Писмо до Америка", включен в Седмицата в Париж.

Във френската столица ще гостуват още режисьорът Радослав Спасов и неговата съсценаристка Нери Терзиева с "Откраднати очи", продуцентът Владимир Андреев с "Лейди Зи" на Георги Дюлгеров, Рангел Вълчанов с "Лачените обувки на незнайния воин", аниматорът Андрей Цветков с "Черно на бяло" и "Акватория". Анри Кулев ще покаже свои анимации и новия си игрален филм - "Врабците през октомври", заедно със съпругата си Светла Ганева, оператор на продукцията.

Сред игралните филми в панорамата са още "Крадецът на праскови" на Въло Радев, "Козият рог" на Методи Андонов, "Обърната елха" на Иван Черкелов и Васил Живков, "Маймуни през зимата" на Милена Андонова, "Аз, Графинята" на Петър Попзлатев, включен във френската киноенциклопедия.

"Георги и пеперудите" на Андрей Паунов представя новото ни документално кино. Награденият с Оскар "Консервфилм" на Златин Радев, "Сиво" на Иван Русев и "Тик-так" на Борис Десподов са сред заглавията в анимационната програма.

Предвидени са срещи в Националния филмов център на Франция, с кинематографисти и журналисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание