"Момичета-мечта". Наистина.

Най-добрият холивудски мюзикъл от много време насам не трогва с интересен сюжет, но те оставя без дъх след невероятните изпълнения на актьорите. Всъщност - какво друго му трябва на човек...
15 мар 2007 17:46,
"Момичета-мечта". Наистина.
Снимка: IMDB

След бляскавия “Чикаго” и мега-неизвестния, но симпатичен “The Rent”, гладът за качествен холивудски мюзикъл стана толкова остър, че просто нямаше как да не се появи филм, който да запълни празнината.

Тази година той стана факт - и то какъв – с 2 Оскара, и още 31 награди и 43 номинации. С две думи – няма празно. Това напълно важи за всичко в лентата – от актьорския състав, през идеята, музиката, изпълнението и заснемането.

“Момичета-мечта ” е прекрасен, очарователно наивен филм за навлизането в големия шоубизнес на четири момичета и няколко човека около тях.

Темата, разбира се, не се отличава с кой знае каква оригиналност. Като цяло историята напомня много на тази във филма “Divas”- отново красавици, отново една по-гласовита от останалите, отново несъвместими характери на истински диви.

Емоционалният заряд на втората му част пък го прави нещо като женски вариант на “The Temptations”. Самият сценарий, заедно с музиката, е всъщност кино-версия на популярен бродуейски мюзикъл, който разказва историята на женско трио, което се изкачва до върха на славата и класациите през 60-те години.

Дийна Ефи и Лорел са страхотни мадами, които се явяват тук-там по конкурси за аматьори, докато не им се усмихва късметът и за една вечер, с цената на един компромис, те стават част от голямата професионална сцена. Тръгвайки по пътя на мечтите си обаче, когато най-накрая ги постигат, нещата не изглеждат точно както са си ги представяли. И при равносметката, се оказва, че цената невинаги оправдава средствата.

В такива моменти истинските диви знаят, че единственото, което ти остава, е да запееш един толкова як соул, че да разтопиш микрофона, да разплачеш всички и да счупиш де-що стъкло има наоколо.

И като стана дума за пеенето – във филма то е великолепно. Музиката е чувствена и мелодична, с всичко, което може да се нарече “черно” - от нежно R'n'B, през секси поп-балади и ритмични танцувални многогласни нахъсани песни, до къртещ мивки соул, изпят с целия глас на изпълнителя. Аранжиментите на песните са направени оригинално и допълват по най-адекватния начин гласовите възможности на изпълнителите.

Освен това всеки, който пее във филма, старателно се е разходил от най-ниския до най-високия тон на диапазона си. За целта оригиналният мюзикъл е допълнен от няколко песни – вече хитове по MTV.

Една от тях е песента на Бийонсе “Listen” - забележителен пример за това до колко се е развила тя като изпълнител. Колкото до ролята й – достатъчно е да я сравните със симпатичното момиче от предградията, което нареждаше мелодични рими в “Carmen: A Hip Hopera”, за да направите големия контраст как само за няколко години тя е станала истинска актриса. Но понеже аз и без това отдавна съм луда по нея, ще се спра по-подробно на останалите от великолепния актьорски състав...

Джейми Фокс е в ролята на меркантилния продуцент, който избутва момичетата до върха, но и взима своето, което никак не е малко – още повече когато го отнемаш от другите насилствено. Обърни внимание на мекия му глас и деликатно изпълнение в прекрасния дует с Бийонсе “When I first saw you”.

Филмът е и големият обрат в малко позакъсалата напоследък кариера на Еди Мърфи, който освен че пее страхотно, прави една добра роля, в която поразително напомня на откачения млад Prince, само че с прилепналото трико, което през 60-те е било далеч по-ексцентрично и неприемливо обекло.

Несъмнено най-голямото попадение на филма е дебютантката Дженифър Хъдсън, която, макар че не е спечелила американския Music Idol, сега е на върха на славата си със Златен глобус и Оскар за участието си във “Mомичета-мечта”.

Дали някой от тукашните таланти (при това – не победител) в предаването ще достигне до такива успехи, остава само да гадаем. Аз лично се съмнявам.

Важното обаче е, че Дженифър наистина е невероятна певица, с невероятен глас. Освен това актьорските й заложби изглеждат достатъчно обещаващи, за да й осигурят бляскава кариера и от тук нататък.

Като цяло “Момичета мечта” е мечта за всеки, който обича професионално осъществени , майсторски изпълнени и дълбоко почувствани от актьорите мюзикъли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание