Да отпразнуваш смъртта

Виенските гробища празнуват юбилей тези дни. Танци, музика, уъркшопове по правене на ковчези и традиционна погребална храна са хитовете на празненствата
23 май 2007 17:53,
11
Да отпразнуваш смъртта
Илюстрация: www.cdbaby.com

Със сигурност едва ли би си направил парти на гробищата (освен ако не си един от малкото останали яки металяги в тая държава).

Ако все пак си мислиш, че смъртта не е забавна и танците върху трупове не са идеалният релакс, трябва да чуеш как подобни забавления са издигнати в култ тези дни във Виена.

Значи, там в момента тече един особен юбилей. Виенските гробища чукнаха стотака и са все така живи, ако може да се каже това. И около рождения си ден се празнуват.

Храната не е традиционното житце, а бургери-черепи и най-добрите ястия за помени от цял свят, които ще бъдат раздавани на посетителите в Деня на отворените врати.

Не в смисъл, че който отиде, ще му се отвори вратата към гроба. Просто ще може да поразгледа и да се позабавлява на място, където обикновено ходи да поплаче...

Музиката ще траурна – реквиемът винаги върви. За разведряване на настроението обаче ще звучат и всички "Класици на траурната музика".

Празненствата ще започнат на 24 май и продължават и следващата година. Някакво безвремие е обхванало организаторите и не се учудвам – след като в гробищата никой не бърза...

Началото ще бъде поставено на Централните виенски гробища - на гробовете на известни музиканти различни певци, хорове, духова музика и струнни инструменти ще изпълнят най-известните им траурни произведения.

За три часа ще бъдат изпълнени "Нощта" на Франц Шуберт, "Моят път" на Франк Синатра и др., след което гостите са поканени на коктейл.

Следват и научните прояви. Но не на науката да умираш трудно. В рамките на серията от лекции "Смърт и ритуал" във Виенския университет за посетителите се организират и екскурзии (само в този свят), а основните дискусии са "Смъртта от спиритуална гледна точна" на 19 юни и "Смъртта от светска гледна точка" на 21 юни.

Кулминацията на юбилея няма да е масово самоубийство, а Денят на отворените врати на 30 юни.

Тогава служителите дават консултации, а различните гробища, каменоделците и цветарите представят себе си и продуктите си. Нещо като траурен уъркшоп. Съжалявам ги само, че нямат официални и професионални оплаквачки, които да показват с вещина как се кършат ръце и се вие на правилния тон, без да е фалшив...

В залите ще има експозиция на ковчези, униформи и бестселъри на траурната литература. Денят започва с духова музика, следва литературно четене от книгата "Умира се само веднъж", томбола и артистична програма.

Успоредно с това ще се предлагат най-предпочитаните ястия при помени в световен мащаб – еврейски бухтички, турска халва и мексикански бургери-черепи. В продажба ще бъдат пуснати книга и DVD, посветени на юбилея.

През октомври, в Дългата нощ на музеите, тържествата се преместват в "Музея на погребенията". Същия месец стартира съвместният проект с Кюнстлерхаус – на Карлсплац от 19 октомври до 6 януари идната година ще бъде инсталирана изложбата "Екзитус. Обикновена смърт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ЯкУ преди 16 години
Много добра идея.А случайно някакъв концерт на Dimmu Borgir няма ли да направят там?И те свирят траурна музика :D
9
0
 
0
 
! Отговори
kobra преди 16 години
vie ste izvrateni vsi4kite,zapo4n ahte i s umrelite da se gavrite zatva niama toia sviat da go bude oshte dulgo...
8
0
 
0
 
! Отговори
sizar преди 16 години
много бързо станахме отворковци тва ние българите. по-интересното е че взехме да изпреварваме най-отворените на това се вика чувай боже.......
7
0
 
0
 
! Отговори
girl-i4ka преди 16 години
Ами идеята в началото ми се стори интересна, обаче се замислих аз ако съм там как ще се чувствам! И... не мисля, че ще ми е приятно партито на такова място! Просто ще си мисля за разни гадни работи и сигурно ще се натъжа! Е сори, че не мисля като другите! :)
6
0
 
0
 
! Отговори
Танатос преди 16 години
И аз искам да съм там сега, а когато му дойде времето - и завинаги!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Simona преди 16 години
Еха..., аз си мислех, че съм луда. Бях на лагер преди 2 години и искахме да ходим на гробището да играем карти, но всеки го беше страх и нищо не стана. Но това във Виена е още по-добра идея и сигурно няма да е лошо...но за тези, които имат възможност.Ве село изкарване на престрашилите се :)))
4
0
 
0
 
! Отговори
********* преди 16 години
А как ще се процедира ако има погребение по време на празниците .... ?
3
0
 
0
 
! Отговори
томов преди 16 години
Купон по случай рождения ден на гробищата!?!!? Да са живи и здрави и празни никога да не остават:))))
2
0
 
0
 
! Отговори
shadow преди 16 години
е момента да се отбия във Виена...чудесна идея !
1
0
 
0
 
! Отговори
pepitofizo преди 16 години
Браво на австрийците! Много ми хареса тая идея:))