Наградите на ММ: Трагикомедия в полет

Телевизия ММ раздаде своите 9-ти годишни награди...свършиха ли тежките години за бе ге музиката, или трябва още да гледаме и слушаме такива недоразумения като Лилана..отговорът - тук
27 юни 2007 17:38,
77
Наградите на ММ: Трагикомедия в полет
Gravity Co. - големите печеливши на ММ наградите и големите надежди на бе ге музиката. Без майтап. Снимки: Булфото

Наградите в снимки

За 9-та поредна година телевизия ММ раздаде своите музикални награди. През всичките тези години статуетките са били сравнително точен мерител на това, което се случва в не чалга музикалния бизнес у нас.

След всяка церемония се правят изводи и изводи, докъде го е добутала бе ге популярната музика.

Изводите от тазгодишната церемония са 9. На колкото години са и наградите.

Извод едно. Българските рок, поп и хип хоп изпълнители са едно мъничко семейство. Толкова мъничко, че реши да си раздаде наградките в тесничката зала на Народния театър.

Досега наградите на ММ се правеха или в НДК, или в някои големи зали в други градове на страната.

Но - малък пазар, тесничка сцена.

Извод две. Все още има и ще има музикални лумпени и недоразумения у нас. Пример? Старлетката Лилана (да, една руса, участваше в Големия брат) предизвика най-големия смях, който Народният театър е чувал в цялата си история. Направо би по хилеж Сатиричния. Защо?

Защото русокосата „звездичка“ с претенции да пее, реши, че е оригинално да лети из сцената, овързана във въжета като проскубана чапла, докато балетът й се кълчи под нея и се опитва да преживее някак заглушаващия смях на публиката.

За да имате по-ясен образ на това как изглеждаше Лилана в псевдо акробатичните си изпълнения, си представете кичозна марионетка, с висящи крачета и ръчички, махащи безпомощно във въздуха, и завързана с поне три въжета, едното от които се бе впило във врата й. Грозна гледка.

Между другото, балетът на Лилана танцуваше преди и за поп фолк изпълнителката Райна.
Ето ти интеграция на жанровете.

Та, Лилана лети, публиката се къса от смях. Сигурно се е вдъхновила от Мадона, която на една песен от турнето си "Drowned World" през 2001 г. също летеше в червено на сцената, но доста по-кадърно (вижте тук).

Други недоразумения. Хората от гетото. Ако не знаете, тези момчета са хип-хоп банда. Явно разочаровани, че никой не ги забелязва, а и загубили битката за хип хоп/ R&B албум от Мария Илиева, момчетата решиха някой да ги забележи.

И след изпълнението на Остава (много яко впрочем) един от Гетото се вдигна и троснато сподели на всеослушание, че това не било музика и как можела публиката да търпи подобни неща. И подкани Хората от гетото да се махат. И се махнаха. Какъв протест.

Извод три. Gravity Co са много яки. Наистина са много яки. Явор е много талантлив тип. Взеха четири награди. Сред тях и за най-добър клип и песен – за „Empty World“.

Стискам палци, защото ако БГ музиката успее, ще стане точно с такива непринудени пичове като Gravity Co. Благодарности тук, както и момчетата казаха, на ди джей Балтазар за супер свежите миксове, които направи на парчетата на групата заедно с Джак Рок.

Извод четири. Българската музика още търси благодетели, а не инвеститори.

Затова на сцената бе проснато логото на мобилен оператор. Такава гледка на наградите на MTV примерно няма. Там рекламите на спонсорите на наградите са си в рекламната пауза. Другият спонсорски кич е в това, че наградите се кичат с прозвището с името на спонсора.

Представям си как например излиза Бийонсе и казва: „И сега наградата Пепси най-добър-изпълнител печели еди кой си“.

Кой ги мисли тези маркетингови хватки - не е ясно, но е много тъпо. А и през пет минути водещият Любо от Те и разни връчващи награди призоваваха да се пляска на хората от балконите, защото там били спонсорите. Даже Любчо си каза, че си търси спонсор за новия албум.

Българската музика има нужда не от подаяния, а от инвестиции, които ще се възвръщат. Тоест - като инвестираш в някой, да знаеш, че от продажби и участия парите ще се върнат и ще е на печалба. Да не се сваля и краде, да има правила на пазара. Тогава и наградите няма да приличат на парти на спонсора, а на музикално шоу.

Извод пет: Има свежи шоумени у нас. Тити Папазов и Стоян (водещ в ММ) го доказаха, като връчваха наградата за най-добра хип хоп песен, спечелена от Ъпсурт.

Буен, импровизиращ, Тити си призна, че не познава Любо от Те (на майтап, естествено). Накрая си взе наградата на Ъпсурт, тъй като те не дойдоха.

Стефания Колева, която също излезе на сцената (не за да играе, а за да връчи награда) също беше много свежа. Ето така се познават големите – непринудени, добри импровизатори с мноооого чувство.

Сантра и Кристо също са в този списък. Направиха добро изпълнение на живо на парчето им „Сила“, заедно с танцуващите момчета от Електрик Форс. Непринудени, с готина хореография, пичовски.

Митко Павлов също обра точките. Това е този младеж, дето води "Десетте най..". Благодари на „Лилана за полета“. Хумор трябва, хумор, та да се сещат.

Извод шест: Българската поп музика има много хубави (естествено хубави, забележете) лица. И тела (и те естествено красиви).

Даам. Галя от Кризма е много яка мацка. Отслабнала, с нова прическа. Аз се кефя, че си имаме такава звезда. Плюс това дойде заедно с Белослава (която за втора поредна година спечели награда за певица на годината) и двете си пиха бира, докато зяпаха от първия ред наградите, заедно с Миро.

Тук ще спомена пак Стефания. Ще спомена за Надя, водеща в ММ, нищо, че не пее. Ако не сте я гледали, ви съветвам да я гледате – няма такава красива водеща, просто. Няма.

И Белослава също. С буйните къдрици, слънчева, идваща директно от морето в уютния хол на българските награди.

Ще спомена за Петя Павлова, защото е хубава, но не празноглава, защото може и да няма страхотни гласови данни, но има стил и не виси като кукувица от тавана, а направи едно доста секси изпълнение. И то на европейско ниво (ех, тази Европа).

И Мария Илиева е в списъка. Въпреки че има навика да се държи като класен ръководител и да дава наставления, Мария е красива. Е, във вечерта на наградите беше с безобразна прическа, с някаква удължена коса, като удължението не беше в същия цвят, но на кого му пука. И в хубава синя рокля. Добре е обаче да направи някой по-силен албум, че нещо...

Извод седем: Българската публика се радва на талантите си. Но дали ги оценява е друг въпрос. Стоян и Елица взривиха залата от ръкопляскания, Максим и Албена – също. Васко Найденов пък изправи всички на крака.

За да са звезди, трябва да купуваме. Не както казваше един български премиер от началото на 90-те - „За бога братя не купувайте“.

Извод осем: На нашите церемонии идват странни чужди звезди. Напоследък по нашите награди идват само румънски-гост изпълнители. Миналата година Моранди, сега пък едни момчета, наречени The Sistem, които блъскаха по някакви бидони. Свежи са, да. Безспорно.

Но само румънци да идват е туу мъч, както се казва на чист български. Тази година имаше и един як пич Моузес, който е доста световно неизвестен и една английска мацка с перфектно тяло – Лиза Мафия, която на сцената раздруса твърде яко лошо сложения си силикон. Толкова лошо сложен, че се видя чак от балконите.

Нели Фуртадо поблагодари за наградата си за чуждестранен изпълнител във видео послание и си пожела да дойде на 10-те награди на ММ следващата година. Чакаме те Нели, да не се отметнеш.

Извод девет. Най-тежките години за българската музика минаха. Това не са мои думи, а на Мария Илиева, която ги каза от сцената на Народния театър. Дано, Мария. Дай, Боже.

Само дето Господ няма нищо общо с тая работа. А зависи от самите фенове. Тоест от нас. И от регламентацията на пазара. Ясните правила. Купуваш музика, защото знаеш, че другото си е кражба. И да имаш съзнанието, че като купуваш е ОК, иначе другото си е като да откраднеш кашкавал от магазина.

Уверявам ви - талант в България има. И то двеста пъти повече от този в Мюзик Айдъл (ха-ха). Има го вече работещ и продуциращ, просто му трябва добра инвестиция, която да дойде от вас. Нас.

И списъкът с наградените на тазгодишните награди на ММ:


НАЙ-ДОБРА ПОП/ ДЕНС ПЕСЕН - GRAVITY CO. - EMPTY WORLD
НАЙ-УСПЕШЕН ДЕБЮТ - LEEPRA DELUXE
НАЙ–ДОБЪР ПОП / ДЕНС АЛБУМ – GRAVITY CO. - MIXED UP
НАЙ-ДОБРА РОК / АЛТЕРНАТИВНА ПЕСЕН – D_2 - ТУК И СЕГА
НАЙ-ДОБЪР ИЗПЪЛНИТЕЛ - ГРАФА
НАЙ-ДОБЪР РОК / АЛТЕРНАТИВЕН АЛБУМ – D_2 - 6
НАЙ-ДОБРА ХИП-ХОП / R&B ПЕСЕН - ЪПСУРТ FEAT. MALA RODRIGUES - ВТОРА ЦЕДКА
НАЙ-ДОБРА ИЗПЪЛНИТЕЛКА - БЕЛОСЛАВА
НАЙ–ДОБЪР ХИП-ХОП / R&B АЛБУМ - МАРИЯ ИЛИЕВА – ИДВАМ КЪМ ТЕБ
НАЙ-ДОБЪР ЧУЖДЕСТРАНЕН КЛИП – NELLY FURTADO – ALL GOOD THINGS
НАЙ-ДОБРА ГРУПА / ДУЕТ – GRAVITY CO.
НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ КЛИП – EMPTY WORLD /GRAVITY CO./ - РЕЖ. ВАЛЕРИ МИЛЕВ
ЗРИТЕЛСКИ ХИТ - STAR TATTOED FEAT. AVA – MAKE ME HIGH
НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО – ВАСИЛ НАЙДЕНОВ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
noone преди 16 години
Все още има и ще има музикални *** и недоразумения у нас. Пример? Старлетката Лилана (да, една руса, участваше в Големия брат) предизвика най-големия смях, който Народният театър е чувал в цялата си история. Направо би по хилеж Сатиричния. -хахахахахах,по-добре не бих могла да го кажа,освен че "то"-не е просто музикално,а е недоразумение на природата!Абсолютна евтина порнография....учудвам се,че Митьо Пайнера не я е привлякъл в Планетата....
75
0
 
1
 
! Отговори
realnostta преди 16 години
dokoga razglezeni i napudreni mamini de4ica 6te pitat'kakwo geto'sprete molq wiiiiiiiiii.Getoto e na wsqkyde kydeto sy6testwuwa jiwot,naseleno mqsto ot hora i ciwilizaciq!Razlikata e,4e dokato edna 4ast ot tezi hora e imalo na koi da raz4itat i sa se pribirali spokoino w domowete si pri roditelite si,to na drugata 4ast se e nalagalo da jiweqt na ulicata/predimno w bukwalen smisyl na dumata/i da se borqt za ocelqwaneto si po wsqkakyw na4in...a na ulicata prawilata winagi sa bili ednakwi i za syjalenie mi se e nalojilo da gi razbera.Getoto w Bylgariq ne e samo fantaziq!!!!!!HORATA OT GETOTO-ne gi poznawam li4no,no za 4ast ot tqh moga da kaja,4e sys sigurnost sa minali prez getoto,za6toto wse o6te se gowori za tqh,za towa selqni ili ne RESPEKT,za6toto pone sa se nau4ili da razpoznawat istinskoto ot fal6a,a MM nagradite bqha SUPER fal6 i izlagaciq kato cqlo/ot organizaciq ta 4ak do izpylnitelite/
74
0
 
1
 
! Отговори
bai_hui преди 16 години
Kva e tazi luja 4e Kristo e pql na jivo. E vqrno 4e glasut mu se 4uva6e ot vreme na vreme, no tova me nakara da si kaja - 'oh dobre 4e cqloto izpalnenie ne e na jivo'. Kade se e 4ulo i vidqlo, rapur da pee na playback. Smqaaaaaaaah!!! Tozi nqma nikakuv talant za da bude rapar. Bravo na Horata ot Getoto za izkazvaneto. Napravo me razbiha. Te trabva6e da spe4elqt nagradata za nai-dobur hip-hop album, za6toto samo te i Upsurt ostanaha v bulgarskiq rap.
73
0
 
1
 
! Отговори
tribal4e преди 16 години
Относно реакцията на "Хората от гетото" или там както се казват искам да кажа и моето си мнение - има и по-културни начини да изразиш протест или негодувание от нещо, което ти е неприятно. Ако тези момчета имаха поне малко възпитание щяха просто да си излязат щом не им изнася, това което се случва на сцената. Селското поведение, което показаха наистина не беше точно на място. Остава са много добра българска група и за тези, които не са ги чували - просто да се постараят да коригират пропуските си преди да плюят и хулят насам натам. Не само че имат страхотни албуми зад гърба си, но и умеят да пеят и свирят на живо за разлика от повечето, които видяхме на тези наистина комични награди. Надявам се догодина Остава да не присъстват там, защото просто не им отива да са част от подобни събития. Не знам за музиката на "Хората от гетото" затова и не я коментирам, в случая просто се възмутих от тяхното поведение. Интересно ще ми е да ги чуя тях на живо как ще се представят?
72
0
 
1
 
! Отговори
dorichela преди 16 години
Първо за статията - явни пристрастия към някои изпълнители!! Мнението трябва да е безпристрастно и да отразява,а не автора да си изразява предпочитанията!Второ .. Абе това български награди ли бяха?! Колко души пяха на български?! Пълна пародия... Оранжево небето,оранжево детето.. Оранжеви Остава с оранжеви уши... страшно изпълнение,нямам думи... Много съм разочарована!!! Малцина са изпълнителите,които заслужено си взеха наградите!! Другото беше пълна пародия. И един съвет.. Това събитие е веднъж в годината,другия път се погрижете да има класа!!! И да не е такава пародия!! И може и да пеят на български,нали знаете!!!!!
71
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ako imah pi4ka kato Lilana i az 6tqh da peq :)
70
0
 
1
 
! Отговори
немам преди 16 години
"Вече само поп-фолка си струва в България!!!!"-да бе 2ст- правели яки песни-дърти лели които пеят за почерпки алкохол и сърбежите си- ММ не струваха с изключение на Gravity ko-ама щом правят добра музика не ми пука на към език пеят-Галка също ме радва-с пъти излъчването и е по-интригуващо от на Лилана която си развя сливата с невероятен "финес"- в крайна сметка с това разполагаме- Цаца ама риба-риба ама цацаНе знам с къФ акъл споменавате Драгана Петкана и Цецито като техният тип музика е за кръчмите или някой миньорска стачка-нищо против миньорите
69
0
 
1
 
! Отговори
Икарчу преди 16 години
ДНЕС Лилана полетя на сцената на Народния досущ като героят от постановката Алхимикът на Паолу Куелю в театър 199.ВЧЕРА в клипа на БНТ "Вода", спечелил чак 5то място на голямата Евровизия, черен ангел (или каквото е там) летеше насам-натам.НЯКОГА отруденият Евгени Минчев излезе пред публика с изкуствена птичка, кацнала на рамото му.ИЗКОННА стремеж да литнем на някъде като птички или скрит намек, че идва новият Хари Потър в кината и книжарниците?НЕ БЕ, това са просто наградите на ММ - опус девети на двете тринадесет букви. И Васко Кеца и Тити!ЧЕСТИТО на останалите в отбора!
68
0
 
1
 
! Отговори
amudov преди 16 години
абе ти нормален ли си бе?! какво беше цялото това драскане по монитора ми!? бате ти имаш ли си представа от музика, а и визия!? галя била много яка мацка - тя в лицето прилича на темерут! има много за критика в твоята статия, но ми се спи прекалено много! имаш късмет
67
0
 
1
 
! Отговори
Junio преди 16 години
Вече само поп-фолка си струва в България!!!! Няма вече рап, няма поп, няма нищо свясно вече,а Десислава и Ивана правят най-зарибяващата музика! И народната ни музика естествено!Радвам се, че поне Елица и Стоян се появиха за широката алдитория!!!!Но за съжаление една лястовичка пролет не прави!Моите любими изпълнители са Ивана, Десислава, Глория, Елица и Стоян,песните на Дони също ми харесват и това е.......ММ са смешни!
66
0
 
1
 
! Отговори
айде стига бе, е зле преди 16 години
айде стига бе, зле си! Вземи си студен душ, и се запъти към съблекалнята на загубеняците. Ько искат и на суахили да пеят!!!
65
0
 
1
 
! Отговори
айде стига бе преди 16 години
ХАХАХАХА, че каква БГ музика е щом се пее на английски!?!?!?
64
0
 
1
 
! Отговори
nel преди 16 години
Ama dosta smeshna statiika ste spretnali. Ima verni neshta, no povecheto sa brutalno glupavi. Naprimer Mozes nikak e neiznesten. Ima edna grupa Zero 7 i muzikalno obrazovanite ja znajt, slushat i vnimavat kakvo pravjat, za da e jasno nakade varvjat neshtata.Galka ot Karizma i Beloslava - dosta sa palnichki vshasnost. I taka natatak...
63
0
 
1
 
! Отговори
АХ преди 16 години
Тез хора от кое гето са или по точно от какво гето са ????!?!
62
0
 
1
 
! Отговори
Dee преди 16 години
Определено останах разочарована от новата им песен, да не говорим за сътвореното от тях на сцената. А Vivatel-ските уши и ръка на Свилен??? М, не! Харесвах ги, но Sex in the morning не струва!Хората от гетото може да реагираха остро, но според мен имаше защо!
61
0
 
1
 
! Отговори
az преди 16 години
Abe niakoi be6e pisal ,che Santra piala na jivo,hahaha,abe ako tia zapee na jivo 6te izprazni zalata,Niakoi niakoga da e chuval Santra da pee na jivo???? NE i nikoga niama da ia chuete,za6toto milata ne moje da pee IZOBSHTO
60
0
 
1
 
! Отговори
theDemonAttacks преди 16 години
Хитове ли наградиха!? Ако са хитове къде мога да ги чуя?
59
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 16 години
- Искам да изразя своята благодарност към организаторите, които ми дадоха шанс да бъда част от това тържество в меката на българското изкуство - обърна се Папазов към препълнения салон. - Същевременно обаче нещата очевидно не са 100% наред, щом аз - един световен музикален инвалид, присъствам тук. В подкрепа на моите думи е фактът, че току-що попитах Миро от "Каризма" как се казва водещиятСлед като видях учудената физиономия на Миро, разбрах колко глупав въпрос съм задал. Абсолютно невъзмутимо Тити се обърна към Любо от "Те", който води церемонията, и продължи:- Искрено съжалявам - признат грях не е грях. Ти наистина си много голям, но просто аз не те познавам. Но това няма никакво значение. Смятам, че спортът и музиката са сред безспорните постижения на човечеството. Аз съм безкрайно щастлив, че съм част от едната половина, а вие - всички останали в тази зала - сте част от другата половина. Тук е мястото да благодаря на спонсорите, без които тази вечер щеше да бъде невъзможна, и да ви кажа - не се пестете, защото вашата инвестиция в музиката е инвестиция в удоволствието на хората. Помагайте им. 7Дни Спорт
58
0
 
1
 
! Отговори
ЕДИН преди 16 години
ПО ДОБРЕ ДА ГЛЕДАМЕ КАМЕЛИЯ И ЕМИЛИЯ ОТКОЛКОТО ЛИгЛАНА
57
0
 
1
 
! Отговори
Chalga ergo sum преди 16 години
Има страни, в които с правителствен указ се забранява play-back, но предвид броя на изпълнителите, професионалната и последователна организация на събитието, малката сцена и - пряко в ефир - статута, само *** би си тътрил усилвателчето с надежда за soundcheck. Музикалната сцена загива, инвестирайте в изкуството, хора с възможности, не всичко и всички се въртят около домашното джибри и настърганото краве сирене върху домат.Който може да вложи, има властта да определя вкусовете и силата да спечели от това.