А днес накъде? Към Карлови Вари с Рангел Вълчанов

Новият филм на легендарния Рангел Вълчанов ще бъде специалното събитие в програмата „На Изток от Запад” на 42-ия международен филмов фестивал в Карлови Вари. Той е продължение на „А сега накъде"(1988)
3 юли 2007 15:34,
А днес накъде? Към Карлови Вари с Рангел Вълчанов
Чочо Попйорданов и Теодора Бойнова-Роси в сцена от филма. Снимка: Артфест

Новият филм на легендарния Рангел Вълчанов ще бъде специалното събитие в програмата „На Изток от Запад” на 42-ия международен филмов фестивал в Карлови Вари – най-престижното киносъбитие в Централна и Източна Европа.

На фестивала ще бъде и световната премиера на филма - на 3 юли от 22.00.

„А днес накъде” е продължение на култовия филм „А сега накъде” известният игрален филми от 80-те години. През 1988 г. Първата част спечели 2 награди от фестивала в Карлови Вари и беше приет с възторг от националната и международната публика и критика.

Днес, 20 години по-късно, продължението „А днес накъде” ще бъде едно от специалните събития на фестивала, отделено в програмата като специална рубрика. Подобна чест не е оказвана на друг български игрален филм след 1989 г.

Специалното отношение на Чехия и фестивалът в Карлови Вари към Рангел Вълчанов не е случайно. Първият му филм „На малкия остров” (1958) е в конкурса на същия фестивал и е едно от най-дискутираните събития, докато не е изтеглен от фестивала след писмо на българските власти, уплашили се от въздействието и последиците на свободния дух на филма.

Въпреки това „На малкия остров” се превръща в един от най-важните филми, повлияли на младите тогава чешки кинематографисти, които през 60-те години създават Чешката нова вълна. Сред тях са Милош Форман, Иржи Менцел, Яромил Иреш, Иван Пасер, Вера Хитилова, Евалд Шорм.

В края на 60-те години Рангел Вълчанов заснема копродукцията с Чехословакия „Езоп” и двата изцяло чешки филма „Шанс” и „Лице под маска”. Триумфът на „А сега накъде” допълва „чешката” биография на режисьора. И съвсем естествено се стига до специалната световна премиера на новия му филм в Карлови Вари.

Снимките на „А днес накъде” започнаха в началото на юли 2006 г. Режисьорът спордели, че с филма иска да проследи съдбата на актьорите, минали през жизнената и професионална мелница – театър, телевизия, кино. „В тази графа на „възход и падение” ще надникнем в сърцата им, ще чуем гласа на онова, което ги разсмива и терзае.

Ще се опитаме да дадем преценка, все едно дали се отнася до смърт, хумор, политика, приятели, вестници, смисъл, безсмислие, значение, без значение, кино, изкуство, липса на изкуство, българин, липса на българин, има ли го, няма ли го, откъде е дошъл, какъв е сега, какъв е бил преди, всъщност какъв е портретът на българина – измъчен, радостен, религиозен, безотговорен, отчаян, изнасилен, самоизнасилващ се или комбинация между руската тъга и европейската подреденост.“ - казва режисьорът.

Според него „този филм ще бъде нещо като жест, реверанс пред това героично жертвено поколение, позволило си лукса да се роди точно в един от най-трудните и неблагодарни периоди на българската история. Може би следващите поколения ще оценят по достойнство несвойствената зрялост на своите майки и бащи, помъдрели независимо от броя на победите и пораженията им. В тази тиха война и победители и победени носят белега на жертвата и трудно могат да избягат от трагизма на своето време.

В ролите ще видим 23-ма от 26-те актьори, участвали в „А сега накъде”. Сценарият е дело на Рангел Вълчанов и Георги Данаилов. „А днес накъде” е първият български игрален филм, сниман на High Definition.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание