Първанов е бил Гоце, Атанас Семерджиев - Славейче

Президентът ни Георги Първанов е бил сътрудник на Държавна сигурност; първият вицепрезидент след 1989 г. Атанас Семерджиев също е сътрудничил
19 юли 2007 14:54,
92
Първанов е бил Гоце, Атанас Семерджиев - Славейче
Снимка: БГНЕС

Президентът ни Георги Първанов е бил сътрудник на Държавна сигурност.

Това става ясно от решението на комисията по досиетата.

Псевдонимът му е бил "Гоце".

Според решението, президентът е сътрудничил на Първо главно управление-ДС, отдел 14.

Вербувал го е ст. лейт. Цвятко Динков Цветков на 04.10.1989 г. Същият е бил и ръководещ служител.

Документите, въз основа на които е установена принадлежността, са разходен документ, отчетен от оперативния работник, документи от ръководилия го щатен служител; картони обр. 1 и 3; рег. бланка; дело Ф1 а.е. 7562.

Принадлежност към бившата ДС е установена и за Атанас Семерджиев, който е първият вицепрезидент на България след промените през 1989 г.

Качеството, в което е осъществявал сътрудничеството, е съдържател на явка под псевдоним “Славейчето”.

Вербувал го е оперативния работник Иван Петков Иванов на 22.10.1953 г. Той е сътрудничил на III управление на ДС. Снет е от отчет на 17.06.1958 г. поради изместване в нова квартира, оказала се неудобна за ползване.

В отговор на оповестената информация от прессекретариата на президента заявиха, че още преди една година, на 23 юни 2006 година, президентът Георги Първанов е изнесъл информация за съдържащите се документи в т.нар. папка “Гоце” и е направил своя коментар по темата.

Първанов обаче изиска от комисията спешно документите, с които тя разполага и увери, че те ще бъдат публикувани на сайта на президента незабавно след тяхното получаване.

Комисията по досиетата установи принадлежност и за 21 души от президентската администрация от 1990 година насам.

От тях петима в момента са посланици.

Месец преди падането на комунистическия режим българският президент Георги Първанов е бил вербуван за сътрудник на Държавна сигурност, отбелязва в материал агенция Ройтерс.

Новината, за която дори и да бъдат представени доказателства, едва ли ще бъде повече от леко притеснение за Първанов, който беше преизбран през октомври, посочва Ройтерс.

Комисията няма правомощия да наказва онези, които са прикрили сътрудничеството си в комунистическия репресивен апарат, а българите приемат за даденост, че повечето членове на политическия елит може и да са били сътрудници в някакъв момент, допълва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.