Хари Потър отново чупи рекорди

Последната седма книга от поредицата за Хари Потър постави постави нови рекорди по продажби за първите 24 часа от представянето си
23 юли 2007 11:03,
8
Хари Потър отново чупи рекорди
Във Великобритания книжарниците и веригите супермаркети останаха отворени през цялата нощ. Снимка: БГНЕС

Последната седма книга от поредицата за Хари Потър постави нови рекорди по продажби за първите 24 часа от представянето си, съобщи АФП.

"Harry Potter And The Deathly Hallows" (книгата ще излезе в България на 13 декември, а българското й заглавие все още не е ясно, според сайта на издателя Егмонт България), беше пусната за продажба в полунощ в петък в повечето страни.

Във Великобритания книжарниците и веригите супермаркети останаха отворени през цялата нощ, за да посрещнат рекордното търсене.

Около 8,3 млн. копия от книгата са продадени в първите 24 часа от щатския й издател Borders. Само в събота Borders са продали 1,2 млн. копия спрямо 850 хил. през първия ден на продажби на шестата книга от поредицата.

Британският вестник Independent on Sunday прогнозира, че около 20 млн. копия са продадени в света през първия ден.

Британският издател Bloomsbury очаква 3 млн. продадени броя за първите 24 часа в страната, а онлайн магазинът Amazon е регистрирал над 2 млн. предварителни продажби в световен мащаб.

Богатството на авторката Дж. К. Роулинг, която е написала първата книга от поредицата като самотна майка, получаваща държавни помощи, към момента се оценява на 725 млн. евро.

От първите шест книги в света са продадени 325 млн. копия.

Потър-манията предизвика ценова война в британските книжарници. Веригата супермаркети Asda например продава книгата за 5 паунда (7,40 евро) при препоръчителна цена за продажби на дребно от 17,99 паунда. В България Егмонт ще продава последния том от сагата за 29,90 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
nikol преди 16 години
men oba4e me kefi i 4astta ot ne4istokruvniq prinzz det si4ki se natiskata :D :D :D :D :D
6
0
 
0
 
! Отговори
pavel преди 16 години
ала ей вие да несте................
5
0
 
0
 
! Отговори
far_away преди 16 години
az dokolkoto znam cqlata istoriq e napisana otdavna ;) tinkerbell az popadnah na falshiva kniga ima pone 3- 4 iz nternet
4
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 16 години
Ми аз съм голям фен на Хари Потър. А и книгите са си много по хубави от филмите. А пък и са интересни. Вярно за 30 лева не бих ги дал, но си е хубаво да ги имам като колекция. А относно последната книга, тя щте е най интересна!!!. Нямам търпение да я изчета!!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
menyanthe преди 16 години
Не разбирам защо е тази мания по книгата Хари Потър. Има толкова други книги, които също си заслужават четенето и биха били не по-малко интересни на аудиторията на книгата на Хари Потър.Давам за пример книгата на Михаил Енде - Приказка без край.Който я е чел - знае за какво говоря.А съм убедена и че има още много други книги, които не само, че по нищо не отстъпват на Хари Потър, но дори са по-добри. Единственият им проблем, предполагам, е че нямат такава рекламна кампания.
2
0
 
0
 
! Отговори
Tinkerbell преди 16 години
Мда, няма да дам 40 лева за последната книга. Май е писана без редактор, както повечето книги на известни писатели. В първите две страници всяка втора дума е прилагателно- това е знак за небрежност понякога. Определено ще има съспенс, ама нали авторката трябва да тика историята напред, е малко забързана. Да не говорим как се шокорах, като прочетох нещо от рода, че братът на Дъмбълдор правел нещо с някакви кози...абе да не би да съм попаднала на фалшив файл?
1
0
 
0
 
! Отговори
Mac преди 16 години
Ne haresvam Harry Potter, no vinagi ujasno sum se vpechatliaval ot avtorkata:) - ot socialno pomoshti do 725mln.E - na tova mu vikam progres:)