Отиде си и Микеланджело Антониони

След като вчера светът загуби една от легендите на киното на 20 век – Ингмар Бергман, тази нощ на 94 годишна възраст в дома си е починал още един от най-големите режисьори – Микеланджело Антониони.
31 юли 2007 13:37,
Отиде си и Микеланджело Антониони
Снимка: IMDB

След като вчера светът загуби една от легендите на киното на 20 век – Ингмар Бергман, тази нощ на 94-годишна възраст в дома си е починал още един от най-големите режисьори – Микеланджело Антониони.

Съпругата на режисьора е съобщила, че той си е отишъл тихо и спокойно, в съня си.

Антониони е роден през 1912 година в малкото италианско градче Ферара. По образование е икономист, но още докато учи в Болонския университет започва да пише кино-рецензии за местния вестник.

По-късно заминава за Рим и започва да учи кино режисура. Бил е асистент-режисьор на Роберто Роселини и Енрико Фулчиньони.

Първия си филм - “Хроника за една любов” - заснема през 1950 г. Филмът, който го прави известен обаче, е "Приключението". Освиркан от публиката в Кан, където за първи път е представен, той е спечелил критиката и се е наложил като класически кино-шедьовър.

Филмите на Антониони се отличават със съвършеното операторско майсторство, което той изисква от всички, с които работи. В тях не е важно какво се случва, а какво е вътрешното състояние на персонажите, органичността на отношенията, истината, която се чете във всеки кадър в неговите филми.

Шедьоври в това отношение са знаменитата "Трилогия за отчуждението", "Ерос" и "Фотоувеличение".

Антониони има две номинации за Оскар, няколко Златни Палми от Кан, много други награди. През 1995 година е награден с Оскар за цялостно творчество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание