Трактори рият из Ботаническата градина в Балчик, но било спокойно

Два трактора изкореняват палми в градината, но само за да ги преместят
27 авг 2007 08:37,
57
Трактори рият из Ботаническата градина в Балчик, но било спокойно
Дворецът и Ботаническата градина в Балчик. Снимка: Булфото

Два трактора са в Ботаническата градина в Балчик и изкореняват палмите и редките растения, собственост на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, съобщи директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев.

Пред Дарик радио той добави, че в Двореца на румънската кралица има засилено полицейско присъствие.

Застрашена е и кактусовата колекция – втора по големина в Европа, с над 350 ценни вида, алармира д-р Косев.

30 души ще останат без работа, пропадат договори с туроператори.

"Няма напрежение между служителите на архитектурен комплекс „Двореца” и тези на Ботаническата градина в Балчик", заяви пред Дарик радио директорът на комплекса Тошко Гяуров.

"В никакъв случай не може да се говори за изкореняване на палмови дървета и кактуси, а за преместване на редките растения в стопанския двор на Ботаническата градина, каквато е практиката всяка година", допълни още Гяуров, опровергавайки първоначалната информация, че трактори изкореняват редки видове.

Няма засилено полицейско присъствие в Двореца, категорични бяха от Областната дирекция на полицията в Добрич. Представители на охранителните фирми са единствените униформени, които се намират в момента там.

Всичко това се случва, след като правителството предостави на Министерството на културата 183 декара от културно-историческия парк.

За Ботаническата градина към Софийския университет остават около 11 декара с разсадник и стопански двор.

Теренът не включва лятната кактусова градина.

Уникалните кактуси ще бъдат прибрани в оранжерията и посетителите няма да имат достъп до тях.

От архитектурно-парковия комплекс, който е под шапката на Министерството на културата пък твърдят, че от пет години насам ботаниците неправомерно събират такси на входа на Двореца, а това влияе зле върху имиджа на комплекса.

Днес министърът на културата Стефан Данаилов ще даде пресконференция по повод решението на Министерския съвет за Двореца - Балчик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Градинар преди 16 години
До:професор Боян БиолчевРектор наСофийски Университет Св. Климент Охридски Здравейте.Пише Ви възпитаник на Факултета по биология към Софийския Университет.Искам да споделя с Вас моята потресеност от действията на Ваш служител.Така наричаният, д-р Косев, директор на университетските ботанически градини, изживявайки се не на директор, а на Диктатор - причинил следните щети на университета:- от както е на длъжността директор, броят на напуснали по взаимно съгласие, уволнени или с прекратени трудови договори е повече от 50 за няма и 2 години. Това може да се провери в личен състав.- Студентите по ботаника във факултета по биология посещават ботаническата градина на околовръсното, а не тяхната си... нашата. Тази която носи названието университетска. С две думи ботаниците не ходят в ботаническата градина.- Градината във Варна вместо да расте на растително разнообразие, тя се превръща в конюшна. Просто му се искало на диктатора да има кон.- Градината в Балчик....кой прави постоянно скандали? Кой иска да има постоянна суматоха? Кой има полза от това? Да наистина има полза.- Ботаническата градина в София. За нея...След като се приключи с каквато и да е научна, изследователска дейност, тя се превърна в терен за купони, партита, сватби. Магазин за цветя ще Ви посрещне още на входа. Сега вече е и Фирма...университетска фирма за озеленяване.Та след една десета от изброените щети (знаете откъде може да вземете още) бих искал да направя следните изводи.Два апартамента в София, кола не каква да е, а Волво, цветарски магазин на ул. Раковски и още 2 в Русе, оранжерия в Княжево и още доста неща. Как се купуват с една заплата? Дори тя да се равнява на професорска.Защо ли има постоянно някакви ремонти в Градините? Кой краде в суматохата? Колко лева е отчел в счетоводството от магазините за цветя на входовете на Градините? Видяхте ли кабинета на директора на градините? Видяхте ли кожения салон вътре? След като си направи предаване Цветен магазин по БНТ на гърба на Университета, си отвори фирма университетски озеленители.Та това ли е работата на университета? Какво направи той за науката през тези 6 години? Къде е научният му екип? Къде е какъвто и да е екип? Ако това е реномето на моя университет, то аз не се гордея с него.Считам написаното дотук е достатачно, за да вземете адекватни решения по въпроса с директора на УБГ. Когато едно растение има ***, то се пръска с инсектициди. Когато една Университетска Ботаническа Градина има ***....Вие знаете какво да правите.*Това писмо ще бъде пратено на възможно най-много хора, запознати с обстановката.
55
0
 
1
 
! Отговори
Варненец преди 16 години
Гнусна лъжа! Ходих до градината, никакви полицаи нямаше, а двама-трима ботаници се мотаеха. Като разбраха, че вече идват да ги снимат, се активизираха. По-късно си извозваха растенията обратно. Всичко е такъв цирк! Косев, Биолчев и компания са 300 пъти по-големи актьори от Ламбо! Чакам сега и БАН да почне да реве, да ви таковам в предизборната кампания!
54
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 16 години
Е щом казваш така "sas" нищо че имам 2 висши образования у нас и в чужбина, никога не съм стъпвал на село и произхождам от аристократично семейство.... Щом казваш съм селянин... нито слушам чалга, жуля ракия, цовам като каруцар, карам бясно, сбивам се наляво надясно, не хвърлям *** по улиците, не съм нарушавал нито един закон.....наистина това ме прави селянин! Е аз съм най-големия селянин.... защото бях идеалист и вярвах че има потенциял в хората в България....пф има.. Вие иначе сте много добри в храненето на българите в чужбина: селяни били, миели сме чинии, слугували сме на другите.... Ама вие сте зависливи *** до мозъка на костите си. Такива като тебе съм ги уреждал на работа в чужбина и после не искат да погледнат тази *** наречена България.....
53
0
 
1
 
! Отговори
sas преди 16 години
Емо,човек може да избяга от селото,но селото от човека-не.Та и в Швейцария ще си останеш същия селянин.:))))))))))))
52
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 16 години
Колко си жалък! Поредното завистливо тъпо ***! Аз и да миех чинии тук пак щях да взимам минимум 4000 лева. Само че аз съм швейцарски гражданин роден в България. Имам си висше образование и много добра работа. Бях млад и наивен и националист, но..... вече съм нормален човек. Жал ми е за приятелите ми къде са там и са заобиколени от мизерия и *** като вас! Как преценяваш всичко от рас само? Пази Боже, сляпо да прогледа...
51
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Отнася се за Пипо или #43.
50
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
НЕ СИ ЗАМИНАЛ, ЗАЩОТО НЕ СИ УСПЯЛ. СЛУГУВАШ НА НЯКОЙ В БГ ЧА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ.
49
0
 
1
 
! Отговори
другите преди 16 години
комунистите са интернационалисти,те мразят родината си.
48
0
 
1
 
! Отговори
Мариана преди 16 години
Как ще унищожим нещо ,което е създавано с години.Само в България може да стане.Какво значеше този вход от 10лв. Къде отиваваха тези пари като нищо не беше направено в ботаническата градина.Ходила съм като малка и съм почивала в двореца.Тогава с него разполагаше Людмила Живкова.Затова сега кумунистите си го върнаха.Защо на части,не могат да разделят чуждия дворец
47
0
 
1
 
! Отговори
goldy преди 16 години
normalno e da sybirat taxi na vhoda i se symnqvam turistite da imat mnogo protiv, taka e navsqkade po sveta, i sled kato dyrjavata ne iska da gi izdyrja prez biudjeta, te trqbva da namerqt sredstva ot drugade, i ot koi drug - estestveno ot zainteresovanite da pogledat krasotite - turistite. ne vijdam problem - giotov sym da platq i 10lv ako znam 4e 6te otidat za otglejdaneto na redki vidove i dori na ne tolkova redki, i 4e 6te ima exkurzovod, koito da obqsnqva koe kakvo e.Dokarahte zoologi4eskata do prosiq sega i botani4eskata li iskate?da po4nem da osinovqvamekaktusi 6toto ministerstvoto ne go e grija, a i SU qvno sy6to.Danailov e typanar i guzolizec, kulturen deec mi bil. premestvali dryv4eta ne gi izkorenqvali, da be az pyk se kazvam malkiq princ i jiveq na lunata...kogo lujat?
46
0
 
1
 
! Отговори
goldy преди 16 години
horata koito sko4iha za irakli, i za strandja, trqbva dase syberem otnovo i da sprem bezumiqta, i vie student4eta po botanika - kvo dremete!sprete bagerite!!!
45
0
 
1
 
! Отговори
pipo преди 16 години
Добре де 43 , ти като си скачал,мръзнел,викал и пр. през 1997 година , що чиниш /правиш/ в Швейцария , а ? И там ли скачаш или седиш в некоя миризлива кухня и миеш чинийте ? Такива като теб дето се биха в гърдите и после забегнаха , много сте ! Стойте си там и слугувайте !
44
0
 
1
 
! Отговори
Пацо преди 16 години
Дано правителствените намерения са благородни,ащото няма начин да не може да съжителстват Двореца и Ботаническата градина. Четохме, че преместването ще струва 400 х.лв. и вероятно всички знаем, че ще ги платим ние гражданите. Също знаем колко полезни неща могат да се свършат с тези пари.
43
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 16 години
Щом казваш така си ми ясен. Аз знаеш ли къде бях зимата на 1997 и знаеш ли къде съм сега? Стоях и мръзнех по митинги и бях готов да убивам заради свободата и мизерията, която беше тогава. Беше такъв *** студ, пикльо. Аз сега искаш от Швейцария да се вдигна заради тебе ли бе ***??? Обзалагам се, че или 97 си бил малък или си бил зяпач. А аз какво мога да направя...хм дай си адреса и като минавам през България да дойда да направя това с главата ти, което направихме през 97 година.....
42
0
 
1
 
! Отговори
Veselina Ivanova преди 16 години
Niamam dumi!!!!!! Kak moje da se unichtoji takava gradina, takava krasota.Imam chuvstvoto, che vsuchko se pravi ot sofiiantzite, narochno.Ako mogat, te shte prenesat i moreto! Triabva da se napravi neshto.... Tova e absurd! Zashto iskat da razvaliat vsichko v tazi darjava.
41
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Много жалко, че ще съсипят и това хубаво място в България. Много ми е интересно като развалят градините кой ли изобщо ще иде на това иначе смотано място Балчик, където дори и читав плаж няма, а само камънаци.Поредната безумна тъпотия, една от цяла серия безумни тъпотии, които се случват най-редовно в нашата мила татковина.
40
0
 
1
 
! Отговори
didki преди 16 години
Само така! Браво, трябва спешно да се унищожи всичко и да се затрие тази *** глупава българска семка недорасла. такъв *** народ не заслужава земни красоти!
39
0
 
1
 
! Отговори
бай миле преди 16 години
то и полицаи имаше в красна поляна според дарикрадио ама какво направиха те НИЩО така че с тези трактори положението е същото може би
38
0
 
1
 
! Отговори
rafi преди 16 години
извинявай, направих няколко правописни грешки от вълнение ;)
37
0
 
1
 
! Отговори
rafi преди 16 години
Не мога да разбера тази страна и хората в неия.Това са някакви уникални глупости.Бате Стефан Данаилов какви работи прави защо развалят нещо създадено с толкова труд по този грозен начин. Тия хора в правителството и те с какъв акъл ги дават тия нареждания. Ама нали България е единствената страна в която перистройката успя. Наште червени братя създадоха някакъв див капитализъм който, за да построи един два хотела и за измъкне парички е готов на всичко. Искам ЕДИН ЧОВЕК С БЕЗКРАЙНА ВЛАСТ И ЧИСТ МОРАЛ да застане на чело на тази държава и да размаже всички корумпирани *** и изрудясал политически "елит".Трябва ли за всичко което е видимо нередно да скача народа и да хвърля павета по този парламент. Айде усещайте се малко господа министери кое е редно кое не. Щото все пак министър означава слуга на народа!...А иначе България е толкова красива страна, в която може да се развиват всякакви индустрии и да стане истински икономически двигател на балканите. Хората в пустиня правят чудеса ние тука сме в рая и си унищожаваме страната защото големите играчи с много парички са омотали властта до такава степен, че си ги уволняват и назначават както си искат.Обичам България, но мисля да я напускам скоро и да идвам само за почивки. И без това властта ще изравни всичко, за да построи големият бизнес своите хотели. :)