Вальо Топлото очи в очи с Темида

Тръгва първото дело за валутни престъпления срещу бившия шеф на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров
28 авг 2007 08:58,
10
Вальо Топлото очи в очи с Темида
В Софийския районен съд започва първото дело срещу Валентин Димитров. Снимка: Булфото
Софийският районен съд гледа първото дело срещу бившия директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров.

Делото е за валутни престъпления.

Защитата на Димитров поиска делото срещу него да бъде прекратено и върнато на прокуратурата за отсраняване на съществени отклонения в обвинителния акт.

Според адвокат Лъчезар Таков нарушенията накърняват правото на защита на Вальо Топлото.

Адвокатите поискаха отвод и на прокурора Божидар Джамбазов заради медийни изяви.

Според тях Джамбазов спазва съдебното поведение, но възразяват срещу поведението му извън съда и публичните му изяви "във всички медии", в които изразявал предварително становище за виновността на Валентин Димитров.

Съдията по делото Станчо Димов отхвърли това искане на адвокатите с аргумента, че прокурорът е овластен от закона за разследване на случая и той не може да бъде отстранен, защото не е нарушил процесуалните правила.

На 6 юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Димитров.

Той е обвинен за това, че от 2000 г. до задържането му на 4 юли 2006 не е декларирал пред Българската народна банка преводи на валута по свои сметки в Австрия.

Сумата, за която прокуратурата обвинява Вальо Топлото е около 4 милиона евро.

В обвинителния акт се твърди, че за периода от 20.10.1999 г. до 25. 06. 2003 г., на територията на Австрия (град Куфщайн), в условията на престъпление, Димитров е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство.

Димитров е обвинен и в това, че за времето от 25. 11. 2003 г. до 01. 07. 2006 г., отново e нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма „Про Марк“ ЕООД, не е декларирал множество сделки, чиято обща стойност е близо 37 млн. лева.

Предметът и на двете престъпления е в особено големи размери.

Очаква се по делото да бъде разпитан банков служител, обслужвал Валентин Димитров в австрийската банка, където разследващите намериха близо 4 млн. евро.

Прокуратурата го е призовала, за да потвърди пред съда, че е обслужвал сметките на Димитров.

Като резервни дати за делото в съда са посочени 3 октомври и 7 ноември.

Според последните промени в НПК, австриецът може да бъде разпитан и по видеоконферентна връзка.

Освен обвинението за валутни престъпления, срещу Валентин Димитров има повдигнати обвинения за пране на пари и за длъжностно присвояване от "Топлофикация", но по тези обвинения все още няма внесени обвинителни актове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Temid4o преди 16 години
Как ще е невинен бре???? Неговата вяра!
8
2
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Вальо е невинеееен! Колко е несправедлив живота...
7
2
 
0
 
! Отговори
Honest John преди 16 години
ot djasnata miu strana e redno da e i partiinijat mu drugar Ovcharov....
6
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Хе,хе,тя е със завързани очи,или е сляпа! Намерили подходящо заглавие,няма що! Ами те журналистите кога ли са виждали Темида? Кой ще ги допусне?
5
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
a za Rumen Ovcharov spria da se govori.komunistite go pokriha i se praviat na ludi.ebati darjavata s prodajni istitucii kadeto sme.
4
2
 
0
 
! Отговори
Ваоля преди 16 години
Дали ще го осъдят най накрая.Дано доживеем да видим един осъден престъпник.А нашите пари вече кой знае къде са? Няма държава ,няма правосъдие,затова младите изчезват.
3
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Е,не! Няма да се откажем от изтърканите номера и това е! БРАВООО,откога чакахме да се заговори пак за него! Е,доживяхме,сега ще гледаме и цирка! Добре че идат избори! Започва да се сипе звезден прах!
2
2
 
0
 
! Отговори
як преди 16 години
Да си стои Топлото на топличко. зима иде ,а абонатите са си платили за топличкото на Вальо и до като е жив.Евалла на Софиянци! Стоплиха поне една бабка Цеци и синчето и Вальо.!
1
2
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ха, тоя театър още ли продължава. Може би това ще е предизборното действие за заблуда на избирателя, че има държава България...Но колко ли ще се вържат на комунистическите номера? Парите на софиянци отдавна са прибрани на топло в партийните каси...