Отварят Суходол и толкоз!

Кабинетът "Станишев" реши да отвори сметището в Суходол, явно не помни бунтовете на жителите на града и полицията, която разби кордоните на протестиращите през юли 2005-та
15 ное 2007 14:13,
53
Отварят Суходол и толкоз!
През юли 2005-та полицията разби кордона на протестиращите в Суходол, за да отвори път на камионите със софийдския боклук. Снимка: Булфото
По предложение на общината, правителството реши да отвори сметището в Суходол, стана ясно  след заседанието на Министерския съвет.

До това решение се стигна, след като дни наред от Столичната община ни уверяваха как имало пет алтернативни варианта за изход от кризата със столичния боклук. Така и не ги разбрахме обаче.

Изходът май беше предизвестен, след ултимативното искане на още пари от общината под тепетата/ Пловдив/, за да пусне още малко софийски боклук на сметището в Цалапица, и след категоричния отказ на жителите на Горни Богров да допуснат боклукчийските камиони до селото.

А иначе ни уверяваха, че имало пари, даже европейците били готови да съфинансират строежа на завод за боклука, ама той щял да бъде готов някъде към...

Сега чакаме да видим какво ще се случи, спомняме си първите протести в Суходол, а те започнаха през далечната вече 2001 г.

Тогава жители на Суходол, Мало Бучино и Банкя блокираха пътя към депото. Камиони, пълни с боклук, с дни чакаха да разтоварят вонята.

За да ги омилостиви, през 2002 г. Столичният общински съвет реши да „облагороди“ Суходол като компенсация за неудобството от близостта на сметището.

В Суходол го чакаха /облагородяването/ до септември, когато с жива верига блокираха подстъпите към градското сметище.

След дълги преговори кметът Софиянски отваря сметището отново.

Студената зима на 2005-та води нови протести и блокади. Суходолчани, недоволни, че столичани решили още една година да изхвърлят боклука си на сметището, пък им били обещали да го затворят.

Е, то обещанието не е като даването.

Месеци наред София е зарита в боклуци. След няколко безуспешни опита за споразумение, общинарите решават сметището да бъде закрито във възможно най-кратък срок.

През юли срокът идва, но тогава сме в кампания - изборна, за парламент, а кметът /Ст. Софиянски/ е кандидат за депутат.

Камионите стоят пред Суходол, лятото е горещо, кофите са зарити с отпадъци.

Започва дезинфекция на контейнерите за отпадъци, София е пред епидемия.

В ранните часове на 8.07.2005 г. полицаи и жандармеристи пробиват със сила блокадата на жителите на Суходол и отварят пътя на камионите.

Всички подстъпи към квартала са блокирани от полицейски патрули.

През септември 2005-та Столичната община все пак спазва обещанието си и затваря сметището.

А сега накъде? През октомври правителството предлага на общините Пловдив и Карлово да финансира техни проекти за около 57 млн. лв. срещу това да приемат на своя територия част от балирания боклук на столицата.

Камионите с бали тръгват в южна посока, но както се оказа - за кратко. Сега отново ще потеглят към Суходол.

Пак май се задават протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
pe6o преди 15 години
vseki grad da zavod za otpadaci a fakulteto da go *** i vs seliani
51
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не е случайно, че след изборите излезе тая "блага вест" за Суходол. Голяма е баницата на софийския *** и не знам друг бизнес, от който да се купува Бугати и Астон Мартин. От както Милор Михайлов си отиде за добро, едно абсолютно бездействие цари в столичната екология. Разделното събиране бе обявено за "неефективно", но има ли някой желание то да стане ефективно? Място за *** нямало, а има ли интерес някой да се намери? Навсякъде в Европа има финансови стимули за разделянето на ***, но както се сещате това директно бърка в джоба на концесионера, който ще извозва по-малко ***. Когато се таксува проред това, което хвърляш, не само ще гледаш какво къде хвърляш, а и какво къде плащаш. А от това управляващите, и сегашни, и предишни нямат интерес. Докато гражданите плащат прескъпото балиране и безумни транспортни разходи, общината, видите ли, правила проучвания за ***. След много "експертни" проучвания на умните глави положението си е по старо му. Само и някои консултанти захлебиха от нашите стотинки. Отварянето на Суходол е ясен показател за незнание, неможене и неискане проблемите с отпадъка да се рашат устойчиво и професионално. Виновни сме си всички ние, защото луд е не който яде баницата, а народа слуша мелодии на тънката струна, колко бил сложен проблема и колко години били необходими да се реши. До следващите избори, когато друг ще седне на софрата и пак ще ни прави на маймуни. Всички на барикадите!
50
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ами бат ви бойко супермена ще дойде, ще изяде *** и край - няма да има повече *** - само не зная как стои върпоса със себеизяждането при *** - доколко е възможно имам предвид
49
1
 
0
 
! Отговори
Lily преди 16 години
28. - 15.11 18:15 - минерална водаОт: bu6menпредполагам,че от време на време пиете мин.вода от банкя,а тази вода в банкя,преди да стигне до там преминава под сметището всуходол,многократно доказано,не знам дали изобщо ви идва наум,какво ще стане ако инфилтрата от сметището се смеси с тазивода...ако това беше една нормална държава,там никога не би имало сметище,тъй като терена е защитена зона.
48
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
в Карамел...
47
1
 
0
 
! Отговори
Пантелей преди 16 години
Знае ли някой по каква работа Бойко е в чужбина???
46
1
 
0
 
! Отговори
bu6men преди 16 години
сметището е затворено с решение на върховен административен съд на република българия,тъй като не отговаря на законовите и административни разпоредби,включително глава екология с европейския съюз,доказано е неколкократно с експертизи,че там не само,че няма свободен обем,а е надхвърлен предварително проектния с около 500000 тона!!! едва ли някой от вас знае,че втория етап е построен върху съществуващ и действащ извор и река,и че трета клетка в момента е едно тресавище?...ако някой си позволи да го отвори отново,ще плащаме всичкияки глоби от евросъюза,но не този който го е отворил,надявам се някой ден някой да влезне в затвора за това безобразно решение
45
1
 
0
 
! Отговори
Lily преди 16 години
Уважаеми аноним, който има доблест и смелост нарича нещата с истинските им имена. Който няма, е оставя да бъде воден от"- усмихнатият крадец - " и доведен до там, до където се остави да го заведат. А ти явно си доволен и тръпнеш в очакване на супер изненадите, които ти готви *** с главно Б.
44
1
 
0
 
! Отговори
аноним преди 16 години
Е, ако бяхме гласували за твоя приятел Мартинчо, да не би той да пратеше *** в космоса. Нали другия ваш приятел, а впоследствие враг - усмихнатият крадец - ни доведе дотук. Ти, оланко, какво ще предложиш - да си го консервираме ли този ***? Нали и ти имаш участие в създаването му? Ако идеш от друга планета и теглиш само негативите на този *** ще ти слушаме оплакванията, иначе трай!
43
1
 
0
 
! Отговори
Lily преди 16 години
нищо ново, на това Дарвин му викал естествен подбор. Оцелявал не будния, не интелигентния, а приспособимия. Е, г-жата явно е запозната с тази теория и действа по план. Де...а и мимикриите мизерни и всички ***, дето си дадоха гласа за *** с главано Б-Бойко Бориов
42
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Гледах обсъждането на проблема с ***.Бях изненадан, че една от участничките - Лорита Радева от сдружение "Граждани за зелена София"- която преди беше начело с протестите в Суходол, сега защищаваше тезата за складиране на *** в Суходол. Зачудих се на тази промяна в нейната позиция и в един момент написаха за нея - ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ОТ ГЕРБ.Е те това е позиция...
41
1
 
0
 
! Отговори
Lily преди 16 години
сутринта по една от телевизиите се е водила дискусия за изгарянето на *** на София. Един от участниците казва следното: ПО някакъва таен план, обслужващ ест.чужди интереси, България трябва да остана с население до 3 млн.. Изгарянето на *** е вид биологично оръжие, прикрито и оценявано катос впечатляващо суперлативен "успех".
40
1
 
0
 
! Отговори
te4ko преди 16 години
гответе топчето и лъжете че ще гръмне ха- ха -ха
39
1
 
0
 
! Отговори
lp преди 16 години
сигурен съм че си гласувал за комунистите !!!!
38
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Чудя се какво ли правят истинските столици с многократно повече милиони жители по света с *** си???!!! Като сте запищяли тук всички,та чак в космоса се чува! А дали се вижда кога ходите на избори какво правите - чоплите си носовете и си бъркате в ушите! НЯМА ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ - щом тиквите ви седят още на балконите,дори и в София,няма смисъл да се делите! В България не само не е имало аристократи,замъци и графове!! В 21 век така наречеата й столица НЯМА КЪДЕ ДА СИ ИЗГОРИ БОКЛУКААА! Погледнете се колко жалки изглеждате не от Вселената,а само докато сте в самолета - прашинки! Малък проблем не се решава от голям бабаит, а от мъдър човек!
37
1
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 16 години
A we hora tolkova vreme e tova smetishte tam.To se useshta ne samo v suhodol a i v ov4a kupel , lulin.Razberete NE MU E TAM MIASTOTO :(
36
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 16 години
ами щом трябва - ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩЕ ГО ОТВОРЯТ... това е положението - след 2 години като има завод зза отпадъци - няма грижи !
35
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
номер 33 - не чети и не пиши по тази тема , защото тя касае хората които живеят в София, вкл. и мен Без да те обиждам те съветвам - не се интересувай и не давай заключения за място и хора от които ти си доста далече
34
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Яд ме е , че на отминалите наскоро избори това тъпо население гласува за една партия която бе отъждествена с един нейн представител наглата мутра борисов- съдружника на румен пашата !!! Защо гласувахте за този гангстер да ви бъде кмет бе ??Според мен тук в София няма селяни и граждани , а има ТЪПОГЛАВЦИ !!p.s. роден съм и живея вече тридесет и ... години в този град и не съм гласувал за гангстера борисов !!
33
1
 
0
 
! Отговори
! преди 16 години
"само в софия има граждани" хахахахахаха , още ли не разбрахте ,че по големи *** от "софиянци" няма пххахах оръфляциДО КОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОЯ БОКЛУЧАРНИК !?