Три за щастие

Трети гост на София Филм Фест е легендарният френски сценарист Жан-Клод Кариер. Той ще получи Наградата на София, ще присъства на две премиери и ще има мастерклас със студенти и почитатели...
1 фев 2008 11:49,
Три за щастие
Снимка: София филм фест

Гледа като разбрахме, че София филм фест ще дойдат Никита Михалков и Фатих Аким, тези дни стана ясно, че третият скъп гост на фестивала ще е френският режисьор Жан-Клод Кариер. Той ще бъде удостоен с Наградата на София на Столичната община за своя принос към световното киноизкуство. 

Легендарният драматург ще присъства на  гала  прожекциите на филмите “Призраците на Гоя” на Милош Форман и „Улжан” на Фолкер Шльондорф, на които е сценарист. В биографията му има и ще много филми, забележителни адаптации на литературни произведения* и общи проекти с  едни от най-големите имена в световното кино.

Жан-Клод Кариер ще участва  в програмата „София Мийтингс”, където ще представи новия проект „Досието Петров”, създаден съвместно с българския режисьор, живеещ във Франция, Георги Балабанов.

Кариер е роден през септември 1931 г. Започва като писател в края на 50-те години и  скоро става един от най-високо ценените драматурзи в киното. 

Щастливата случайност, съдбата и талантът му да подчинява думите, превръщат родения в затънтено френско селце Кариер в дългогодишен сценарист на Бунюел. Жан-Клод е човекът, създал сценариите за филмовите шедьоври "Дневникът на една камериерка", "Този неясен обект на желанието" и "Дневна красавица".

По сценарии на Кариер са заснети близо 130 филма, тв филми и сериали. Работил е и със знаменити режисьори като Жак Тати, Луи Мал, Пиер Етекс, Фолкер Шльондорф, Жан-Пол Рапно, Патрис Шеро, Жан-Люк Годар, Карлос Саура, Анджей Вайда.

От почти 30 години е приятел, съмишленик и дясна ръка на театралния режисьор Питър Брук.

С Милош Форман са връстници и по волята на съдбата Кариер споделя едни от най-драматичните мигове в живота на чешкия режисьор - нахлуването на руските войски в родната му Прага.

Сега – доста години по-късно у нас на фестивала ще се състои дългоочакваната премиера на общата им работа – филмът “Призраците на Гоя”.

Жан-Клод Кариер е написал 11 книги, участвал е като актьор в десетина роли. Сред трофеите на Кариер е “Оскар” за сценарий, споделен с Пиер Етекс (“Щастлива годишнина”, 1962). За сценария  на “Дневна красавица” (1967)

Кариер получава  “Златен лъв” от Венеция, за “Непоносимата лекота на битието” (1988) има номинация за “Оскар” за сценарий и награда на Британската филмова академия за адаптацията на романа на Милан Кундера, за “Тенекиеният барабан” (1979) е удостоен със  “Златна палма” от  фестивала в Кан.

Списъкът на номинациите и наградите на Кариер сам по себе си напомня история на киното.

През 2003 г. издателство "Колибри" публикува на български език неговата книга "Невидимият филм".
Програмата на Жан-Клод Кариер предвижда и мастерклас със студенти, професионалисти и почитатели в Кино “Люмиер”.

„Добър сценарий е този, от който се ражда добър филм. Когато съществува филмът, сценарият вече го няма. Той без съмнение е онова, което в един завършен филм най-малко се вижда” са думи на един от най-великите киносценаристи – Жан-Клод Кариер.

-------------------------------------------------------------------------------------

*По негови сценарии са заснети екранизации по Октав Мирбо,Гюнтер Грас, Жан Жьоне, Антон Павлович Чехов, Балзак, Исмаил Кадаре, Марсел Пруст, Достоевски, Милан Кундера, Флобер, Мишел Турние и братя Стругацки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание