Журито на “Пулицър” награди Боб Дилън

Рей Бредбъри също е бил сред отличниците
8 апр 2008 10:14, Петя Славова
2
Журито на “Пулицър” награди Боб Дилън
Снимка: theage.com.au

Отличиха Боб Дилън за голямото му влияние върху популярната музика и американската култура. Музикантът получи приз от журито, което определи носителите на престижната награда "Пулицър" за журналистика.

Истинското име на фаворита е Робърт Алън Цимерман. Още като дете се научава да свири на китара и хармоника. Първата му група се нарича The Golden Chords.

Учи изкуство в университет в Минеаполис. И още там, повлиян от поезията на Дилън Томас, започва да изпълнява фолк песни в кафенета под името Боб Дилън. Започва да слуша и блус, което оформя стила му и като музикант. Уважаван е и като един от най-добрите текстописци. Неговите албуми са достигнали продажби, надвишаващи 100 милиона копия за 50 години.

Списание "Ролинг Стоунс" го определя като втората (след Бийтълс) най-влиятелна фигура в историята на популярната музика. Time го нарежда сред първите 100 най-влиятелни личности на миналия век. Носител е и на "Грами“ за цялостен принос към музиката.

През последните две години отличието Пулицър е присъждано на американските джаз легенди - пианиста и композитор Телониъс Мънк/2006/ и саксофониста и композитор Джон Колтрейн /2007/. Музиката и творчеството на двамата оказват огромно влияние върху развитието на джаза — както традиционния, така и авангардния, и служат като вдъхновение за много други изпълнители, в това число Джими Хендрикс, Карлос Сантана, Дорс и Джери Гарсия.

Носител на това отличие в миналото е и писателят фантаст Рей Бредбъри - автор на романи като "451 градуса по Фаренхайт", "Марсиански хроники" и "Вино от глухарчета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
мазачо преди 16 години
Големият Боб Дилън!Времето не прощава на никой...