Животни и хора ще мълчат в протест срещу съседската намеса

Нов закон ни задължава да искаме разрешение от комшиите, ако сме решили да гледаме домашни любимци
28 сеп 2008 10:00,
123
Животни и хора ще мълчат в протест срещу съседската намеса
Трябва да искате разрешение от съседите, ако смятате да гледате куче вкъщи. Снимка: Булфото

За 12,00 часа пред Народния театър в София е насрочен мълчалив протест, организиран от „Град за отговорни хора” срещу текстове от Законопроекта за управление на етажната собственост, забраняващи отглеждането на домашни любимци в апартаменти.

Проявата е под наслов „Не на съседската намеса в личния живот”.

Според чл. 6, ал. 1 от Законопроекта за управление на етажната собственост „собствениците са длъжни да не отглеждат животни в своите самостоятелни обекти без съгласието на непосредствените си съседи, с изключение на такива, които се отглеждат в клетки или аквариуми”.

Общото събрание на входа ще приема решения за даване на съгласие за отглеждане на животни в етажната собственост.

От „Град за отговорни хора” са на мнение, че нормите за отглеждане на домашни любимци са достатъчно подробно разписани в Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност и ако бъде гласуван в този вид, Законопроектът за управление на етажната собственост ще доведе единствено до междусъседски конфликти.

Кампанията на „Град за отговорни хора” започна в началото на септември със събирането на подписка онлайн и на хартиен носител срещу изричното предварително разрешение от съседите за притежаване на домашен любимец.

Събирането на подписи ще продължи и по време на протеста в неделя. Законопроектът за управление на етажната собственост предстои да бъде гласуван от Народното събрание на второ четене тази есен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
сърдит папагал преди 15 години
Нито едно куче или коте няма да си отвори асансьора за да се изходи в него по малка или гомляма нужда.Това е привилегия само на двуноги създания!!!!!!!!!!!!!!!Страхотна романтика са напикани врати от първия до последния етаж.Да те е гнус да си отвориш вратата
121
0
 
1
 
! Отговори
не ми пречи преди 15 години
в нашия блок има съседи които си гледат кучета но не затях ми е думата защото те си чистят на животните има други животни които трябва да им бъде приложена евтаназия,като онзи *** алкохолик от 10 ет.който пикае в асансьора.очаквам някой ден и да се изсере .между впрочем някой беше я свършил и тази работ
120
0
 
1
 
! Отговори
сърдит папагал преди 15 години
Скъпи комшии когато направите забележка на бай *** от 8 ет. който си гледа кокошки на балкона тогава заповядайте у нас.Ще се разбера с папагала си вече няма да ви кряска само ще вика да ви е......майката!!!
119
0
 
1
 
! Отговори
el преди 15 години
То от хората в БГ по - големи кучета има ли? Та са се огледахте и в личното пространство на хората...ако искам и 5 кучета ще имам , а за съседите само бой му е майката.
118
0
 
1
 
! Отговори
me преди 15 години
колега, всеки трябва да има права, всеки трябва да се съобразява с всеки, ти така поставяш нещата сякаш хората с кучета са малцинство, ха, те са мнозинство. и не малцинството трябва да се съобраазява с мнозинството, връзката трябва да е взаимна докато има адекватна комуникация ;)
117
0
 
1
 
! Отговори
ТОНИ преди 15 години
Да но повечето хора тукне го разбират това.Те си мислят,че на нас ни харесвва това нещ, или че трябва да го турпим и сме безгласни.Ако не забелязваш повечето,начинът им на оправдение е като на хомосексуалистите на парада.Не искат да разберат,че не ние с тях трябва да се съобразяваме,а те с нас.А до 115 искам да го попитам:като комшията ти надува чалгата се обаждаш на ченгетата,а като на комшииката пумяриде се раздират от лай в 6.30 сутринта в коридора към кого да се обърна?
116
0
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 15 години
За мен е особенно специално изживяване, когато видя ситуация от рода - редови средностатистически тротоар от не особенно здрави но все пак преметени плочки. По него вървят хора, забързани, всеки след проблемите си. В средата на тротоара (а не до дървото, което е на 2 метра)една 4- килограмова, добре фризирана топка косми се е разкрачила и с изцъклени очи извършва това което природата, инстинкта и кокошите ПедиГри пал му повеляват. До него, с каишката в ръка, почти разплакана от умиление и с майчиско изражение стои добре облечена дама, коята аха-аха ще вдигне опашката на обичната си топка косми и ще и забърше ***. В такива моменти просто спирам, в мен започва истинска борба между цивилизования и учил 17 години човешки индивид, и косматата ***, която макар и еволюирала, не може да гледа как една друга топка косми се изхожда там където иначе би минал с уверена крачка. Раздвоявам се дали с 3 крачкова комбинация да изследвам каква парабола ще направи невинната сама по себе си гадина, или да "сецна" със същото разнежената му стопанка. Досега резултата е 3:0 в полза на кучехранителките, но и техния час ще удари... Благодаря за вниманието :-)
115
0
 
1
 
! Отговори
papi преди 15 години
Организаторите на протеста не случайно нарекоха инициативата Град за отговорни хора. Същите тези хора наскоро чистиха парка зад "Хилтън". Те събират "тортичките" на кучетата си, обучават ги да не пречат на другите и призовават и другите стопани на животни да правят същото.Идеята на този протест, за тези, които не са я разбрали е, че не е редно съседите да определят дали човек да гледа домашен любимец в дома си. Защото по същата схема утре някой гениален законотворец може да реши, че съседите трябва да ми разрешат да имам дете, да си купя нови мебели, да се отоплявам с газ и т.н.А собствениците на домашни любимци, които не са отговорни - цапат и "нарушават обществения ред", подлежат на санкции по други закони. Ама там държавите органи трябва да се хванат на работа...
114
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Правилно, че трябва да ме питат и да плащат двойно за чистакча, защото да гледаш домашен любимец е скъпичко. Няма аз да им плащам и дишам/настъпвам разни неща и да ме изкарват че мразя животните. Така ще останат само хората които действително могат и обичат животните. А тези които не могат да се върнат сред природата и да са близко до животните избора е техен аз няма да им преча.
113
0
 
1
 
! Отговори
me преди 15 години
1. Не ми е кеф да ме сабужда кучешки лаи в 6 сутринта, 11,12,1,2,3,4,5 през ноща. Обичам животните но всичко си има граници, някои каза че някъв съсед се напивал и пускал силно чалга, ами обаждаите се в раионното ако не знаете има такъв закон спрямо които могат да бъдат изгонени подобен тип съседи.2. не обичам да газя кучешки лаина, и преди да започнете борбата за кученцата си НАУЧЕТЕ се да си взимате една ракъвичка и една торбичка и да им събирате фекалиите, никои не ви е длъжен, недеите да задлъжнявате и вие на никои.3. преполагам че ако човека които се инициализира да си вземе домашен любимец и покаже на съседите че е достатъчно серизен че да носи одговорност която изисква жертви които изброих преди, съседа/ите няма да имат нищо на против дадената персона да си гледа животинче в апартамента, поне аз не бих имал.и моля ви се тоя протест е нищо друго освен нежеланието да се носи одговорност за животнотокоето гледаш, замислете се малко и ше разберете, а пък ако сте толкова живото защитници щяхте да застанете зад този закон защото така ще намалеят хората които си взимат животинче само докато то не се изходи някаде и от гняв , ярост го пребиват и на 4-5 път го изхвърлят.
112
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
имам 2 кучета 1 котка декар място и 3-етажна къща, нямам съседи имам и 2 апартамента ама ги давам под наем *** всички мизерници където се тъпчете в блокове и си слушате скандалите, пикането и срането:)
111
0
 
1
 
! Отговори
Val преди 15 години
109, права си. Точно това имах предвид в долния пост. Колко от плюещите срещу хората, отглеждащи животни, някога са имали шанса да се докоснат до това наистина да бъдат обичани - толкова безрезервно, колкото само едно животинче може. Независимо в какво настроение си, колко пари си изкарал, какъв ден си имал - щом си стойностен човек и си го обичаш като част от семейството, то ще ти се отблагодари многократно. Както никой човек не е способен.
110
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 107 ти ако знаеше какви глупости пишрш, щеше бързо-бързо да се самопределиш като най-*** парче, ама си толкова "умен", че даже не осъзнаваш какви безмислици си написал.
109
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Прав си 108! Само който никога не е гледал животно, може да говори такива глупости! Самата аз винаги съм имала животно вкъщи- рибки, канарче, куче... не знам как да опиша чувството което изпитвам когато вечер след тежък ден в офиса се прибера вкъщи и на вратата ме посреща една малка лаеща топчица готова да се търкаля от щастие само защото ме вижда! На това му се казва обич! При това истинска! колко от вас са готови да обичат така истински и чисто както може да ви обича едно кученце? Сега знам какво ще последва, кучебразците ще ме нападнат. Обаче, мен не ме е грижа, защото аз имам нещо което вие никога няма да имате и дори незнаете колко много сте пропуснали!
108
0
 
1
 
! Отговори
Val преди 15 години
До 61, който мсята, че за да гледаш домашен любимец, значи си селянин... И до другите, които смятат, че кучета гледат хората, които искат, но нямат деца... И до по-другите, които смятат, че хората гледат животни само за да си избият комплексите, да има над кого да се налагат..."Хора", вие не сте нормални. И си личи, че не само не сте гледали животни, но никога и не сте общували с животни. Точно така - ОБЩУВАЛИ. Една много любима моя мисъл като за край - Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните. Важи в пълен смисъл за такива като вас.
107
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
104 много тъпо парче си."ОчевАдно си от гадния тип хора, дети им е бобре, когат на другите им е зле.".На мен ми е много добре да ме будят в 6.30.105 а тук е нормално да се пишат смислени неща не безмислици.
106
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Интересно как да се дава съгласие/несъгласие преди да знаеш какво ще е животното? Май законът се прави с цел само да ни противопоставя.
105
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А бе номер 103, като срещна такъв кат теб и ужаааааас, зверски мисли жулене по хората.
104
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Че кой те пита, та да се съгласяваш. ОчевАдно си от гадния тип хора, дети им е бобре, когат на другите им е зле.
103
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Съседката ми има 2 пумяра.Всяка сутрин ,в 6.30,като тръгне да ги разхождаааааааа-ужаааааас,зверски лай и жулене на кучешки лапи.Е как да се съглася с такова нещо.