Кому е нужно? (видео*)

Федерация "Справедливост - България" иска възобновяване на делото за Възродителния процес
6 ное 2008 14:21,
249

Делото за Възродителния процес да бъде възстановено. За това настояват от Федерация "Справедливост-България".

В декларация на Сезгин Мюмюн, адресирана до депутатите и изпратена до медиите, се посочва, че опитът "да се покрие с давност, прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ".

Текстът на документа гласи:

1.Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и т.нар. Възродителен процес.

2.Обявяваме прогонването на 400 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.

3.Призоваваме българското правосъдие и главния прокурор на Република България да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес.

"Вижте, тази декларация е приготвена много отдавна, понеже сме гражданска организация и срещу нас има информационно затъмнение, не ни се дава възможност да говорим. Понеже и аз съм осъден и лежах в затворите, бях осъден заради Възродителния процес", каза Сезгин Мюмюн пред Dnes.bg.

Все пак нещо ви е провокирало точно сега да пишете тази декларация и да искате възобновяване на делото?

Това не е от сега, този проблем при нас е от 10-15 години. Ама не се дава гласност и изведнъж пак ние тръгнахме да говорим, пък някой други се опитват да манипулират обществото и да пускат декларации в парламента.

Кои са тези други - ДПС или  Бойко Борисов?

Няма да коментирам Бойко Борисов, защото това беше някаква политическа игра, на която ние от малцинствата няма да се поддадем. За нас е много по-важно да се знае истината, а да не се говорят някакви... защото  българският народ не е виновен за Възродителния процес. Просто едва ли не една политическа партия, която се казва ДПС, която също е участник в онези процеси, и лидерът й се опитват да си сплотяват редиците, но това няма да мине.

Какво е за вас Възродителният процес?

Много бой сме яли, много сме били... не искам да се връщам назад. Това беше един позорен акт срещу България и българския народ. Ние искаме истината, не искаме отмъщение, повтарям: не искаме отмъщение, а само истината. Ние си живеем добре в България, защото тя е за нас родина. 

А истината къде я търсите?

В архивите на Държавна сигуронст и в ръководството на ДПС, които трябва да си подадат оставките и да излязат достойно от тази игра.

А тази зловеща игра започва от една реч на Тодор Живков в 1989 година, на 29 май.

"Българските турци могат да изберат родината си и ако сметнат, че това е Турция, да напуснат България".

Думите на Живков стимулират масовото изселване на български турци през следващите месеци, наречено от медиите "голямата екскурзия".

През май-август 1989 г. 300 000-400 000 хил. български турци напускат България.

На 21 август Турция затваря границата си, след като вече са се изселили 344 000 български турци. 


Според доклад на Амнести Интернешънъл от 1986 година, организацията притежава списък с имена на 100 убити и 250 арестувани етнически турци в хода на тази кампания - факти, които се отричат от тогавашните управници.

И въпреки че през януари миналата година зам. главният прокурор Валери Първанов обяви, че е изтекла абсолютната давност за наказателно преследване по делото, сега духът от бутилката е пуснат отново.

На два пъти делото за Възродителния процес неуспешно е внасяно в съда, но е спряно през 98-а заради 126 пострадали, които са изселени в Турция и не могат да бъдат издирени и разпитани, както и заради смъртта на бившия Първи в държавата.

Делото е образувано през 1991 г. срещу бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински.

В Софийската военноокръжна прокуратура, следственото дело се води под № 780-ІІ/1998 година и се състои от 48 тома.

* умишлено видеото е монтирано без звук от създателите си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
0
 
! Отговори
turk преди 15 години
6toto iskame da prodadem turski proizhodi bez grani4a !
247
0
 
0
 
! Отговори
attack преди 15 години
МЮМЮНЕ.., МАРШ В АНАДОЛА.., СТИГА НИ ЗАНИМАВА С ГЛУПОСТИ БЕ, *** !
246
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
милиционерски отбор докато учих математика и знам каква беше там средата и как влияеше на трениращите - накратко пълна отврат! Но на него това си му е вроден талант - да служи. И на БКП, и на Живков, И на Сакскубургготски, и на МВР, и на новия голям брат и същевременно да се хвали с дребни подробности от биографията си - от това, че имал дядо земеделец до каратето.А колко години ни манипулират от радни страни, че ДПС не е етническа партия, а сега както и да оценяваш всички изказвания, извода е един - никой не отрича, че ДПС е етническа партия. Но се пита тогава къде остава конституцията, според която такава партия няма право на съществуване? То и делото в конституционни съд от преди много години е мътно и недокрай решено, но никой не напира в момента към Конституционния съд. Защо? Май всички наши политици в една или друга степен, по една или друга причина ги устройва това положение. Горе долу по нашата поговорка - ритат се атовете, нно страдат магаретата. Та нашите "политици" май съвсем се самозабравиха - като се започне с новоизлюпения СДС-ар Юруков и неговите далавери и се стигне до свръхнахалството на Доган с неговата лятяща чиния. Всъщност това може и да не е толкова зле - според друга наша поговорка една въшка като се наяде излиза на челото, за да я цапне някой.А този Сезгин Мюмюн просто не заслужава такова внимание, каквото му се отделя и в статията, и във форума - повечето му публични действия са елементарни и антибългарски - като се започне с изфабрикуваната версия за финансиране на Атака от ДПС, мине се през активисткия му период като гербаджия приближен на Борисов и се свърши със сегашната му изцепка. А бе като си такъв ербап и правдолюбец, защо не разскажеж кои от българските турци и как участваха във възродителния процес и не поискаш съд за тях, защо не кажеш, че и от Запад и Турция също беше стимулирана Голямата екскурзия и че много от вас тръгнаха за Турция с очаквания и за келепир, но бяха жестоко разочаровани и т.н. Вземете пример от истинските репресирани антикомунисти, между които има и турци - нима те хленчат и неоснователно чернят родината си, макар че отношението към тях е много по-лошо от описаното от Вазов за състоянието на борците против Турското робство след освобождението.Но аз се увлякох. Накрая само ще подчертая, че колкото и да се развихрят антибългарите, парашута им няма да се отвори. Българите сме натрупали достатъчно мъдрост през вековете и до етнически срив няма да ни докарат. Жалко само за проблемите, които създават на всички нормални български граждани. И колкото по-бързо изметем тези антибългарски тарикати-келеперджии от властта, толкова по-добре за всички /дори и за тях/.
245
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Ей, няма мирясване. Атака е тиха в момента, Борисов пази тишина вече, но тия агенти от ДПС, че и участници във възродителния прощес, както и ония тарикати келеперджии от Хелзинкския комитет не мирясват. Какво ли не правят, за да ни докарат етнически сблъсък, но не успяват както беше примерно в Югославия. А бе мирясайте антибългари - ние по време на комунизма не се етнизирахме и ПОМАГАХМЕ на турците навремето с малки изключения, спасявахме евреите, макар че са мачкали жестоко Волжска България, че сега може само да разлаете кучетата и получите дребен келепир от чуждите си господари. А може и това да е целта на занятието.Та ние българите сме толкова прями и открити, с толкова странни извисявания /и то не келепирджийски/ и с толкова падения /без да изпадаме в крайно озлобление/, че си оставаме загадка за агресивно-келерджийско - егоистично настроения свят, поддал се на юдейската инфилтрация, но запазил христианската си перспектива /която впрочем е неизбежна/. Става дума за всички наследници на протобългарите - от заддунавска България до Татарстан и Чувашия, структурирали на практика пространството от Алпите до Урал /че и зад него/, подобно на викингите, структурирали пространството от Алпите до Британия.А сега конкретно за случая. Забележете как тайно, подмолно, кога скокообразно, кога полека, някой умишлено нагнетява етническо напрежение у нас, подобно на много други места. По време на комунизма възродителния процес се провали и основната причина е пасивната съпротива на основната част от българите. Сега, 20 години по-късно антибългарския тарикат Андрей Райчев вменява тежка вина на българския етнос по отношение на турския етнос. По всяка нормална логика и според нашата конституция той е за съд, а не за медийнопропагандно светило. Доган, за когото се говори, че е татароциганин /от кримските татари, не от нашите казански/, отдавна говори какви ли не обидни неща и прави самопризнания за обръчи от фирми и корупция, но за жълти стотинки разни клакьори го величаят като най големия политик на прехода, вместо да му посочат пътя към следствието. И оставете какво е отмъкнал и ориенталската му демонстрация на власт и охолство, той пречи и на турския етнос, и на българския етнос за нормалното им развитие и европейска интеграция. Други като Гоце еволюираха от върли националисти и антинатовци и приляват на един глас с Доган и Паси. Хайде, за Паси и Станишев е ясно, те поне са първо евреи, но много други? - всъщност за келепир какво ли не се прави. Дори Борисов започна да се изцепва с желанието си да яхне етническата вълна. Не казвам, че не е отчасти прав, ама да не лъготи за участието си във възродителния процес. Пазил реколтата! - хайде де, кога друг път специални части са пазили реколтата и къде другаде, освен в смесените райони по време на преименоването. А от там отишъл направо в Лондон като каратист! - а бе стига с това карате, аз навремето бях в разширения национален отбор по джудо, дори известно време съм тренирал карате в неговия прехвален милиционерс
244
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 15 години
А бе, защо нашите политици мълчат за това? Защо не защитават България?! Какви са тези гъзеподавци? Защо поддържат това етническо разделение?
243
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Било писано обаче че това кърваво утоление да замре веднъж завинаги в минутата на появата му да замре в други ужаси, в други адски мъчения и терзания Тъкмо в това време, свирепата помашка изобретателност се явила като нов по-страшен гръмов удар и разбила у нещастните клетници и най-последните искри на надежда за живот и спасение!.. От прозорците почнали да хвърлят кошери с пчели, които сърдито, като ядовити змии, забръмчали между тях и забождали клосилата (жилата П.Б.) си в плътта им. Подир тях взели да хвърлят натопена в газ и запалена слама. Пчелите ги клосили, жилили; запалената слама горяла, пържела живите им още лица; гъстият дим ги давел, затварял им очите, тровел ги Адът се преобърнал в пъкъл Тука била преизподнята! Всяко ново движение, предизвикано от жилата на пчелите, или от огнените езици на газовата слама, произвеждало нови и нови стъпквания, смазвания и удушвания на мъже, жени и деца Милост! Милост! Човеци сме! викали злочестите жени отвътре, но никой не ги слушал. Пчелите продължавали да се хвърлят, терзанията все повече и по-силно се увеличавали и храмът заприличал на истинска преизподня! Милост! Милост! повторили други и отворили главната врата, за да покажат страхотията на грозното и ужасното зрелище и да омекотят сърцата им. Но на вратата се показали не такива същества, които да носят в сърцето си човешки чувства, показали се в първите редове на башибозушката ***, най-отчаяните кръвници. Те били: прочутият разбойник от неврокопското село Чече, наречен Левицата, Медю Бейкташа от Ракитово, Алиш пехливан от Баня, Моамед от Дорково и др. Те били с възпретнати ръкави, с препасани престилки, с голи ножове и наченали клането е думите: гиди москов гяурлар!. Подир тях навлезли други, трети и колкото можел да събере пътят на отворените кървави редове. Кръвта текнала, запръскала ликовете на светците и покривала телата на падналите и лежащите в несвяст. Колкото и да били омаломощени и изнурени батачани, пак се хвърляли отчаяно за отбрана и падали като борци под острилото на ножа. Христю Станков сполучил да откърти в натрупаното множество едно дърво от черковните столове, нападнал башибозуците, убил двама, взел ножа на един от убитите, нападнал на други и се борил, додето го съсекли. Така също и жени в куп с голи ръце се спущали върху някои от касапите и са се съпротивлявали, додето са бивали насичани на парчета от други Наред с клането, правили се и отвратителни подигравки с телата на убитите и вършили се такива грозотии, каквито само башибозушката кървава фантазия можела да измисля. Много бременни жени били разпаряни живи, вадили децата от утробата им, натъквали ги на ножовете си и с диви тържествуващи провиквания се разхождали помежду беззащитните християни, за да им покажат геройското си тържество Други са имали охота да потурчват, но никой батачанин или батачанка не приемали съзнателно такова спасение. Потурчи се! казвали десетина башибозуци на интелигент
242
0
 
0
 
! Отговори
МО преди 15 години
Мюмюне!! Те бе е трябвало да те разтрелят още тогава.А сега да те съдят за държавна измяна.Което наказание също е разтрел!Точно от теб си пролича че ДПС е етническа партия.Който е Българин и иска да има права ще носи българско име.Ако не ще е малцинство и няма да има права!А такива като теб са лежали в затвора защото са били терористи.Междудругото как си се оредил до власта като имаш присъда??? А що се отнася до така нареченото (изселване) Си беше чисто по ваше желание.Просто тогава ви отвориха вратите.И си пролича кой са Българи и кой Турци.А сега ми кажи защо турция ви затвори границата??????? И защо се върнахте след като бяхте в родната си държава???? Данеби да са упражнявали по-лоши методи срещу вас защото сте българи ;))) Мюмюне,Мюмюне,напиши си и ти писмото!!!
241
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Сънароднико ,*** в наше населено място със смесено население, и виж как се държат турчетата там--такава наглост и бабаитщина ми напомня за едно отминало време.Едва ли ти се държиш така в Турция. Нямам нищо против да живея с турци,китайци,нигериици и пр. ,но да се отнасят с мен така както и аз с тях. Тия маймуни се държат така като преди 500г. Като ще е така - айде в Анадола. И между другото като искат истината за възродителния процес - да се поинтересува Маймун , какво е накарало тогава управляващите да предприемат подобно нещо, КОЙ е дал идеята, по чия инициатива. Не ми е жал за никого - виждам сегашното им държане ,без аз да имам и капка вина,или да съм го провокирал и ме е яд. Виждал сьм как нещо направено за нас , за обществото, за всички българи, се руши и поругава от група прости джагали с необяснимото чувство на безнаказаност и недосегаемост-- за какво са ми тия маймуни а? Знам че е имало достатъчно основателна причина за тоя процес-пък и да дадем малко време на гените си да забравят, и да не пищят при споменаването на високата порта.
240
0
 
0
 
! Отговори
svoboda ili smart преди 15 години
нямам злоба кам турците,само кат тези,които плюят Балгария.така да знаеш.Този които,говори против Балгария,говори против майка ми.БАЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО
239
0
 
0
 
! Отговори
Hard Rcok преди 15 години
До така наречения Мюмюнов - Слушай господинчо, а ние ще заведем дела за геноцида над тракийските бежанци, когато ни бяха ограбени всички български имоти в беломорска тракия и одринския вилает, а ордите избиваха невинните български граждани. Да заведем дело и срещу антуконституционната шайка ДПС, една банда , извършвала терористични атентати и също избивала невинни български граждани, включително жени и деца. Да заведем дела за държавна измяна на хилядите провокатори, които тровеха водата в язовирите и подпалваха селскостопанската реколта. Да заведем дела и срещу престъпните елементи като Доганчов заграбили милиарди от българското национално богатство. Не на последно място трябва да заведем дело в ХАга и за 500 години геноцид над многострадалния български народ, като извършителката на този геноцид - южната ни съседка публично да го признае, както да признае и геноцида над арменците. И вече на последно място - господинчо Мюмюнов - в южната ни съседка туркистан също имаше българско малцинство от няколко стотици хиляди българи, което малцинство беше безпощадно асимилирано и претопено. Сега престъпната шайка ДПС, изпълнявайки повелите на Анкара се опитва да турцизира и българите мюсюлмани в Родопите, като им внушава идеята, че религията съвпадала с народността. Ето дори само за това ви престъпление господинчо Мюмюнчев във всяка бяла държава биха ви разкатали фамилията. Но не се бойте престъпници от ДПС - ВЪЗМЕЗДИЕТО ИДВА!!!
238
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами защо не повдигнете обвинение срещу човечеството към източна Германия, като са ви разстрелвали на полосата? Някой карал ли ви е да бягате през границата и то по най неграмотния начин. В източен Берлин е имало над 120 нелегални тунела под полосата. А тея 1000 души убити по времето на възродителния процес в България се знае, че са се занимавали антидържавна дейност или по време на извънредно положение са нарушили закона. Питам се дали съседна Турция щеше да прояви малодушие? Естествено, че не. Имайки предвид милионите Българи, които бяха натурализирани насилствено след обединението на 2-те Българии. Сега обаче твърдят у нас няма Българи. Много е лесно по време на извънредно положение да бъдат разстреляни и всякаква информацийка за тях да изчезне нали? КАКТО ВИЕ - ТАКА И НИЕ БЕ
237
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За какво изобщо си чешеме езиците? Та нали турците сега са в коалиция именно със същите хора направили възродителния процес. Всичко е предизборен трик за обединяване на масите около Доган или да отвлече вниманието от убийството, което скоро стана в къщата му. Ще се изпобиеме само заради простотията на хорицата, които Доган е подставил и пуснал да пишат във форумчето. Цялото това негативно отношение е инсинуация, която ползва единствено ДПС. Оставете ги да си лаят, явно това им доставя неимоверно удоволствие. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ В КОАЛИЦИЯ СА СЪС СЪЩИТЕ ХОРА НАПРАВИЛИ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС !
236
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"А и да ви кажа Турция е с 100 години по напред от нас." - Ти си луд бе турски ***! Ами като са толкова напред с матеряла *** - защо се натискат за ЕС чрез България?
235
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Просто нямам думи .Какви хора сме ние българите бе .Един ще прави хората *** друг ще ги избивал.Абе умници такива .Защо не гледате реално на нещата.Всеки е човек и има право на глас и всичко останало.Тези неща за дето се дразните един друг .Са пълни отживелици.Защо не гледате напред като цивилизовани хора .Тва ние българите сме се доказали като расисти,завистливи,и малко ограничени хора.Аз съм българин който живя 10 години в Истанбул .Никой ама никой не мее обиждал .Нито мее трепал нито мее наричалнезнам си как.Напротив бях доста уважаван и си търсех правата и ги намирах .Като говоря така не защитавам турското население.Само искам да ви кажа че просто сте вселили доста расизъм във душите си.Всеки е човек .Вие гледате разни неща които нямат никакво значение .А не виждате че ни използват като черни овци нашите хора от ПАРЛАМЕНТА.На тва кво ще му кажете .Тва е по долно от тва за което се хапете .А и да ви кажа Турция е с 100 години по напред от нас.ще кажете ами окрали са ни държавата навремето .че какво е имало и какво имаме сега .Ама като се заговори за Америка мале дупетата си давате за тях.Аз и В америка бях но тва което виждате по телевизора няма нищо общо с реалното там.Идете в америка за малко и ще разберете доста неща.Днес не гледай кой какъв е а кой какво има в джоба.А и като закючение ще ви кажа нещо дето не ви идва на ум дори.Хорат от парламента изиграха страхотна роля .Тест РАЗЕДИНИ ЗА ДА ВЛАДЕЕш.Но вие не го разбирате.Тогава хората се разбираха идеално помеждуси.Но но раждаемоста на турците сеповиши.И нашите умни хора какво си казаха.Да ни разединят за да ни владеят и ето го постигнаха .Защото като вас някои заблудени овце се повлияха.И сега вече си командват и турците и българите.
234
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Правилно го е казал Тодор Живков.
233
0
 
0
 
! Отговори
Десебар преди 15 години
Могат само да ми насапунисат ***.Възродителния процес обхващаше всички. Както аз не можех да се казвам Джон, така и някой потърнак не можеше да се казва ... както се казват там турчеещата се рая.Който не му отърваше беше свободен да се разкара на май.ната си и впоследствие да се пише гастарбайтер във ФРГ. Нещо за което източно-германците и нас ни разстрелваха по граничните полоси.
232
0
 
0
 
! Отговори
SSSR преди 15 години
Vsi4ki tyrci koito smqtat da jiveqt v taq darjava da se nau4at da govorqt samo na edn ezik-Balgarski i v edna vqra Hristiqnstvoto koito varvi po drygi pati6ta da si ytiva v tyrciq i da ne se vra6ta pove4e tyk.
231
0
 
0
 
! Отговори
stoyanoffski преди 15 години
Аз гласувам само за ATAKA!!! Гласувайте и вие!
230
0
 
0
 
! Отговори
Daniela_uk преди 15 години
vsi4ki turci OUT deiba i groznite pumiqri, smart ili se mahaite ot na6ata strana.
229
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
поредните простотии......