Кланът Златеви си имал частен град - Правец

Светла Василева, информаторка на германския журналист Юрген Рот, обвини фамилията на шефа на Лукойл-България в монополизиране на града
14 ное 2008 10:02,
59
Кланът Златеви си имал частен град - Правец
Валентин Златев. Снимка: Булфото

„Град Правец е частен град на фамилията Златеви“.

Това заяви тази сутрин в ефира на предаването Коритаров live по Нова телевизия Светла Василева, информатор на германския разследващ журналист Юрген Рот.

Василева е и председател на Съвета на директорите на "Топлофикация" Правец.

По думите й, бащата на Валентин Златев (генерален изпълнителен директор на “Лукойл България”, бел. ред.) - Васил Златев, чрез свои структури, е приватизирал Правец и упражнява нелоялна конкуренция към останалите бизнес структури в района.

Васил Златев е дългогодишен кмет на Правец по времето на Тодор Живков.

Като представител на "Топлофикация" - Правец, което също е частно дружество, Василева твърди, че срещу дружеството се упражнява неправомерен натиск и то не се допуска до тръжни процедури за доставки.

Тя разказа как захранващият тръбопровод на "Топлофикация" - Правец, е бил прерязан през юни тази година, тъй като преминавал през територията на голф игрището, което се изгражда от хора, близки на Златеви.

Голф игрището се строи от септември миналата година.

В него ще бъдат инвестирани близо 71 млн. лева и се очаква да бъде открито до 2010 г.

Инвеститор на проекта е "Тера Тур Сървиз", която се управлява от бащата на директора на "Лукойл България" Васил Златев.

Жалбата на "Топлофикация" - Правец, по случая с прерязания тръбопровод останала без последствия, а полицията дори не изпратила патрулна кола, за да регистрира инцидента, твърди още Василева.

Светла Василева е източникът на информация, използвана в книгата на Юрген Рот "Новите български демони".

В нея той разказва за частни градове - като Дупница на братя Галеви, срещу които през октомври бе организирана полицейска акция, която завърши със... заплаха от страна на бизнесмените, че ще съдят България в Страсбург.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
хроникьор преди 14 години
пазарувала в някои магазини в Правец без да плаща.При срещата с отговорни длъжностни лица: директор, управител, заместник-партиен секретар на търговските обекти този факт беше отречен.Съществува обществено мнение, че раздаването на обекти по 35 ПМС е извършвано субективно от страна на Васил Златев, а в последствие не се упражнява необходимия контрол и отчетност по тяхното функциониране от службите на ОбНС.Считаме, че този въпрос трябва по подробно да бъде изяснен от органите на държавен финансов контрол.От дружеството за подкрепа на преустройството в Правец пристигна изложение за нарушение на В. Златев при раздаване на жилища и парцели в общината.Изясняването на тези проблеми изисква продължителна специализирана проверка от компетентните органи на Обл.НС.От изнесените по горе факти наред с получените държавни награди За принос в социалистическото строителство от Д. Найденов и В. Златев е видно, че в качеството на заеманите от тях длъжностиСа се възползвали от служебното си положение за редица лични облаги.ЕТО ЗАЩО ПРЕДЛАГАМЕ:............За ВАСИЛ ЗЛАТЕВ1.Да изпълни направените предписания ст Държавен Финансов контрол София относно получените целеви парични награди от АПК Правец и др.2.На основание инструкцията на ЦК на БКП за определянето и отчитането на членския внос да доплати 301 лз. Членски внос в ППО където е членувал до 30 12 89 г.3. Да се възложи на Държавен Финансов контрол София и Прокуратурата да извършат задълбочена проверка по направените преписки от Васил Златев при:- продажбата на лекотоварен автомобил ИВЕКО от ОбНС на частно лице- приложението на 35 ПМС от ОбНС за търговските обекти в общината и контрола по функционирането им.- документация по заплащането на сватбеното тържество на дъщеря му в ресторант Правец на 7.05.1989 г.4. Да се извърши финансова ревизия на физкултурно дружество Правец от Държавен Финансов контрол София5. Компетентна група от Областния народен съвет София за извърши проверка за начина на раздаване на жилища, имоти, и вилни места в общината и на резултатите от проверката да се даде широка гласност.6. Да се предложи на СНС София да прецени целесъобразността на предоставяне на жилище на Васил Златев в София и предприеме необходимите мерки.7. След приключване на проверките да му се потърси и съответната партийна отговорност при установяване на факти и нарушения.С настоящия материал Д. НАЙДЕНОВ и ВАСИЛ ЗЛАТЕВ предварително се запознаха и е необходимо да се запознаят пленумът на ОбК на БКП и ППО, където членуват , за вземане решение по изложените факти!Работна група:Н. Сачков - зам. председател на Обл. Контролно-ревизионна комисия на БКП.Б. Петров зав. Отдел при Обл. Комитет на БКПЙ. Бачев - зав. Сектор при Обл. Комитет на БКПВ. Цоков - началник отдел при Обл. Управление на МВР. Докладът на работна група на Областния комитет на БКП е приет на пленум на общинския съвет на 5 януари 1990.
57
0
 
0
 
! Отговори
хроникьор преди 14 години
органи да продължат своята работа и да дадат окончателно компетентно мнение.4. По записването на сина му Валентин Златев за студент в МоскваКонстатациите по документите от ВИИ"К.Маркс"София и СВО са следните.Валентин Василев Златев е приет на общо основание след успешно полагане на конкурсен изпит, като донаборник в ВИИ К. Маркс в София през 1984 г. специалност Счетоводство и контрол.През есента на същата година постъпва школник в ВШЗО Хр.Ботев Плевен за отбиване на редовната си военна служба и по здравословни причини се уволнява на 5.12.1985 г. на основание на медицинско свидетелство 1414/22.01.85 г.на Висшия Военно-Медицински Институт София. След уволнението си постъпва на работа в ОбК на ДКМС Правец, където е приет и за член на БКП.Със заповед 3075 от 10.11.85 г.на ректора на ВИИ"К.Маркс" по повод подадена молба, положителна резолюция на министъра на просветата Ал. Фол на Валентин В. Златев му се разрешава да продължи образованието си в специалността Политическа икономия-редовно обучение във на ВИИ-К.Маркс, като основния му мотив е предсрочното му освобождаване от военна служба по болест.През м. юни 1986 г. В.Златев кандидатства за следване в Москва специалността Международни отношения този път с резолюция на първия-заместник министър на Народната просвета проф. Д. Бучков, Валентин Златев получава разрешение и заминава в Москва от 1.09.1986 г. по исканата от него специалност, където в момента продължава обучението си на пълна държавна издръжка и СПЕЦИАЛНА КВАРТИРА към търговското представителство на НРБ в Москва.5. Какви държавни и парични награди е получавал.Васил Златев е носител на следните държавни награди:Народен орден на труда златен, орден Червено знаме на труда, орден9.IX.1944 г. Iва степен и орден Народна Република България Iва степен и юбилейни медали. Тези награди е получил, като председател на ИК на ОбНС Правец.Паричните награди, които е получавал последните години, могат да се посочат само отразените от финансовите ревизии от дирекция Държавен и финансов Контрол-София при извършените ревизии в общината, а именно:1.За периода 1981-1988 г. като член на УС на АПК Правец са му начислени и изплатени като целеви награди 5 750 л., които са в нарушение на цитираните по горе документи на ДФК-София.2. През 1988 г. също като целеви награди от ТК Балкантурист - Правец е получил 450 лв., от Комбината за микропроцесорна техника 500 лв. от БКС Правец - 700 лв. които след намесата на финансовия ревизор са върнати в БКС.За тези получените суми партиен членски внос не е плащал.6. Задгранични командировкиВасил Златев, като член на ИК на ОбНС Правец е бил в следните страни в командировки: САЩ, Канада, ФРГ, Сингапур, Италия, Гърция, СССР, Румъния, Унгария..7. Други въпроси възникнали в хода на проверката.По време на проверката се коментираше, че съпругата на Васил Златев в някои случаи е пазарувала в някои магазини в Правец без да п
56
0
 
0
 
! Отговори
хроникьор преди 14 години
ВСЯКА ИСТОРИ СИ ИМА ПРЕДИСТОРИЯ,ВСЕКИ ГУШЕР СИ ИМА ОПАШКА,А НА ТОЗИ ОТ ПРАВЕЦ, ТЯ Е НАЙ-ДЪЛГА!-----------------------------------В ЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ НО НРАВЪТ - НЕ!-----------------------------------ДОКЛАД НА РАБОТНА ГРУПА ОТОБЛАСТНИЯ КОМИТЕТ НА БКП-СОФИЯ/извлечение само по по темата/По повод извършените кадриви промени в ОбК на БКП и в ОбНС-Правец започнаха най-различни коментари сред населението. Това наложи в съответствие с проведените последователни пленуми на ЦК на БКП, Областния комитет на БКП-София да възложи на на своя работна група да извърши проверка с цел обективно да се изучи фактическия материал по повдигнатите въпроси от населението на общината за Дим. Найденов и Васил ЗЛАТЕВ и да бъде информирана обществеността с резултатите.Групата проведе срещи с Дим. Найденов, Васил Златев, Г. Сивов - първи секретар на ОбК на БКП-Правец, М. Пейчева - председател на Общинската ревизионна комисия на БКП-Правец, членове на ИК на ОбНС, партийни секретари, стопански ръководители, специалисти. Освен бележки от водените разговори, бяха прегледани редица документи. КАКВИ СА КОНКРЕТНИТЕ ФАКТИ?...........II. ВАСИЛ ЗЛАТЕВ1.Имотно състояние.От водения с Васил Златев разговор се изясни, че притежава:- собствен апартамент в Ботевград , прехвърлен по законене път на децата му през 1988 г.- къща в строеж в гр. Правец. Строи се по договор с БКС-Правец, сключен през септември 1988 г. Къщата е завършена в груб строеж и е покрита за което е заплатил 23 450 лв. Мястото където се строи къщата е 900 кв.м. и е предоставено от УС на АПК Правец през 1980 г. по тогавашните цени 0.50 лв. кв.м..- лека кола "Лада 1500",- място за земеделско ползване по 11 ПМС в околностите на Правец, водоснабдено, електрифицирано с асфалтиран път и монтирано старо бунгало,- държавен апартамент в София на основание писмо 224 от 5.12.1980 на ИК на СНС София,- част от наследствен имот в гр. Правец.2. За продажба на лекотоварен автомобил ИВЕКО собственост на ОбНС-Правец.От представените писмени материали и водените с някои членове на ИК на ОбНС разговори става ясно, че продажбата на автомобила е извършена от гр. М.Петков вх. 94-11-35/29.03.89 г. разгледана е от ИК на ОбНС на заседание на 30.03.89 г. На това заседание В. Златев е отсъствувал. В момента Окръжна прокуратура извършва допълнителна проверка по случая3. Как е изплатен обядът на сватбеното тържество на дъщеря му, състояло се на 07.05.1989 г.Въпросът по това заплащане е възникнал след проверки по време на абитуриентските балове в края на май т.г. от РУ на МВР Правец.Работната група констатира, че след като този въпрос нашумява сред населенито на града В. Златев внася на сметка на ТКБалкантурист на 16.10.89 г. сумата от 685 лв., като твърди, че голяма част от продуктите и напитките е внесъл в заведението отвън. Предоставените фактури по това тържество будят съмнения по тяхната достоверност и бе възложено на специализираните органи да продължат своята
55
1
 
0
 
! Отговори
Ван Хелзинг преди 15 години
Пише ван Хелзинг:Браво на "ХРАБРИЯ ШИВАЧ"! Личи си, че това е човек, който "не цепи басма" на Дракула и неговите слуги! Ван Хелзинг припознава в него свой приятел и съюзник!Дано публикуваните снимки из КраДимировите сараи отворят очите на зомбираните мъртви души в Частния град!Избавлението от тази крадлива *** може да стане по един-единствен начин -така както е направил парижкия народ на 14 юли 1789 г.
54
0
 
0
 
! Отговори
ххрабрия шивач преди 15 години
Наистина Правец е един "evropeiski grad"! ОБАЧЕ Защо? Както казва любимия вожд Йосиф Висарионович, и както ТИ 53, учил в Москва в школа за Платени революционери не еднократно консектирал "ТОЗИ ГРАД ДАЖЕ ПЛОЩАД ИМА"!
53
0
 
0
 
! Отговори
vaspasiia преди 15 години
Ako nebeshe gn.Zlatev Pravec shteshe da si e oshte selo,i kravite da se razhojdat po centara..na vodopoi pri fontanite.Da negovorim kolko bezrabotni pravchani shteshe da ima.A sega ot selo,Pravec se e prevarnal v evropeiski grad.
52
0
 
0
 
! Отговори
vaspasiia преди 15 години
Ako nebeshe gn.Zlatev Pravec shteshe da si e oshte selo,i kravite da se razhojdat po centara..na vodopoi pri fontanite.Da negovorim kolko bezrabotni pravchani shteshe da ima.A sega ot selo,Pravec se e prevarnal v evropeiski grad.
51
0
 
0
 
! Отговори
аааааааааааааааааааа преди 15 години
Няма ли кой да ги подреди пред една стеничка всичките тези велможи и техните политици-солташаци от феодална България в момента и да последват Елена и Николае ..............
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
бойко е същата работа българино
49
0
 
0
 
! Отговори
ani преди 15 години
Имаме си кмет-марионетка/в Правец/,а знаете ли каде беше вашият Б.Б. в навечерието на 2006-2007,нова година когато станахме европейци???В Правец на една маса със Златеви и сие.....
48
0
 
0
 
! Отговори
тити преди 15 години
Преди години още по времето на Тато къщата на Златеви беше сарай-с басейни и всякакви екстри И...може да ми вярвате дръжките на вратите бяха позлатени Пред къщата -палата стоеше винаги полицай да я пази и това през 80 те години Дори на Тато виличката беше като селска къща За какво говорим И този Златев син сега да е изнудван от едно за него журналистче Ама какво компроматче му спретна ааааа??? Е бутнал е нещо за това ама за него е нищо това . Пък ние си духаме супата и чешем езиците! За мен вее няма Нова телевизия! *** на парвенюта е това!!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
фед преди 15 години
Постинта посветен на частните градове в.т. Правец, е публикуван на 31-03-08 ето на този адрес :http://chara.blog.bg/viewpost.php?id=178414 на български и тук на английски:http://chara.blog.bg/viewpost.php?id=1 83316Моля, прочетете и кажета кое не е вярно?
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти пък къде видя свобода и капитализъм.Червените *** не са сдавали властта никога от 1944г.-те само крадат, крадат и лъжат.
45
0
 
0
 
! Отговори
Haralampi преди 15 години
Защо сега сте недоволни???
44
0
 
0
 
! Отговори
Veselka преди 15 години
A Vie puk zashto si mislite,che Valentin Zlatev bi otvoril benzinostanciq,predlagaiki goriva na takiva ceni... ta toi e tolkova stisnat! I izobshto nqkoga bili li ste v Pravec??????????
43
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 15 години
Защо говорите само за Правец? Ами елате и на морето... Обзор, Поморие, санаториума в Св. Влас (това приказно място, съчетаващо море и планина) и още кой знае колко други....
42
0
 
0
 
! Отговори
ван хелзинг преди 15 години
Спонсор на Гоце превърна Правец в частен градПърванов назначава хора на Златев за шефове в МВР Фамилията Златеви - Васил Златев-баща, дългогодишен кмет на Правец по времето на Тодор Живков, и Валентин Златев-син, генерален директор на "Лукойл България" ЕООД, в продължение на последните десетина години изкупиха голяма част от общинската собственост в Правец. Манипулирайки изборите назначиха свои кметове, кадруват неприкрито в общинските структури, пренебрегвайки интересите на жителите на общината, твърдят източници на в. "Атака", пожелали анонимност.Според тях прокуратурата и полицията отказват да разследват сделките на многобройните фирми на фамилията Златеви, защото всички знаят, че същите се ползват с протекцията на политици от самия връх на държавната пирамида - лично от президента Георги Първанов, чийто спонсор е Златев. Тези топли връзки и подкрепа на фамилията от хора от политическия елит, непрекъснато са натрапвани и демонстрирани пред обществеността с цел всяване на страх и демотивиране на гражданите да търсят правата си, да задават въпроси относно вършените беззакония и злоупотреби в града.С поредица манипулации и машинации фамилията Златеви заграбва язовир "Правец" чрез концесионен договор с община Правец, която всъщност не е собственик на същия, твърдят запознати. Язовир "Правец" е държавна собственост. Инфраструктурата на язовира и хидромелиоративните му съоръжения са собственост на държавното предприятие "Напоителни системи".В предаването "На чисто'", излъчено на 04 май 2008 по Нова ТВ Трифон Трифонов, бивш общински съветник и директор на Професионалната Гимназия по компютърни системи и технологии - Правец, каза, че нивото на язовир Правец е понижено и така е увеличена свободната от водата земя. С подобни трикове, фамилията, заедно с кмета Красимир Живков, определят нови граници на сервитута, при което "освободените" територии се "актуват" наново като общински и се продават на Златеви (виж факсимилето).Паралелно с това кметът на Правец утвърждава проект за голф комплекс с голф игрище, хотелска част, индивидуални вили и блокчета, разположени и върху нововъзникналите свободни терени и строителството започва.Миналата година състав на ВАС има решение 6430 от 21.06.2007 г за отмяна на некомпетентно решение на общински съвет Правец, с което язовирът е даден на концесия. Решението на ВАС е категорично и от последна инстанция.Какво на практика означава това? Че актовете на общината, респективно на кмета, са нищожни, защото противоречат на закона; че язовир Правец е държавен и че сервитутът и прилежащите земи са държавни. Границите на този сервитут и земите са старите действащи.Какво се случва на практика? Понастоящем фамилия Златеви изпълнява частен проект за голф игрище върху държавна земя Същата фамилия владее незаконно язовир Правец. Унищожени са всички водни деривации. Гребната база, собственост на Технически университет - Софи
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
22. е много прав. Ние сме в етап на посткомунистически феодализъм.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Da vzema da doida ili da doida da mu go vzema :) Ako niakoi ima neshto ,triabva da moje da go zadurji,a toia buhal kato go gledam i edna ovca nemoje da opazi
39
0
 
0
 
! Отговори
феникс преди 15 години
ПРЕДИ ВРЕМЕ ИМАШЕ МУТРИ,А СЕГА МУТРИ И ФЕОДАЛИ.САМО АТАКА ТОВА Е ИСТИТАТА,ЗАЩОТО БОЙКО И ТОЙ Е ОТ СЪЩИТЕ ПО-ГОРЕ