Рецесия ни сдъвква до месеци

Прогнозата е на Иван Костов; по думите му, около изборите ще сме точно в "окото на кризата"
7 дек 2008 10:58,
217
Рецесия ни сдъвква до месеци
"Няма реално развитие, просто сивата икономика излезе на светло". Снимка: БГНЕС

„Дошло е време да се изостави политиката на либерализация, а държавата да се ангажира с качеството на икономическото развитие и на растежа“.

Това заяви лидерът на Демократи за силна България /ДСБ/ и бивш премиер Иван Костов в ефира на БНР.

По думите му в следващите месеци ще навлезем в рецесия и вероятно около изборите страната ще бъде точно в “окото на кризата”.

Костов разкритикува новия бюджет 2009 особено в частта, която предвижда икономически ръст от 4.7%.

Според него тези цифри се дължат на нереалистичен оптимизъм, който идва от неправилния прочит на ефекта от въвеждането на плоския данък.

По думите му обаче, кризата ще има отрезвяващо въздействие върху българската икономика и ще направи бизнеса по-прозрачен.

“Има един порочен депозит в българската икономика – сивата икономика“, коментира той.

“Това, което се отчита като развитие, всъщност е ефектът от въвеждането на 10-процентния плосък данък и “избелването” на сивата икономика.

Това не е реално развитие, а просто се дължи на излизане на сивата икономика на светло – тоест, не е реален растеж”, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
0
 
! Отговори
САМО АТАКА преди 15 години
Eй,накъде се обърнеш-само Костов!Я да вземете да вдигнете една джамия на Костов и всички там накуп!Ама няма де да му сложите иконата!:))А товарния влак за Карлуково е на Първи челен коловоз и е БЕЗ ПАРИ!Тичайте бързо да не изтървете авантата!
215
0
 
0
 
! Отговори
решен да остане в Бг преди 15 години
Абсолютно съм съгласен с подкрепящите политиката на Костов, но е така.... само в най-трудните моменти си проличава класата... така стана и с него... времето когато всеки се опаричи и си повдигна главата го удари на влободия, а Костов бе този, който възпираше точно нея... и това не се хареса разбира се на масата, защото отвързано псе трудно можеш да го задържиш на каишка (да се подчинява на общи правила)! затова голяма част го хули, щото при него има правила!!!! по този м който ръководи държавата можеш да познаеш какъв е и народа!!! не месри, не искам да ме управлява Д.+С.+С. и за това ще гласувам! ако не за по-доброто то поне за по-малкото зло!
214
0
 
0
 
! Отговори
Зорница Найденова преди 15 години
...... тунела на мрака и мракобесието !
213
0
 
0
 
! Отговори
ИСКАМЕ СПАСИТЕЛЯТ К преди 15 години
........ С Ъ С Н А Д Е Ж Д А И Л Ю Б О В !!!
212
0
 
0
 
! Отговори
Историк - патриот преди 15 години
Няма кой друг да се погрижи за държавният интерес и интереса на хората освен г - н КОСТОВ ! Той е бил , е и ще бъде наи - мъдрият държавник на новото време и ще остане в историята такъв , какъвто е , независимо дали се харесва на мутрегените , айдуците , крадците и пишман политиците , или - не ! Мястото на г - н КОСТОВ е до СТАМБОЛОВ !
211
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
koi e pyk tozi ?!?
210
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Колко от поръчково убитите престъпници са свързани с Костов? Нито един. А повечето са свързани с Гоце. Ако Костов беше раздавал предприятия както твърдят ще ше да има много трупове. Виждаме както става с хората около Гоце, който раздава държавата и европейските пари на престъпниците.
209
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Костов не е един от тях, защото те доведоха Б-я до фалит и пак я водят натам. А той върна сигурноста на хората - финансова стабилност. Приватизацията трябваше да се направи и то много по-рано за да се спрат кражбите. Комунистите ползваха държавните предприятия за да крадат директно и индиректно (от бюджета който подпомагаше предприятията). И да не забравяме, че приватизация имаше в всички бивши соц страни. На Гоце ли да вярваме за Костов? Не ставайте оръдия в ръцете на комунистите. Не преповтаряйте лъжите които ви говорят. Колко от поръчково убитите престъпници са свързани с Костов? Нито един. А повечето са свързани с Гоце. Ако Костов беше раздавал предприятия както твърдят ще ше да има много трупове, както става с хората около Гоце, който раздава държавата и европейските пари на престъпниците.
208
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 15 години
ами разграбването на дсържавата беше най-вече при Жан Виденов! какво ми цитираш и ти Андрей Райчев като някакъв гуру на икономиката!? кога се сринаха банките? не помниш ли? айде стига с този шаблон за виновния Иван Костов! дойде та ни измъкна от блатото в което ни набутаха комунистите пък сега дай да му се из. на главата! няма в България ненаказано добро! така ли?
207
0
 
0
 
! Отговори
Марин преди 15 години
Андрей Райчев каза, че който не се е навел по време на приватизацията, той не си е взел. Другите ги мързяло. Не ми цитирай другаря Райчев. Посочи един преуспял капиталист, който да не е от червената номенклатура, или да не е свързан с ДС. Костов им постла червения килим. А за мойте пари грижи нямай.
206
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 15 години
аз пък от така оплюваната приватизация си купих някои неща, които после успях да продам и взех някай лев! а ти , приятелю ако си имал глупостта да си набуташ боновете в някой приватизационен фонд за това не ти е виновен Иван Костов! това е свободен пазар, трябва и да се мисли! Иван Костов не ти е бавачка нито настойник за да се грижи за твоите пари! пази си ги! те са твои!
205
0
 
0
 
! Отговори
Марин преди 15 години
Това което пишеш е вярно, но забравяш, че Костов чрез приватизацията раздаде на ленинчовците капитала на държавата на безценица. И сега му е лесно на Станишев да си вее бялата риза на коня. Извод - Костов винаги е бил един от тях.
204
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно съм съгласен с г-н Костов. За борба с кризата трябва да се взимат сериозни мерки.
203
0
 
0
 
! Отговори
George преди 15 години
Евала, точно така е. Факт
202
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Tehnite dovodi sa ,4e sme v EU ,za6toto taka im bilo izgodno na evropeicite...Piatm :Kato sme im tolkova izgodni ,za6to ne ni vzeha o6te prez 1990 g.?Ot 1999 g .do 2001 g. nie bqhme PREDI Rumaniq vav vsqko otno6enie ....A sega ?Kade sme sega ,be zagubeni i kradlivi upravlqva6ti ?
201
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 15 години
аз тия факти ги напомням за тези, които сащисани от кризата се чудят дали и за кого да гласуват! защото ако не помним историята си имаме реален шанс да я преживеем отново!..а не искам! добре е тия спомени да си носим като обичка на ушите!
200
0
 
0
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
Ne sa zanimavaite s komunqgite ,mom4eta !Te ne vijdat tezi rezultati i ne gi priemat....O4akvam tezi dni da obqvqt Kostov za serien ubiec i za glavniq vinovnik za dupkata v ozonoviq sloi !6te go podkrepim na izborite !!!
199
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Винаги напомняи тези факти на тези които само плюят по Костов,дано някогага проумеят, че той е човекът,който може да ни измъкне от блатото!
198
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 15 години
Когато г-н Иван Костов стана министър-председател на Република България завари :1.Месечна инфлация 300%.2.Обезценена национална валета 3000 лева = 1 долар3.Валутен резерв на страната около 200 милиона долара,като при ниво 1,2 милиарда долара,Луканов обяви спиране на плащанията по външния дълг защото резерва е паднал "...под нивото на възможния минимум".4.Растяща безработица,дастигаща да 16 % официално и над 25% реално заради неработещите ,но нефалирани предприятия.5.Средна работна заплата 35 000 лв.=12 долара.6.Средна пенсия 18000 лв = 6 долара.7.Тотална изолация чрез Шенгенския списък заради високата корупция и престъпност в България по това време.8.Прекъснати връзки със светоните финансови институции - МВФ и СБ.9.Дългове към външни кредитори - над 13 милиарда долара.10.Пълен блокаж на държавата и разгул на "бригадирското движение " на мутрите.Власт на СИК,ВИС,***,777 и др.такива. Който не плащаше рекет,нямаше право на бизнес.От рекета бяха "освободени" само назначените от БКП/БСП" бизнесмени".Какво остави след себе си г-н Иван Костов?1.Месечна инфлация 0,2 % - годишна 3%.2.Национална валута - 2 лева = 1 долар.3.Валутен резерв - 3,7 милиарда долара4.Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане,което стана през следващите години.5.Средна заплта 250 лв = 125 долара.6.Средна пинсия 130 лв = 65 долара.7.Премахване на Шенгенската изилация и свободно пътуване из Европа.8.Възстановени връзки със световните финансови институции - МВФ и СБ,както и с Европейската банка.В резултат нарастнало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.9.Външен дълг на България- намален да 9,5 милиарда долара.10.Прогонване на мутрите от живота на народа и държавата. Започва възстановяване на държавността и повишаване на обществената дисциплина.ЗАПОЧНА ДА ИМА РЕД.Така,че е добре да си спомните всичко това,да си дадете сметка,кой нямаше интерес от такова развитие на държавата и затова започна да ви пълни главите с измислените "престъпления по време на управлението на ОДС"
197
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Костов пак се изказва неподготвен... И единствено Д.Донев досега му е направил анализ. За промитите костовистки мозъци хич няма да коментирам, само ще попитам 188: Кого точно нарича "всички" в коментара си? Защото от ден на ден все по-малко хора се изявяват като поддръжници на Костов, който даде мило и драго да влезе в Парламента след мандата со на премиер, само и само да се спре следствието за злоупотреби и престъпления...Доню, с всичко съм съгласен, но не и с виждането ти за Маркс. Маркс е в основата на теориите на Фишер, на Федел, на Кейнс ако щеш... Преди да оплюваш един от най-големите икономисти на 20-и век, прочети нещо от него в оригинал, а не във все още ширещите се извратени редакции, които са ни наложени още от БКП и КПСС